Subiect "dupa noua lege a penisiei 360/23 imi afecteaza varsta de pensie" Deschis de serban victoria la data: 12/07/2023 6:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
dupa noua lege a penisiei 360/23 imi afecteaza varsta de pensie
Scris de: serban victoria la data: 12/07/2023 6:42am
Gen:
Datata nasterii:04.05.1967
Stagiul de cotizare:37 ani si 2 luni
Alte date:grupa de munca- gr 2 ,8 ani
Intrebare la ce varsta ma incadrez sa ies la pensie anticipata sau anticipata partiala nasterii:
Re: dupa noua lege a penisiei 360/23 imi afecteaza varsta de pensie
Scris de: la pensie la data: 12/07/2023 7:42am
Conform noii legi a pensiilor varsta standard de pensionare a dv creste cu 2 luni la 63 ani si 2 luni si aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca in data de 04 iulie 2030
- Pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionarecu 2 ani si 8 luni pentru stagiul in grupa de munca in data de 04 noiembrie 2027.
- Pensie anticipata diminuata, cu anticipare de 5 ani, in data de 04 iulie 2025.
- Pensie pentru limita de varsta dupa data de 04 iulie 2025 daca realizati un stagiu de cotizare contributiv de 40 ani. Dupa elaborarea normelor de aplicare ale noii legi a pensiilor reveniti si precizati perioada lucrata efectiv in conditii normale si in grupa II de munca, pentru a va face calculul stagiului de cotizare contributiv.
Scris de: serban victoria la data: 12/07/2023 8:20am
Gen:04.05.1967
Stagiul de cotizare:37 ani si 2 luni
Intrebare la ce varsta ma incadrez sa ies la pensie anticipata sau anticipata partiala nasterii:
De ce se mareste cu 2 luni.Daca am 1 copil se acorda o reducere de 6 luni ?
daca vreau sa ies anticipat cu 5 ani mai devreme , va fi cu anticipat cu diminuare sau penalizare..
multumesc
Scris de: la pensie la data: 12/08/2023 7:22am
Daca ati nascut si crescut un copil pana la varsta de 16 ani pe langa reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa II de munca de 2 ani si 8 luni mai beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 6 luni si cumulate rezulta o reducere totala a varstei de pensionare de 3 ani si 2 luni.
In acest caz conform noii legi a pensiilor 360/2023 aveti dreptul la urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 2 luni, in data de 04 mai 2027.
- Pensie pentru limita de varsta cu anticipare de 5 ani, in data de 04 iulie 2025 daca atunci aveti un stgiu de cotizare contributiv de 40 ani.
- Pensie anticipata diminuata, cu anticipare de 5 ani, in data de 04 iulie 2025 daca atunci aveti un stgiu de cotizare contributiv intre 35 ani si 40 ani.
Re: ma pot incadra la pensionare anticipata cu penalizare pana la 31.08.23 sau dupa 01.09.24 pensionare anticipata la ce varsta ar trebui .
Scris de: serban victoria la data: 03/22/2024 5:38am
Gen:F
Data nasterii:
Datata nasterii:04.05.1967
Stagiul de cotizare:38 ani si 2 luni
si 1 copil
Intrebare: ma pot incadra la pensionare anticipata cu penalizare pana la 31.08.23 sau dupa 01.09.24 pensionare anticipata la ce varsta ar trebui .
Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 03/22/2024 9:58am
In raspunsul nostru la mesajul anterior v-am precizat ca dupa elaborarea normelor de aplicare a noii legi a pensiilor sa reveniti si sa precizati care este perioada lucrata.
Normele de aplicare ale legii pensiilor au fost publicate dar dv nu ati precizat care este perioada lucrata. In lipsa acestei precizari am luat in calcul ca in prezent aveti lucrati efectiv 38 ani si 2 luni si pentru stagiul de cotizare de 8 ani lucrat in grupa II de munca primiti un stagiu de cotizare suplimentar de 2 ani si realizati un stagiu de cotizare total de 40 ani si 2 luni.
In aceste conditii aveti urmatoarele drepturi de pensionare :
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
1.- Pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare la varsta standard de pensionare de 63 ani adica in data de 04 mai 2030.
2.- Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare de 63 ani cu 2 ani si 8 luni pentru stagiul de cotizare de 8 ani lucrat in grupa II de munca adica in data de 04 septembrie 2027
3. Pensie anticipata partiala, diminuata, la varsta de 58 ani adica in data de 04 mai 2025.
In concluzie daca noua lege a pensiilor intra in vigoare in data de 01 septembrie 2024 nu va puteti pensiona conform actualei legi a pensiilor.
Conform noii legi a pensiilor 360/2023 care este prevazut sa intre in vigoare in data de 01 septembrie 2024 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare la varsta standard de pensionare de 63 ani si 2 luni adica in data de 04 iulie 2030.
2.- Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare de 63 ani si 2 luni cu :
- 4 ani si 8 luni pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa II de munca.
- 6 luni pentru nasterea si cresterea pana la varsta de 16 ani a unui copil
Cele doua reduceri ale varstei de pensionare se cumuleaza si realizati o reducere totala de 5 ani si 2 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani adica in data de 04 mai 2025. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani conditie pe care o indepliniti,
3. Pensie pentru limita de varsta, la varsta de 58 ani si 2 luni adica in data de 04 iulie 2025.
Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti depasit cu 5 ani stagiul complet de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani, conditie pe care o indepliniti, pentruca la depasirea de 5 ani se ia in calcul si stagiul de cotizare suplimentar de 2 ani de care beneficiati pentru stagiul de cotizare de 8 ani lucrat in grupa II de munca,
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1