Re: recalculare pensie anticipata partiala
Scris de: Cristiana la data: 12/12/2023 10:56am
Cristiana : Gen:F
Data nasterii: 27.12.1965
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am gasit un raspuns la o intrebare pusa pe forum referitor la recalcularea pensiei anticipate partiale :
”2. In o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor se face recalcularea punctajelor realizate in perioada inaintea datei de 01 aprilie 2001 prin luarea in calcul a salariilor brute (inclusiv prime, sume pentru ore suplimentare sau sume castigate in acord) celor care depun adeverinte pentru dovedirea acestor salarii.”
Referitor la raspunsul 2., sa inteleg ca dupa legea actuala,la calculul pensiei au fost luate in calcul pt perioada de dinainte de aprilie 2001 salariile nete și nu brute?
Cum ar trebui sa arate adeverinta pentru dovedirea acestor salarii ca sa fie acceptata de Casa de pensii in cazul recalcularii pensiilor?
Re: recalculare pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 12/13/2023 8:51am
In aceasta situatie opusul salariului brut nu este salariul net. Aceasta diferentiere se face numai in cazul platirii unor taxe (impozit, contributie) din venitul realizat.
In cazul veniturilor luate in calculul punctajelor lunare la pensie situatia se prezinta astfel:
In perioada in care s-a aplicat legea pensiilor 19/2000 si se aplica actuala lege a pensiilor 263/2010 veniturile luate in calculul punctajelor lunare in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 au fost cele constituite din salariul tarifar si sporurile cu caracter permanent ca cele de vechime, pentru orele de noapte, pentru conditiile de munca.
In noua lege a pensiilor se prevede ca in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 sa se ia in calculul punctajelor lunare toate veniturile realizate, adica pe langa cele enumerate mai sus si primele, sumele castigate in acord si sporurile pentru lucrul in zilele de sarbatoare.
Modelul adeverintei care trebuie sa fie depusa la Casa de pensii pentru calculul intregului venit si in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 este dat in anexa la Ordinul Ministrului Muncii 487/2021.