Subiect "L.263/2010 vs. L.360/2023" Deschis de Constanta la data: 12/25/2023 6:58am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
L.263/2010 vs. L.360/2023
Scris de: Constanta la data: 12/25/2023 6:58am
Care este diferența între următoarele articole:

L.263/2010 Art.79 punct (1) lit. c

"au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi."

Față de L. 360/2023 art. 69 punct (1) lit.c

"au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiul complet de cotizare
contributiv, conform prezentei legi."

Ce stagii include cuvântul "stagiile" ?
Re: L.263/2010 vs. L.360/2023
Scris de: GicaH la data: 12/25/2023 1:34pm
Constanta :
Care este diferența între următoarele articole:

L.263/2010 Art.79 punct (1) lit. c

"au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi."

La femei(in cresterea pana la 35 ani) pana in 2035si barbati(35 ani) încă sunt diferite până în
2035. La asta se referă.

Față de L. 360/2023 art. 69 punct (1) lit.c

"au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiul complet de cotizare
contributiv, conform prezentei legi."

Ce stagii include cuvântul "stagiile" ?
Scris de: Constanta la data: 12/26/2023 1:44am
"Referirea" este extrem de interpretabilă.

Într-adevăr, se poate referi și la stagiile complete de cotizare care diferă între femei și bărbați, conform anexei 5.
Daaaar! În aceeași anexă a stagiilor complete de cotizare,de data aceasta menționate strict ca fiind contributive în legea nouă, există încă diferență între femei și bărbați! Deci, ar fi trebuit să scrie în noua lege tot cuvântul stagiile, după părerea mea, dacă "referirea" era legată de gen.

Eu consider totuși că acest cuvânt "stagiile" din legea 263/2010 de la articolul în cauză, se referă atât la stagiile de cotizare cât și la stagiile asimilate stagiilor de cotizare care reprezintă per total stagiul complet de cotizare luat în considerare la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă. Pentru că altfel nu ar fi trebuit să fie exprimarea la plural.

Stagiile înseamnă mai multe. Adică mai multe tipuri de stagii ce sunt luate în considerare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă.
Scris de: Constanta la data: 12/26/2023 1:49am
Totodată, ar fi trebuit să se facă referirea la cuvântul stagiile, la plural, și în cazul pensiilor anticipate și anticipate parțial, dacă intenția legiuitorului era legată de diferențele de stagiu complet de cotizare dintre femei și bărbați. Ori, nu există această exprimare a stagiilor la plural.
Scris de: la pensie la data: 12/27/2023 11:57am
Dupa interpretarea noastra a prevederilor celor doua articole nu ar trebui sa dam importanta faptului ca in articolul actualei legi a pensiilor cuvantul "stagiul complet de cotizare" este la singular iar in articolul noii legi a pensiilor este la plural.
Diferenta intre prevederile celor doua articole care trebuie remarcata este :
- In actuala lege a pensiilor se mentioneaza "stagiile complete de cotizare" si prin aceasta s-a interpretat ca in aceste stagii complete se includ si stagii de cotizare asimilate cum sant : facultatea, stagiul militar, pensia de invaliditate etc..
- In noua lege a pensiilor se mentioneaza "stagiul complet de cotizare contributiv" adica se exclud stagiile asimilate care sunt necontributive.
Aceasta modificare se incadreaza in modificarile aduse de noua legecare trebuie sa duca la prelungirea stagiul de cotizare contributiv al pensionarilor.
Scris de: Constanta la data: 12/28/2023 3:22am
la pensie :
Dupa interpretarea noastra a prevederilor celor doua articole nu ar trebui sa dam importanta faptului ca in articolul actualei legi a pensiilor cuvantul "stagiul complet de cotizare" este la singular iar in articolul noii legi a pensiilor este la plural.
Diferenta intre prevederile celor doua articole care trebuie remarcata este :
- In actuala lege a pensiilor se mentioneaza "stagiile complete de cotizare" si prin aceasta s-a interpretat ca in aceste stagii complete se includ si stagii de cotizare asimilate cum sant : facultatea, stagiul militar, pensia de invaliditate etc..
- In noua lege a pensiilor se mentioneaza "stagiul complet de cotizare contributiv" adica se exclud stagiile asimilate care sunt necontributive.
Aceasta modificare se incadreaza in modificarile aduse de noua legecare trebuie sa duca la prelungirea stagiul de cotizare contributiv al pensionarilor.

@lapensie
Nu ați fost deloc atent la cele două articole scrise!
În Legea în vigoare din prezent este folosit pluralul, în viitoarea lege se folosește singularul care este clar exprimat ca fiind doar stagiul de cotizare contributiv!

Chiar dacă unii din neștiință sau pură întâmplare nu reușesc să folosească pluralul sau singularul din punct de vedere gramatical și nu dau importanță în viața de zi cu zi, din punct de vedere JURIDIC cuvântul la plural în expresia folosită are o mare importanță.

Pentru că acest plural dă naștere la interpretarea că persoanele care au cu cinci ani mai puțin până la vârsta standard de pensionare și care au STAGIILE complete de cotizare, în care stagii intră TOATE stagiile asimilate realizate la momentul în care persoana are cu cinci ani mai puțin până la vârsta de pensionare, stagii în care intră inclusiv perioada în care a beneficiat de pensie de invaliditate, nu mai sunt revizuite medical.
Nu scrie nicăieri în LEGEa în vigoare că nu intră în calcul la stabilirea STAGIILOR perioadele asimilate.

Normele și normativele nu sunt LEGE.
Scris de: la pensie la data: 12/28/2023 6:23am
Interpretarea unei reglementari legale se face conform literei sau in spiritul legii. Cand intre cele doua exista contradictii credem ca ar trebui sa primeze spiritul legii.
Noi nu avem convingerea ca facem interpretarea corecta nici conform literei si nici a spiritului legii pensiei si am dori ca si ceilalti care posteaza raspunsuri sa gandeasca asemenea. Asta nu inseamna ca impunem bariere in exprimarea opiniei insa dorim ca aceasta sa fie exprimata decent.
Consideram ca in cazul invocat de dv ar trebui sa se ia in consideratie, in spiritul legii, ca o persoana are un singur stagiu complet de cotizare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1