Subiect "Recalculare pensie" Deschis de Patrascu Gheorghe la data: 12/18/2023 1:56am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Recalculare pensie
Scris de: Patrascu Gheorghe la data: 12/18/2023 1:56am
Gen:M
Data nasterii:01.07.1960
Stagiul de cotizare:37 ani
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, am iesit la pensie anticipat, fara penalizare conform Legea 263/2010, alin. 5, la varsta de 63 ani.In talonul de pensie media este de 2 puncte, deci ar fi cca 74 puncte in total.Nu am grupa ci doar conditii normale. Mentionez ca am finalizat o facultate la zi 5 ani si serviciu militar de 9 luni. Inteleg ca facultatea si stagiul militar vor fi luate in consideratie la implinirea varstei de 65 de ani. Intrebarea mea este care va fi valoarea pensiei mele dupa recalcularea din septembrie 2024?
Multumesc frumos!
Re: Recalculare pensie
Scris de: GicaH la data: 12/18/2023 3:32am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Punctajul total este cel calculat de CJP, fara indicele de corectie, care se pune in calcul acum doar la punctajul mediu.
Ar trebui sa verificați pe decizia de pensionare, la punctul G, punctajul total realizat. Deci punctajul total al dumneavoastră este de cca 50 puncte la care la împlinirea vârstei de pensionare se vor adauga si punctajele corespunzătoare stagiilor asimilate(armata, studii superioare, etc) care la pensionare anticipata nu s-au luat in calcul
Scris de: la pensie la data: 12/18/2023 10:09am
Conform datelor mentionate de dv ati beneficiat de pensie anticipata partiala nediminuata, cu reducerea varstei de pensionare cu 2 ani, conform art 65 alin (5) din actuala lege a pensiilor 263/2010 pentru ca ati avut domiciliul in o zona cu poluare remanenta,
In acest caz daca noua lege a pensiilor va intra in vigoare la data de 01 septembrie 2024 pensia dv va fi recalculata astfel :
1. La data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor pensia dv se va recalcula inmultind suma punctajelor anuale realizate cu valoarea punctului de referinta care in anul 2024 este 81 lei,
Suma punctajelor anuale realizate de mai sus se calculeaza cumuland punctajele anuale din decizia de pensie in plata (apreciate de dv la 74 puncte) cu punctele de stabilitate calculate conform art 85 din noua lege a pensiilor 360/2023.
In timp de 6 luni de la intrrea in vigoare a noii legi a pensiilor pensia dv va fi recalculata daca depuneti la casa de pensii o adeverinta cu salariile brute din perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 care cuprid veniturile neluate in calculul pensiei dv cum ar fi : primele, sumele castigste in scord, sporuri cu caracter nepermanent.
La data realizarii varstei standard de pensionare de 65 ani se recalculeaza pensia adaugand punctajele anuale corespunzatoare perioadei studiilor universitare si stagiului militar care se inmultesc cu valoarea punctului de referinta din anul recalcularii.
Scris de: GicaH la data: 12/19/2023 3:33am
GicaH :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Punctajul total este cel calculat de CJP, fara indicele de corectie, care se pune in calcul acum doar la punctajul mediu.
Ar trebui sa verificați pe decizia de pensionare, la punctul G, punctajul total realizat. Deci punctajul total al dumneavoastră este de cca 50 puncte la care la împlinirea vârstei de pensionare se vor adauga si punctajele corespunzătoare stagiilor asimilate(armata, studii superioare, etc) care la pensionare anticipata nu s-au luat in calcul

Repet, doar pentru a nu va iluzion, daca aveti pe cuponul de pensie punctaj mediu 2 puncte si v-ati pensionat in perioada 2020÷2023, cu indice de corecție 1,41,atunci avetu punctaj total realizat 2:1,41= aprox.1,42punctaj mediu x35 ani= aprox. 50 punctaj total realizat, la care dupa pensionare la limită de vârstă se adauga punctajul corespunzator stagiului militar si studiilor superioare, iar dupa 1 septembrie la acesta se vor adauga punctaje de stabilitate si pentru stagii necontributive, punctaj total care se va inmulti cu VPR=81.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1