Subiect "Valoare punct pensie" Deschis de Aurelia D la data: 11/07/2023 11:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Valoare punct pensie
Scris de: Aurelia D la data: 11/07/2023 11:35am
Gen:F
Data nasterii:18.09.1962
Stagiul de cotizare:41 ani
Alte date:
Intrebare:Dacă se depune dosarul pentru pensie anticipata în data de 20 decembrie 2023,decizia va ieși în ianuarie 2024.Calculul pensiei se va face după legea actuala, dar puteți să-mi spuneți care va fi valoarea punctului : valoarea actuala sau valoarea indexata? Mulțumesc.
Re: Valoare punct pensie
Scris de: Constanta la data: 11/07/2023 1:41pm
Pentru luna decembrie 2023 pensia se calculează conform valorii punctului de pensie din 2023, 1785 lei, iar începând cu luna ianuarie 2024 pensia se va calcula în funcție de valoarea punctului de pensie ce va fi 2032 lei, valoare obținută prin aplicarea indexării de 13,8%.
Scris de: Constanta la data: 11/07/2023 1:44pm
Decizia de pensionare "va ieși" în termen de 45 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, și se transmite în termen de 5 zile de la data emiterii, beneficiarului.
Asta înseamnă 50 de zile lucrătoare,deci prin martie 2024 ajunge la destinatar!
Scris de: GicaH la data: 11/07/2023 2:14pm
[quo te=Constanta]Decizia de pensionare "va ieși" în termen de 45 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, și se transmite în termen de 5 zile de la data emiterii, beneficiarului.
Asta înseamnă 50 de zile lucrătoare,deci prin martie 2024 ajunge la destinatar!

Va aduc la cunoștință ca punerea in plata pensiei anticipate se face doar din data depunerii dovezii de încetare a activității, care cred ca o veti face in anul 2024, iar după 1 ianuarie 2024 punctul de pensie va fi 2032 lei si pensia dumneavoastră va fi calculata inmultind punctajul mediu cu punctul de pensie, iar daca veti cere pensie anticipata partiala trebuie sa scădeți procentul de penalizare.

Totusi, cred ca ati pus o întrebarea pe un caz ipotetic.
Scris de: Aurelia D la data: 11/07/2023 6:45pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va mulțumesc pentru raspunsuri.
Aveți dreptate, pensia întra în plata in 2024,după primirea deciziei si încetarea contractului de munca (pensie anticipata). Înțeleg de la dvs ca în decizie va fi valoarea indexata a punctului, adică 2032 lei, chiar dacă cererea este depusa în 2023.Am înteles corect?
Scris de: Constanta la data: 11/08/2023 3:36am
Din câte am înțeles eu întrebarea, se referă la când se va emite decizia de pensionare și ce valoare a punctului de pensie se ia în calcul.
Punerea în plată este o altă chestiune.
Mai întâi trebuie emisă decizia cu modul de calcul, se transmite decizia angajatorului, apoi se încetează contractul de muncă, după care de la data încetării contractului de muncă se plătește pensia.
Scris de: Daniela R la data: 11/08/2023 7:35am
La mine a fost aceiasi situatie cu mentiunea ca la dosar a fost depusa dovada incetarii contractului de munca. Decizia s-a emis in ianuarie anul urmator ,cu data depunerii dosarului, 29 dec in cazul meu , cu valoarea punctului de pensie din acea data . Plata a venit ulterior in februarie cumuland 3 zile calculate cu valoarea punctului de pensie din acel an iar diferenta cu valoarea punctului de pensie actualizata. Daca se va pune in plata ulterior chiar daca pe decizie este mentionat valoarea punctului de pensie vechi , plata se va face cu valoarea noua a punctului de pensie.
Scris de: GicaH la data: 11/08/2023 12:42pm
Aurelia D :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va mulțumesc pentru raspunsuri.
Aveți dreptate, pensia întra în plata in 2024,după primirea deciziei si încetarea contractului de munca (pensie anticipata). Înțeleg de la dvs ca în decizie va fi valoarea indexata a punctului, adică 2032 lei, chiar dacă cererea este depusa în 2023.Am înteles corect?

Oricum cuantumul pensiei se actualizeaza la toti pensionarii cu data schimbarii valorii punctului de pensie, mai nou in viitor VPR, care de fapt este acelasi lucru căci VPR=Pp/25
Scris de: la pensie la data: 11/09/2023 11:00am
Daca depuneti dosarul de pensie anticipata, nediminuata in data de 20 decembrie 2023, decizia va fi emisa in anul 2024, sa presupunem in luna iamuarie, conform legii pensiilor 263/2010 in vigoare la data depunerii dosarului. In decizie pensia va fi calculata cu valoarea punctului de pensie din anul 2023 adica 1785 lei.
Daca la data depunerii dosarului se depune si dovada incetarii activitatii prima pensie va fi platita in luna urmatoare celei in care s-a primit decizia adica in luna februarie 2024.
Simultan cu plata pensiei din luna februarie care se va calcula cu valoarea punctului de pensie indexata, adica 2032 lei se vor plati si drepturile restante astfel :
- Pensia din luna ianuarie 2024 calculata cu valoarea punctului de pensie indexata, adica 2032
- Drepturile pentru 12 zile din luna decembrie (de la data depunerii dosarului) calculata cu valoarea punctului de pensie din anul 2023 adica 1785 lei.
Daca la data depunerii dosarului nu se depune dovada incetarii activitatii prima pensie va fi platita in luna urmatoare celei in care s-a depus dovada incetarii activitatii.
Simultan cu plata primei pensii se vor plati si drepturile restante din luna anterioara ambele componente vor fi calculate cu valoarea punctului de pensie din luna respectiva.
Scris de: Aurelia D. la data: 11/10/2023 2:44pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Mulțumesc mult, răspunsul dvs este foarte explicit și acum am înțeles clar cum se va emite decizia. Felicitări pentru felul în care reușiți sa ne răspundeți, cu răbdare și înțelegere, tuturor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1