Subiect "Activitate dupa emiterea DP" Deschis de Carmen la data: 12/05/2023 10:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Activitate dupa emiterea DP
Scris de: Carmen la data: 12/05/2023 10:17am
Gen: Feminin
Data nasterii: 3 iulie 1962
Stagiul de cotizare: 41.5 ani
Alte date: Decizie pensionare emisa in februarie 2022
Intrebare:

Buna seara.

Am decizia de pensionare emisa din februarie 2022. Am desfasurat activitate in continuare si intentionez sa incetez activitatea in februarie 2024.
Data de iesire la pensie, la limita de varsta, este octombrie 2024.

In conditiile in care noua lege a pensiilor si normele de aplicare vor fi in vigoare, la 1 sept 2024 (cum este preconizat), am urmatoarele intrebari:

1. Pot cere deschidere deciziei de pensionare la 1 septembrie 2024, avand in vedere ca am un copil ?
2. Mi se iau in calcul si cei doi ani de munca, dupa emiterea deciziei de pensionare partial anticipat (febr 2022 - febr 2024) ?
3. Exista o formula de calcul, pentru a putea vedea care ar fi valoarea pensiei dupa noua lege, plecand de la calculul din decizia deja emisa ?

Va multumesc mult !
Seara frumoasa !
Re: Activitate dupa emiterea DP
Scris de: la pensie la data: 12/05/2023 11:11am
Nu stim care vor fi prevederile Normelor de aplicare ale noii legi a pensiilor dar bazandu-ne pe prevederile legislative aplicate pana in prezent consideram ca :
Puteti cere pensie pentru limita de varsta la data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, daca aceasta va fi la 01 septembrie 2024 si daca faceti dovada nasterii si cresterii pana la varsta de 16 ani a unui copil.
La acordarea pensiei pentru limita de varsta vi se va recalcula pensia astfel :
- Se va lua in calcul perioada lucrata in perioada dupa pensionare cu pensie anticipata.
- Asteptam Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor sa vedem daca se va recalcula punctajul anual si in perioada anterioara deciziei de pensie anticipata. Noi presupunem ca nu se va recalcula.
- Vi se va acorda un punctaj suplimentar pentru stabilitate calculat in functie de stagiul de cotizre contributiv.
Se va calcula suma punctajelor anuale pe perioadele anterioara si ulterioara deciziei de pensie anticipata la care se adauga punctele suplimentare de stabilitate.
Suma punctelor anuale calculata mai sus se va inmulti cu valoarea punctului de referinta din anul 2024 care v fi 81 lei.
Re: Activitate dupa emiterea DP
Scris de: Carmen la data: 12/05/2023 2:21pm
la pensie :
Nu stim care vor fi prevederile Normelor de aplicare ale noii legi a pensiilor dar bazandu-ne pe prevederile legislative aplicate pana in prezent consideram ca :
Puteti cere pensie pentru limita de varsta la data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, daca aceasta va fi la 01 septembrie 2024 si daca faceti dovada nasterii si cresterii pana la varsta de 16 ani a unui copil.
La acordarea pensiei pentru limita de varsta vi se va recalcula pensia astfel :
- Se va lua in calcul perioada lucrata in perioada dupa pensionare cu pensie anticipata.
- Asteptam Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor sa vedem daca se va recalcula punctajul anual si in perioada anterioara deciziei de pensie anticipata. Noi presupunem ca nu se va recalcula.
- Vi se va acorda un punctaj suplimentar pentru stabilitate calculat in functie de stagiul de cotizre contributiv.
Se va calcula suma punctajelor anuale pe perioadele anterioara si ulterioara deciziei de pensie anticipata la care se adauga punctele suplimentare de stabilitate.
Suma punctelor anuale calculata mai sus se va inmulti cu valoarea punctului de referinta din anul 2024 care v fi 81 lei.

Va multumesc pentru raspuns !
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1