Subiect "Puncte grupa 2" Deschis de Ion la data: 11/05/2023 7:38am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Puncte grupa 2
Scris de: Ion la data: 11/05/2023 7:38am
Gen:
Data nasterii:1953
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:buna ziua,
Am lucrat 28 ani în grupa 2 și am un punctaj de 10.68990 puncte.
Raman cu acest punctaj sau se aplică prevederile no2023i legi din care rezultă 28*0,25=7 puncte?
Mulțumesc!
Re: Puncte grupa 2
Scris de: GicaH la data: 11/05/2023 7:50am
Ion :
Gen:
Data nasterii:1953
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:buna ziua,
Am lucrat 28 ani în grupa 2 și am un punctaj de 10.68990 puncte.
Raman cu acest punctaj sau se aplică prevederile no2023i legi din care rezultă 28*0,25=7 puncte?
Mulțumesc!

Cred va nu aveti doar punctele pentru grupa a doua si stagiu de doar 28 ani, sau a-ți pus intrebarea ipotetic. Punctajele obținute pe vechile legi raman, ceea ce ati vazut dumneavoastră in noua lege a pensiilor este balabil pentru pensionații pe această lege, deci dupa ce va fi aprobata si va intra în vigoare.
Scris de: Ion la data: 11/05/2023 8:20am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

Intrebare:
Punctele sunt numai de la grupa 2.
Ele sunt corelate cu venitul realizat.
Am pus aceasta întrebare deoarece într-un răspuns la o întrebare asemănătoare la pensie a răspuns că punctajul se modifică după noua lege sub rezerva că nu este ceva sigur și să așteptăm normele metodologice. Vezi răspunsul pentru bucurelena.
Mulțumesc!
Scris de: GicaH la data: 11/05/2023 9:04am
Ion :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

Intrebare:
Punctele sunt numai de la grupa 2.
Ele sunt corelate cu venitul realizat.
Am pus aceasta întrebare deoarece într-un răspuns la o întrebare asemănătoare la pensie a răspuns că punctajul se modifică după noua lege sub rezerva că nu este ceva sigur și să așteptăm normele metodologice. Vezi răspunsul pentru bucurelena.
Mulțumesc!

Citind proiectul legii noi a pensiilor veti vedea ca reducerea de puncte(respectiv 0.5 puncte pentru grupa 1 si 0.25 puncte pentru grupa a doua, in loc de majorare cu 50%, respectiv 25% a punctajelor lunare lucrate in grupe de muncă)pentru grupe se refera la viitorii pensionati pe baza noii legi.
Scris de: Ion la data: 11/05/2023 9:26am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Mulțumesc!
Scris de: la pensie la data: 11/06/2023 11:04am
Din citirea proiectului noii legi a pensiilor noi am inteles urmatoarele
-In luna ianuarie 2024 actualele pensii in plata se vor indexa cu 13,8 % adica punctajele medii anuale vor fi inmultite cu valoarea punctului de pensie de 2032 lei.
- In data de 01 septembrie 2024, daca intra in vigoare noua lege a pensiilor, pensiile in plata nu se modifica ci li se atribuie un punctaj teoretic care inmultit cu valoarea punctului de referinta din anul 2024 de 81 lei sa rezulte valoarea pensiei in plata
- In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, prevazuta in data de 01 septembrie 2024, se vor recalcula toate pensiile in plata conform prevederilor noii legi
Scris de: Ion la data: 11/06/2023 11:45pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:puteți să precizați care este valoarea punctului teoretic?
Legea se referă numai la cei care vor ieși la pensie în viitor, sau se aplică retroactiv
și celor care au ieșit la pensie după legile de dinainte? Acest lucru este constitutional?
Este posibil ca după recalculare sa îți scadă punctajul obtinut după legea anterioară? Și aici ma refer la punctele obținute prin valorificarea pensiei de invaliditate la punctajul pensiei nu la obținerea punctelor de stabilitate.
Mulțumesc!
Scris de: la pensie la data: 11/07/2023 10:53am
Consideram ca am gresit facand consideratii pe multele prevederi ale proiectului noii legi a pensiilor dupa un timp asa scurt dupa publicarea acestui proiect.
Dupa o noua analiza am inteles ca raspunsul anterior trebuie reformulat astfel :
- Domnul Gica are dreptate . Punctajul suplimentar pentru stgiile lucrate in grupa de munca calculat conform noii legi a pensiilor se acorda numai celor care ies la pesie in viitor dupa intrarea in vigoare a noii legi
- In luna ianuarie 2024 actualele pensii in plata se vor indexa cu 13,8 % adica punctajele medii anuale vor fi inmultite cu valoarea punctului de pensie de 2032 lei.
- In data de 01 septembrie 2024, daca intra in vigoare noua lege a pensiilor, pensiile in plata se modifica prin adaugarea punctajului suplimentar pentru stabilitate (care va aduce o majorare a pensiilo) si prin inmultirea sumei punctajelor anuale care rezulta cu VPR.
- Acordarea punctajului teoretic de care am amintit se face numai pensionarii care au iesit la pensie din fostul sistem fe pensii ale agricultorilor iesiti la pensie inainte de 01 aprilie 2001 cand au fost integrate in sistemul public de pensii prin legea pensiilor 19/2000. Aceste pensii vor fi recalculate din oficiu conform noii legi a pensiilor dupa 6 luni de la intrarea in vigoare a acesteia..
- In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi se vor recalcula pensiilor celor care au depus si vor mai depune adeverinte cu salariile brute sau nete conform Ordiului MMPS nr. 487/2021
Scris de: Ion la data: 11/07/2023 1:00pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:cu tot respectul pun din nou în discuție daca perioada in care am fost in pensie de invaliditate primesc același punctaj acordat de legea 263 sau acele puncte vor fi tăiate .
Mulțumesc!
Scris de: GicaH la data: 11/07/2023 1:04pm
la pensie :
Consideram ca am gresit facand consideratii pe multele prevederi ale proiectului noii legi a pensiilor dupa un timp asa scurt dupa publicarea acestui proiect.
Dupa o noua analiza am inteles ca raspunsul anterior trebuie reformulat astfel :
- Domnul Gica are dreptate . Punctajul suplimentar pentru stgiile lucrate in grupa de munca calculat conform noii legi a pensiilor se acorda numai celor care ies la pesie in viitor dupa intrarea in vigoare a noii legi
- In luna ianuarie 2024 actualele pensii in plata se vor indexa cu 13,8 % adica punctajele medii anuale vor fi inmultite cu valoarea punctului de pensie de 2032 lei.
- In data de 01 septembrie 2024, daca intra in vigoare noua lege a pensiilor, pensiile in plata se modifica prin adaugarea punctajului suplimentar pentru stabilitate (care va aduce o majorare a pensiilo) si prin inmultirea sumei punctajelor anuale care rezulta cu VPR.
- Acordarea punctajului teoretic de care am amintit se face numai pensionarii care au iesit la pensie din fostul sistem fe pensii ale agricultorilor iesiti la pensie inainte de 01 aprilie 2001 cand au fost integrate in sistemul public de pensii prin legea pensiilor 19/2000. Aceste pensii vor fi recalculate din oficiu conform noii legi a pensiilor dupa 6 luni de la intrarea in vigoare a acesteia..
- In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi se vor recalcula pensiilor celor care au depus si vor mai depune adeverinte cu salariile brute sau nete conform Ordiului MMPS nr. 487/2021

Totusi cea mai mare neclaritate in acest proiect de lege este data intrarii in vigoare.
Mentionez ca in proiectul si legea 127/2010 era trecuta aceasta dată.
Daca intra in vigoare din septembrie atunci este clar ca duoa alegeri o vor proroga, sau cumse zice pe românește o vor suspenda pana cand o vor anula. Eu am inteles ca din septembrie se termina recalcularea, iar intrarea in vigoare se face din 01.01.2024, uitand sa spuna ca aceasta se poate face doar dupa elaborarea si publicarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii in termen de 90 zile.
Scris de: Ion la data: 11/08/2023 2:14am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Scris de: la pensie la data: 11/08/2023 8:54am
Pentru domnul Ion
Regretam ca trebuie sa va precizam ca nu toate prevederile sunt clare avand in vedere ca ceiace a fost facut public este numai un proiect de lege care urmeaza a fi definitivat prin :
- O propunere de lege facuta parlamentului de catre guvern,
- O propunere a parlamentului catre presedinte pentru promulgare
- Promulgarea de catre presedinte a legii
- Elaborarea normelor de aplicare de catre MMPS
Nu este exclusa nici o sesizare la CCR
Si asa cum zice domnul Gica, 2024 fiind an electoral toate aceste etape vor fi prelungite si astfel devine incerta data de intrare in vigoare.
In ceiace priveste intrebarea dv opinia noastra este ca punctajul calculat pentru perioada de pensie de invaliditate conform prevederilor actualei legi a pensiilor va fi metinut si dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor.
Scris de: Ion la data: 11/08/2023 9:03am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Mulțumesc!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1