Subiect "noua lege a pensiilor" Deschis de Mihai Dinu la data: 12/17/2023 4:21am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
noua lege a pensiilor
Scris de: Mihai Dinu la data: 12/17/2023 4:21am
Gen:M
Data nasterii:05.07.1959
Stagiul de cotizare:peste 38 ani
Alte date:
Intrebare: Buna ziua,

Va rog am o intrebare . La anul in iulie o sa ies la pensie limita de varsta (65 ani) . Va rog pot iesi la pensie , iar apoi sa ma angajez la aceiasi firma ?. Adica sa iau si pensie si salariu . Mentionez ca lucrez la privat. In noua lege se scrie ca din 1 ian. 2024 cei care doresc sa lucreze pana la 70 ani cu acordul angajatorului pot lucra pana la 70ani . Cumva ma afecteaza ac. lege ? Eu doresc sa ies la pensie limita de varsta (indeplinesc conditiile) iar apoi sa continui printr un alt ctr la acelasi angajator sa lucrez pt a acumula pensie si salariu. Se poate? Va multumesc
Re: noua lege a pensiilor
Scris de: GicaH la data: 12/17/2023 4:30am
Mihai Dinu :
Alte date:
Intrebare: Buna ziua,

Va rog am o intrebare . La anul in iulie o sa ies la pensie limita de varsta (65 ani) . Va rog pot iesi la pensie , iar apoi sa ma angajez la aceiasi firma ?. Adica sa iau si pensie si salariu . Mentionez ca lucrez la privat. In noua lege se scrie ca din 1 ian. 2024 cei care doresc sa lucreze pana la 70 ani cu acordul angajatorului pot lucra pana la 70ani . Cumva ma afecteaza ac. lege ? Eu doresc sa ies la pensie limita de varsta (indeplinesc conditiile) iar apoi sa continui printr un alt ctr la acelasi angajator sa lucrez pt a acumula pensie si salariu. Se poate? Va multumesc

Da, sigur se poate, dacă angajatorul doreste acest lucru.
Scris de: Mihai Dinu la data: 12/17/2023 5:22am
Alte date:
Intrebare:Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 12/18/2023 6:49am
Raspunsul domnului Gica este corect.
Aveti dreptul sa cumulati pensia pentru limita de varsta cu salariul obtinut prin contract de munca, cu acordul angajatorului.
Scris de: Mihai Dinu la data: 12/22/2023 10:52am
Data nasterii:05/07/1959
Intrebare:

Va mulltumesc
Scris de: Mihai Dinu la data: 12/24/2023 6:08am
Alte date:
Intrebare:

Bun a ziua,

Rog totusi revin : Am avzut in noua lege 360 29/11/2023 art 167 citez:
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepția art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) și art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

iar art 46 alin (2) cietz:

(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

deci va rog in cazul meu cand ies la pensie la limita de varsta in 2024 5 iulie . Pot iesi la pensie apoi sa ma reangajez ?. mentionez ca lucrez la privat . Deci pot cumula pensie si salariu dupa iesirea la pensie . Poate nu inteleg bine dar in noua lege se spune ca daca dorim putem continua pana la vrsta de 70 ani .Sigur in cazul meu pot contina...dar sa fie cumul pensie cu salariu pt a beneficia si de pensie si de salariu. Va multumesc si scuze ca revin , nu mie clar.
Sarbatori Fericite!
Scris de: la pensie la data: 12/27/2023 10:09am
Cei care au dreptul la pensie pentru limita de varsta se pot pensiona si pot cumula pensia cu salariul prin angajre cu contract de munca conform art 105 din legea noua a pensiilor 360/2023, dar in acest caz nu mai beeficiaza de punctaj de stabilitate calculat conform art 85 alin (3) din aceiasi noua lege a pensiilor 360/2023, pentru perioada in care cumuleaza pensia cu salariu.
Prevederile art 46 alin (2) la care faceti referire dv se refera la cei care au dreptul la pensie pentru limita de varsta si continua activitatea fara sa se pensioneze si care beneficiaza in continuare de punctaj de stabilitate.
Multumim pentruurari.
Va dorim si noi Sabtori fericite
Va rugam sa ne iertati pentru raspunsul dat cu intarziere
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1