Subiect "puncte de stabilitate" Deschis de Adi la data: 11/08/2023 2:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
puncte de stabilitate
Scris de: Adi la data: 11/08/2023 2:42am
Gen:M
Data nasterii:1964
Stagiul de cotizare:34
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Punctele de stabilitate (0,5 ; 0.75 si 1 pct) se calculeaza inclusiv si in cazul pensiei anticipate partial ?
Se numai in cazul pensiei la limita de varsta.
Multumesc,
Re: puncte de stabilitate
Scris de: Constanta la data: 11/08/2023 4:01am
Potrivit proiectului de lege, nu mai există pensie anticipată parțială, ci doar pensie anticipată pentru care nu am observat că ar exista o interdicție pentru a beneficia de punctele de stabilitate ci doar diminuarea cu anumite procente.

Pentru o pensie anticipată parțială calculată legii în vigoare în prezent, se va face recalcularea.

Art. 144 - (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare, devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.153.

(2) Numărul total de puncte realizat prevăzut la alin. (1) se obține prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte stabilitate acordate în baza art. 85 alin. (3).

(3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate, stabilite conform legislației anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, fără procent de diminuare.

(4) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate parțiale, stabilite conform legislației anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, devin pensii anticipate, cu menţinerea procentului de diminuare.

(5) În cazul în care prin aplicarea prevederilor alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.

(6) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) și alin. (4) și art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării,
după caz, și prin adăugarea perioadelor asimilate și a stagiilor de cotizare realizate și nevalorificate la stabilirea pensiei.

Art. 145 – CNPP, prin casele teritoriale de pensii, transmite deciziile, pensionarilor, referitoare la rezultatul aplicării prevederilor art. 144 alin. (1). Modelul de decizie se stabilește prin ordin al preşedintelui CNPP.

[b]Art. 146 –La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensile anticipate parțiale fără
diminuare,[/b] stabilite conform art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii nr. 218/2015 privind protejarea și sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău, [b]devin pensii anticipate, fără procent de
diminuare.[/b]
Re: puncte de stabilitate
Scris de: la pensie la data: 11/10/2023 7:45am
Punctele de stabilitate este prevazut sa se acorde tuturor tipurilor de pensii inclusiv celor in plata, cu precizarea facuta de doamna Constanta privind modificarea denumirii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1