Subiect "lamuriri privind interpretarea legii pensiilor viitoare" Deschis de buse la data: 12/19/2023 7:08am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
lamuriri privind interpretarea legii pensiilor viitoare
Scris de: buse la data: 12/19/2023 7:08am
Gen:m
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:am cateva nelamuriri privind modul de recalculare apensiei conform viitoarei legi, ce va intra in vigoare in septembrie 2024. Mentionez ca sunt pensionar din noiembrie 2022.
1. referitor la punctajul pentru facultate si armata conform legii 263 punctajul obtinut era folosit salaraiul minim pe economie, pentru anii anterior lui 2001 . In viitoare lege se prede acordare unui punctaj de 0,25 puncte. La recalculare pentru mine mi se va micsora punctajul pentru stagiile asimilate?
2Pentru puncatul suplimentar de 50% aferent grupei 1 si 25% aferent grupei a II a mise va scade punctajul la recalculare?
Tare imi este teama ca la recalculare casele judetene vor proceda la diminuarea pensiei intocmai cum au facut cu veniturile brute de care nu s-a tinut cont.
Caz concret
nr de puncte realizate 99, 13154
punctaj mediu anual 3,99359 din care aferent indicelui de corectie 1,16126
stagiul tota de cotizare 45 ani 1 luni 20 zile 20 ani 8 luni 12 zile conditii normale, 12 ani 7 luni 5 zile grupa1 12 ani 7 luni 5 zile, gr a II a 3 luni 27 zile stagi aferen t grupei 6 ani, stagiu asimilat 5 ani 6 luni 6 zile, stagiu aferent perioadelor de incapacitate temporara 11 zile
Rog pentru cei cunoscatori ai noii legi un raspus
Multumesc!
calcul punctaj aferent grupelor de munca
Scris de: mihai la data: 12/19/2023 9:09am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Cred ca la calculul punctajului total s-a facut o eroare , adica nu s-a tinut cont de stagiul complet de cotizare aferent grupei I si grupei II care nu sint egale cu 35 , dupa cum reiese din calcul :
- 3,99359 : 1,41 = 2,83233
- 99,13155 : 2,83233 = 35
Deci eu cred ca punctajul trebuia sa fie mai mare .
Re: lamuriri privind interpretarea legii pensiilor viitoare
Scris de: la pensie la data: 12/19/2023 9:32am
La intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor vi se va recalcula valoarea pensiei fara sa vi se recalculeze punctajele mentionate de dv la punctele 1 si 2.
Deci la aceasta recalculare metoda de calcul a pensiei dv este urmatoarea :
a) Se calculeaza totalul punctajelor anuale adunand punctajele anuale calculate conform actualei legi a pensiilor (99, 13154 puncte) cu puntele de stabilitate calculate conform noii legi a pensiilor in functie de stagiul de cotizare contributiv
b) Se calculeaza valoarea pensiei inmultind punctajele anuale de la litera a) cu valoarea punctului de referinta care in anul 2024 va fi de 81 lei.
c) Stagiul de cotizare contributiv este constituit din perioada lucrata efectiv insa din pacate nu stim daca la aceasta se cumuleaza si stagiul de cotizare suplimentar pentru stagiile lucrate in grupele de munca si pentru a ne edifica asteptam elaborarea Normelor de aplicare a noii legi a pensiilor.
Scris de: petrica la data: 12/20/2023 4:15pm
buse :
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:am cateva nelamuriri privind modul de recalculare apensiei conform viitoarei legi, ce va intra in vigoare in septembrie 2024. Mentionez ca sunt pensionar din noiembrie 2022.
1. referitor la punctajul pentru facultate si armata conform legii 263 punctajul obtinut era folosit salaraiul minim pe economie, pentru anii anterior lui 2001 . In viitoare lege se prede acordare unui punctaj de 0,25 puncte. La recalculare pentru mine mi se va micsora punctajul pentru stagiile asimilate?
2Pentru puncatul suplimentar de 50% aferent grupei 1 si 25% aferent grupei a II a mise va scade punctajul la recalculare?
Tare imi este teama ca la recalculare casele judetene vor proceda la diminuarea pensiei intocmai cum au facut cu veniturile brute de care nu s-a tinut cont.
Caz concret
stagiul tota de cotizare 45 ani 1 luni 20 zile 20 ani 8 luni 12 zile conditii normale, 12 ani 7 luni 5 zile grupa1 12 ani 7 luni 5 zile, gr a II a 3 luni 27 zile stagi aferen t grupei 6 ani, stagiu asimilat 5 ani 6 luni 6 zile, stagiu aferent perioadelor de incapacitate temporara 11 zile
Multumesc!
Există 3 capcane în noua lege, care scad punctajul. 1. indicele de corecție care e desființat, 2. punctajul aferent perioadelor asimilate adică 0,25 în loc de raportul salariu minim/salariu mediu și 3. punctele adăugate pentru grupele de muncă, 0,5 și 0,25 , în loc de produsul dintre 0,5 și 0,25 și punctajul (de obicei supraunitare) obținut de cel care a obținut să intre în categoria grupelor de muncă. Așadar legea ne dă cu o mână (recte punctele de stabilitate) și ne ia cu 3.
Scris de: GicaH la data: 12/22/2023 3:02am
petrica :
buse :
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Caz concret
Multumesc!
Există 3 capcane în noua lege, care scad punctajul. 1. indicele de corecție care e desființat, 2. punctajul aferent perioadelor asimilate adică 0,25 în loc de raportul salariu minim/salariu mediu și 3. punctele adăugate pentru grupele de muncă, 0,5 și 0,25 , în loc de produsul dintre 0,5 și 0,25 și punctajul (de obicei supraunitare) obținut de cel care a obținut să intre în categoria grupelor de muncă. Așadar legea ne dă cu o mână (recte punctele de stabilitate) și ne ia cu 3.

Parerea mea este că o pensie scade sau crește, doar dacă o ai pusă în plata, dar cred că punctajul anual fix pentru grupe, recalculat, este valabil doar pentru cei pensionati dupa data intrării in vigoare a legii 360/2023, adica dupa 1 septembrie, daca se va intampla. Vom vedea ce vor scrie in Normele Metodologice de aplicare
a Legii. La fel si cu indicele de corecție, daca ai iesit cu indice de corecție de 1,41, acum prin noua formula de calcul, barbatii, cel putin, cei ce nu au avut indice de corecție de loc, le va crește pensia cu cel putin 40%. Dar cred ca se va face o anulare a inechitatilor. Eu, de exemplu, am iesit la pensie limită de vârstă in 2919 cu indice de corecție de 1,20, iar in 2020 s-a iesit la pensie
cu indice 1,41 si se va iesi pana in 31 august 2024, faca va intra in vigoare noua lege de la 1 septembrie 2024.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1