Subiect "pensie anticipata partial" Deschis de maria la data: 10/08/2023 4:33pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partial
Scris de: maria la data: 10/08/2023 4:33pm
Gen:f
Data nasterii:9/9/1967
Stagiul de cotizare:23ani
Alte date:14ani cu contract de munca in Anglia
Intrebare:Ma incadrez la pensie anticipata partial peste doi ani cu ajutorul celor 14 ani lucrati in Anglia si cam care ar fi cuantumul acestei pensii?
Re: pensie anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 10/09/2023 4:33am
Cei care au lucrat in Romania si in Anglia beneficiaza de aceleasi drepturi cu cei care au lucrat in o alta tara din Uniunea Europeana si primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari in care a lucrat si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie:
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta din data de 09 septembrie 2030, la varsta standard de pensionare de 63 ani. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani, conditie pe care o indepliniti fara sa faceti dovada stagiului de cotizare din Anglia.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata in data de 09 septembrie 2025. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare de 35 ani, conditie pe care o indepliniti daca faceti dovada stagiului de cotizare lucrat in Anglia.
Scris de: Maria la data: 10/23/2023 9:42am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Multumesc!
Scris de: Maria la data: 10/23/2023 9:51am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Puteti sa-mi spuneti daca sotul meu care este pensionat din 2019 la 60 ani(a avut grupa 2 de munca) poate adauga la pensia actuala si cei 10 ani lucrati legal in Anglia? Sau poate e mai bine sa iese la pensie si din Anglia peste 2 ani? Si oricum,ce acte doveditoare trebuiesc aduse din Anglia? Multumesc din nou pentru raspunsurile avizate si la obiect.
Scris de: la pensie la data: 10/23/2023 11:37am
Cei care au lucrat in Romania si in Anglia primesc o pensie compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania daca a obtinut pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca inseamna ca nu a fost nevoie sa dovedeasca stagiul de cotizare din Anglia.
Dovada stagiului de cotizare din Anglia nu influenteaza valoarea pensiei din Romania.
Asteptati deschiderea dreptului de pensie din Anglia si informati-va daca este necesar ca pentru aceasta pensie trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Romania.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1