Subiect "intrebare" Deschis de gabriela potor la data: 10/12/2023 3:53am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
intrebare
Scris de: gabriela potor la data: 10/12/2023 3:53am
Gen:feminin
Data nasterii:13.12.1962
Stagiul de cotizare:40 ani si 3 luni
Alte date:
Intrebare:
Pot iesi la pensie in acest an deoarece am si cativa ani de grupa.Daca se scoate indicele de corectie ar fi bine sa ies in acest an la pensie ? sau se compenseaza scoaterea coeficientului de corectie cu adaugarea de puncte tinand cont de anii de vechime ?
Re: intrebare
Scris de: la pensie la data: 10/12/2023 7:54am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, in data de 13 aprilie 2025 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 4 luni.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului care in cazul dv ar fi de cca 2 %.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, atunci cand va completati stagiul de cotizare cu 8 luni si realizati stagiul total de cotizare de 40 ani si 11 luni.
Noi presupunem ca nu aveti avantaj daca va pensionati cu pensie anticipata in acest an deoarece pensia dv calculata dupa noua lege nu va fi mai mica decat dupa actuala lege deoarece :
Se discuta ca aceasta pe langa eliminarea indicelui de corectie care in cazul dv va diminuiaza pensia cu 41 % se mai aplica si urmatoarele modificari care va aduce o majorare a pensiei
1- Calculul punctajului mediu al pensiei, care in prezent se face impartind suma punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare (in cazul dv 32 ani si 11 luni), se va face prin o metoda echivalenta cu impartirea la 25 ani. Aceasta metoda de calcul ar insemna majorarea pensiei dv cu cca 32 % %.
2- Indexarea anuala a pensiei care in acest an se discuta a fi de minim 14 %.
3- Introducerea in calcul a salariilor brute realizate in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 sau o majorare care va fi acordata din oficiu celor care nu depun adeverinte de salarii la o cifra ce va fi stabilita prin lege. Salariile brute pe langa sumele intrate in calculul actualei pensii mai contin urmatoarele :
4 Micsorarea stagiului de cotizare astfel ca sa puteti beneficia imediat de pensie anticipata, nediminuata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1