Subiect "Noua lege a pensiilor" Deschis de Mihai Doina Elena la data: 10/13/2023 2:26am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Noua lege a pensiilor
Scris de: Mihai Doina Elena la data: 10/13/2023 2:26am
Gen:Feminin
Data nasterii:07.12.1965
Stagiul de cotizare: 40 de ani si 11 luni
Alte date:angajata din lunA OCTOMBRIE 1982, vechime neintrerupta
Intrebare:Pe site-ul CNPP s-a dat anuntul că Guvernul a aprobat noua Lege si s-au publicat modificarile aduse la aceasta. Vechimea mea imi permite ca la anul in luna iulie sa ies cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare sau tot la pensie anticipata ma incadrez?
Textul preluat de pe siteul CNPP spune:
.....
În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condițiile de vechime minimă și vârstă standard de pensionare.
Ca și excepție, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În același timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate.
....
Se mențin celelalte prevederi din actuala legislație cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condițiile speciale și deosebite, handicapul s.a.

Pensia anticipată (cu penalizare) este actuala pensie anticipată parțială și se mențin prevederile legale în vigoare.
Re: Noua lege a pensiilor
Scris de: la pensie la data: 10/13/2023 8:46am
Regretam ca trebuie sa va dezamagim spunandu-va ca ati cazut in capcana a internetului.
Noutatea pe care ati gasit-o dv este mentionata in pagina de "Noutati" a site-ului CNPP din anul 2018 iar comunicatul la care va referiti a fost dat in data de 11 octombrie 2018 adica acum 5 ani.
Prevederile la care va referiti au fost incluse in legea 127/2019 dar din pacate aceasta lege nu a fost pusa integral in aplicare nici pana in prezent.
Speram ca ca aceste prevederi sa fie incluse in o noua lege care este promisa a fi promulgata pana la sfarsitul acestui an.
Deci va sfatuim sa asteptati impreuna cu noi noua lege a pensiilor promisa de actualul guvern.
Re: Noua lege a pensiilor
Scris de: Luci la data: 10/16/2023 7:53am
Conform legii in vigoare, va puteti pensiona anticipat partial.
Daca depuneti dosarul de pensionare in luna nov 2023, veti obtine o pensie anticipata partial cu penalizare de 7% pana in oct 2028 cand veti trece la limita de varsta.
Pentru peste 6 ani lucrati peste stagiul complet de cotizare se aplica 0.20% pentru fiecare din cele 35 de luni de anticipare pana in oct 2028, adica 0.2x35=7%.

Sanatate! E alegerea dvs daca doriti sa mai munciti sau doriti pensionarea.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1