Subiect "Noua Legea a pensiilor 360 29/11/2023" Deschis de Mihai Dinu la data: 12/27/2023 3:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Noua Legea a pensiilor 360 29/11/2023
Scris de: Mihai Dinu la data: 12/27/2023 3:32am
Gen:M
Data nasterii:05.07.1959
Stagiul de cotizare:peste 38 ani
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,

Rog totusi revin : Am avzut in noua lege 360 29/11/2023 art 167 citez:
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepția art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) și art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

iar art 46 alin (2) cietz:

(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

deci va rog in cazul meu cand ies la pensie la limita de varsta in 2024 5 iulie . Pot iesi la pensie apoi sa ma reangajez ?. mentionez ca lucrez la privat . Deci pot cumula pensie si salariu dupa iesirea la pensie . Poate nu inteleg bine dar in noua lege se spune ca daca dorim putem continua pana la vrsta de 70 ani .Sigur in cazul meu pot contina...dar sa fie cumul pensie cu salariu pt a beneficia si de pensie si de salariu. Va multumesc si scuze ca revin , nu imi este clar.
Sarbatori Fericite!
Re: Noua Legea a pensiilor 360 29/11/2023
Scris de: GicaH la data: 12/27/2023 5:45am
Mihai Dinu :
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,

Rog totusi revin : Am avzut in noua lege 360 29/11/2023 art 167 citez:
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepția art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) și art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

iar art 46 alin (2) cietz:

(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

deci va rog in cazul meu cand ies la pensie la limita de varsta in 2024 5 iulie . Pot iesi la pensie apoi sa ma reangajez ?. mentionez ca lucrez la privat . Deci pot cumula pensie si salariu dupa iesirea la pensie . Poate nu inteleg bine dar in noua lege se spune ca daca dorim putem continua pana la vrsta de 70 ani .Sigur in cazul meu pot contina...dar sa fie cumul pensie cu salariu pt a beneficia si de pensie si de salariu. Va multumesc si scuze ca revin , nu imi este clar.
Sarbatori Fericite!

Da, noua lege spune ca dupa 1 ianuarie 2024, cei ce vor ieși la pensie vor avea de ales intre a primi pensia sau a lucra in continuare până la 70 ani. Deci acestia nu vor mai putea cumula pensia cu salariul, exceptia fiind facuta de cei deja pensionati la data de 1 ianuarie 2024.
Scris de: nicolae la data: 12/27/2023 9:21am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Articolul 105
În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:
a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d).
Scris de: GicaH la data: 12/27/2023 10:01am
nicolae :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Articolul 105
În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora, cu excepția:
a) soțului supraviețuitor beneficiar al unei pensii de urmaș care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d), mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), b) sau d).

Citeste art 46.alin. 1 si 2
legea 360/2023.
Scris de: Mihai Dinu la data: 12/27/2023 10:06am
Alte date:
Intrebare:

Va multumesc , dar sunt usor confuz ...daca angajatorul doreste dupa 65 ani sa mi reinnoisaca ctr evident platind toate taxale la stat ..pot continua ? Alt ex. : Daca dupa 65 ani la anul in agust doresc sa lucrez 4 h evident cu contract ...atunci salariu va fi mai mic ca pensie si va trebui sa aleg pensia si sa nu mai lucrez ...de aceea intreb daca pot cumula pensie cu salariu ...va multumesc mult
Scris de: Nicolae la data: 12/27/2023 10:55am
GicaH :
nicolae :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Articolul 105

Citeste art 46.alin. 1 si 2
legea 360/2023.

Citeste art 105 legea 360/2023
Scris de: Nicolae la data: 12/27/2023 11:46am
Mihai Dinu :
Alte date:
Intrebare:

Va multumesc , dar sunt usor confuz ...daca angajatorul doreste dupa 65 ani sa mi reinnoisaca ctr evident platind toate taxale la stat ..pot continua ? Alt ex. : Daca dupa 65 ani la anul in agust doresc sa lucrez 4 h evident cu contract ...atunci salariu va fi mai mic ca pensie si va trebui sa aleg pensia si sa nu mai lucrez ...de aceea intreb daca pot cumula pensie cu salariu ...va multumesc mult

Prevederile de la art. 46 si de la art. 105 trebuie coraborate cu normele Codului Muncii, art.56 al.(1) lit. c)Contractul individual de muncă existent încetează de drept: la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare ... și al.(4) Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menținut în aceeași funcție maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă.
Scris de: Mihai Dinu la data: 12/28/2023 2:49am
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,

Va multumesc ..o sa studiez legislatia ...deci se pare ca pot cumula pensie plus salariu ...intrebarea ar fi daca nu informez angajatorul cu 30 zile ...si reinnoiesc ctr imediat dupa ce ies la pensie nu se poate ? In cazul meu angajatorul meu mi a spus de pe acum ca doreste sa mi faca un ctr nou dupa pensionare deci nu i o problema la mine cu continuarea printr un nou ctr de munca ...va multumesc mult
Scris de: la pensie la data: 12/28/2023 5:34am
Asa cum am precizat anterior :
- Aveti dreptul sa cumulati pensia pentru limita de varsta cu salariul obtinut prin contract de munca, cu acordul angajatorului.
- Angajatorul are dreptul oricand sa incheie contract de munca cu pensionari cu pensie pentru limita de varsta
Deci daca intre angajat si angajator exista acord nicio prevedere legala nu impiedica incheierea unui contract intre cei doi fara a fi afectat dreptul la pensie pentru limita de varsta.

Reglementarea legala la care va referiti dv (art 46 alin (2) din legea 360/2023) se refera la cazul in care angajatul nu doreste sa ceara pensionarea cu pensie pentru limita de varsta si opteaza pentru varianta continuarii activitatii cu acordul angajatorului.
Scris de: Mihai Dinu la data: 12/28/2023 5:56am
Alte date:
Intrebare:

Va multumesc mult

Va doresc multa sanatate si fercicire.La multi ani!
Scris de: Maria Stanciu la data: 01/02/2024 6:12pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
“ continuarea activității “ presupune același contract de muncă. Dacă se închide contractul de muncă când primiți decizia de pensionare și angajatorul vă face un nou contract de muncă , dvs nu vă “ continuați activitatea “ sunteți nou angajat. Am intervenit pentru-că am văzut un comunicat al casei de pensii unde se cere declarație pe propria raspundere că nu veți face cerere pentru “ continuarea activității “ . Dvs nu vă continuați activitatea vă reangajați. Cumulul pensiei cu salariul nu este interzis.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1