Subiect "Revenire la legistatie" Deschis de Doru la data: 11/04/2023 11:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Revenire la legistatie
Scris de: Doru la data: 11/04/2023 11:17am
Gen:m
Data nasterii:1958
Stagiul de cotizare:27
Alte date:
Intrebare:Nelămurire.Buna ziua.Explicati mi și mie cum se elimina inechitatile datorate indicelui de corectie existente.De exemplu 5 pensionari cu același nr de puncte dar ieșiți în ani diferiți diferențele rămân dacă se înmulțește cu acelas vpr.Nu trebuia publicat în draftul legii și tabelele acelea cu anul nașteri.pensionari.indicele de corectie etc? Multumesc.
Re: Revenire la legistatie
Scris de: GicaH la data: 11/04/2023 12:31pm
Doru :
Gen:m
Data nasterii:1958
Stagiul de cotizare:27
Alte date:
Intrebare:Nelămurire.Buna ziua.Explicati mi și mie cum se elimina inechitatile datorate indicelui de corectie existente.De exemplu 5 pensionari cu același nr de puncte dar ieșiți în ani diferiți diferențele rămân dacă se înmulțește cu acelas vpr.Nu trebuia publicat în draftul legii și tabelele acelea cu anul nașteri.pensionari.indicele de corectie etc? Multumesc.

In primul rand se anulează indicele de corectie si se aplica noua lege, iar daca cei cu indice de corecție mare de 1.41 prin aplicarea noii formule le scade din calcul cuantumul pensiei raman cu cea veche pana ce prin indexarile ulterioare ale VPRului(respectiv punct pensie) vor depasi valoarea veche...
Scris de: Doru la data: 11/04/2023 12:45pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Deci dacă înțeleg bine cel care are lndicele de corectie 1 ajunge la aceiași valoare a pensiei când vpr ajunge la 81×1.41=114 sau în septembrie i se majorează pensia cu 41%.Mulțumesc încă o data.
Scris de: Doru la data: 11/04/2023 12:50pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Cred ca înțeleg.Nu se face egalizarea la 1.41 ci la 1.Adica prin minus.
Scris de: GicaH la data: 11/05/2023 2:18am
Doru :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Cred ca înțeleg.Nu se face egalizarea la 1.41 ci la 1.Adica prin minus.

Nu vei mai avea treaba cu indicele de corectie, caci se va folosi punctajul total realizat pe intreaga activitate, nemaifolosindu-se punctajul mediu(care era egal cu punctajul total impartit la stagiul complet de cotizare care este/era diferit in functie de data nasterii si a genului, barbat sau femeie). Punctajul total(care daca ai sa zicem 1 punct pe an si stagiu de 40 ani, va fi 40 puncte) se inmulteste cu VPR=81. Din comentariile dumneavoastra inteleg ca faceti confuzie intre punctajul total si punctajul mediu.
Cei care au avut indice de corectie mare de 1.41 pensionati dupa 01.01.2020 si din calculul pe noua formula le iese un cuantum de pensie inferior celei avute li se pastreaza cuantumul actual pana ce prin indexarile anuale cuantumul va depasi aceasta valoare a pensiei.
Sper ca m-am facut inteles.
Scris de: mihai la data: 11/05/2023 2:33am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:VPR
Alte date:
Intrebare:Prin inlaturarea indicelui de corectie se repara inechitatile , cu aplicarea VPR , apar alte inechitati singurii cistigatori NETI fiind barbatii cu stagiul de 35 ani care sint in avantaj cu 40% , oropsitii maxim fiind cei care au avut stagiul complet de 15 ani .
Scris de: Doru la data: 11/05/2023 6:22am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Mulțumesc dl Gica
Scris de: la pensie la data: 11/06/2023 9:20am
Pentru domnul Doru
In exemplu dv nu este o inechitate daca pensionarii cu acelasi numar de puncte anuale au pensii diferite pentruca VPR se modifica de la un an la altul in functie de inflatie si cel care se pensioneaza mai tarziu primeste bani cu valoare de cumparare mai mica.
In ceiace priveste indicele de corectie este o poveste lunga si anume :
- Acest indice de corectie a fost introdus in legea 263/2010 fara nicio explicatie. Abia dupa o analiza a Curtii Constitutionala a Romaniei s-a motivat ca prin legea 19/2000 valoarea pensiei se calculeaza prin un punctaj mediu anual care se inmulteste cu valoarea punctului de pensie care tine cont de inflatie.
Inechitatea consta in faptul ca punctajul mediu anual se calculeaza prin impartirea sumei punctajelor anuale la stagiu complet de cotizare care la randul lui este crescator in functie de data de nastere.
- Insa prin aplicarea indicelui de corectie s-au facut alte inechitati pentruca modul de calcul a indicelui de corectie nu are nicio legatura cu cresterea stagiului de cotizare iar acesta este acelasi intr-un an in care se persoanele pensionate au stagii complete de cotizare diferite
Metoda de calcul a pensiei conform noii legi a pensiilor este considerata corecta deoarece:
Valoarea pensiei = Suma punctajelor anuale inmultita cu VPR unde
- suma punctajelor anuale depinde atat de durata cat si de valoarea contributiei la fondul de pensii
-VPR = VPP /25 unde VPP (valoarea punctajului pemsiei care creste cu inlatia) iar cifra 25 echivaleaza cu egalizarea stagiului complet de cotizare pentru toti pensionarii la 25, artificiu prin care se elimina inechitatea cresterii stagiului complet de cotizare cu data nasterii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1