Subiect "aplicarea noi legi ptr pensiile partiale diminuate" Deschis de Roxana la data: 11/10/2023 7:54am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
aplicarea noi legi ptr pensiile partiale diminuate
Scris de: Roxana la data: 11/10/2023 7:54am
Gen:F
Data nasterii: 03.03.1964
Stagiul de cotizare: 37a 8l 1z conf deciziei de pensionare
(fara grupe sau alte necontributive)

Alte date: pensionata anticipat partial din oct 2021;
am 4a si 1l peste stagiul meu complet de 33a 7l
penalizare 18%; 2 copii

Intrebare:

1) conf legii in vigoare sunt penalizata cu 18% ptr ca imi lipsesc 4a 6l din cei 8a necesari peste stagiul meu complet;
CONFORM NOI LEGI IMI LIPSESC DOAR 11 LUNI DIN CEI 5ANI NECESARI PESTE STAGIUL MEU COMPLET IAR PENALIZAREA AR FI 0,2x11L CCA 2,2% - LA APLICAREA NOI LEGI PENALIZAREA PENSIEI VA RAMANE 18% SAU SE RECALCULEAZA?

2) REDUCERIA LIMITEI DE VARSTA IN FUNCTIE DE NR DE COPII SE APLICA RETROACTIV? ADICA EU INDEPLINESC LIMITA DE VARSTA IN OCT 2026 - LA APLICAREA NOI LEGI INSEAMNA CA PENSIA MEA ANTICIPATA SE VA TRANSFORMA IN PENSIE LIMITA DE VARSTA MAI DEVREME CU 1 AN - OCT 2025?
2.1) cum se aplica ptr femeile iesite la pensie la limita de varsta mai de mult - mama de ex. care are 4 copii si a iesit la pensie limita de varsta in 2006?

3) conf deciziei de pensionare am PCT TOTAL 52,48115 si pct mediu 2,20342 cu indice de corectie 1,41. Intrebarea este:
INDICELE DE CORECTIE ESTE APLICAT PCT MEDIU ? PCT TOTAL RAMANE NESCHIMBAT SI LA EL SE ADAUGA PCT DE STABILITATE CONF NOI LEGI ? ADICA IN CAZUL MEU : 52,48115 + 5ax0,5pct/an + 5ax0,75pct/an + 2,8ax1pct/an = 61,53115 PCT TOTAL DIN SEPTEMBRIE 2024 ?

O zi buna va doresc !
Re: aplicarea noi legi ptr pensiile partiale diminuate
Scris de: la pensie la data: 11/13/2023 11:29am
Trebuie precizat ca in prezent nu se cunosc prevederile noii legi a pensiilor pentruca aceasta este in stadiu de proiect. Deci raspunsul nostru va fi sigur numai dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor si dupa elaborarea normelor de aplicarea acesteia.
Pana atunci dupa interpretarea noastra a prevederilor proiectului noii legi a pensiilor raspunsul nostru la intrebarile dv este urmatorul :
1. Penalizarea pensiei anticipate partiale va ramane aceiasi dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor.
2. Daca ati nascut si crescut pana la varsta de 16 ani 2 copii conform noii legi a pensiilor aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta in data de 03 octombrie 2025.
Pentru nasterea si cresterea pana la varsta de 16 ani a unui anumit numar de copii femeile beneficiaza numai de reducerea varstei de pensionare astfel ca dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor femeile care sunt pensionate cu pensie pentru limita de varsta nu mai beneficiaza de acest drept.
La intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor pensionarii cu pensia in plata pe langa punctajul anual calculat conform legilor anterioare mai beneficiaza de urmatoarele punctaje suplimentare :
- Punctajul suplimentar pentru stabilitate dupa formula aplicata de dv cu o singura observatie, pentru stagiul de cotizare ce depaseste 35 ani de 2 ani si 8 luni primiti 2,66667 X 1 = 2,66667 puncte.
- Deoarece prin noua lege a pensiilor se iau in calcul punctajului lunar veniturile brute (inclusiv sporurile cu caracter nepermanent, prime etc..) din perioada inainte de aprilie 2001, daca pensionarii depun adeverinte emise de angajatori conform modelului anexat ordinului MMPS nr 487/2021.
Re: aplicarea noi legi ptr pensiile partiale diminuate
Scris de: Roxana Coste la data: 11/15/2023 4:59am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

MULTUMESC!
Cu stima Roxana Coste
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1