Subiect "Indexare pensie anticipată parțial după punerea în plată" Deschis de Dan Popîrda la data: 12/28/2023 9:26am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Indexare pensie anticipată parțial după punerea în plată
Scris de: Dan Popîrda la data: 12/28/2023 9:26am
Gen:M
Data nasterii: 27.02.1962
Stagiul de cotizare: 40 de ani și 5 luni
Alte date:
Intrebare: Am depus cerere de pensionare anticipată parțial în luna noiembrie 2022, primind decizie de pensionare în 08.02.2023, cu o penalizare de 16%; deocamdată nu am pus decizia în plată, continuînd activitatea. Vă rog să îmi comunicați dacă pensia stabilită prin decizie se indexează cu procentele stabilite pentru anii 2023 și 2024 și dacă se ia în calcul perioada de activitate ulterioară depunerii cererii de pensionare. Cu mulțumiri anticipate și urări de bine pentru anul ce stă să înceapă!
Re: Indexare pensie anticipată parțial după punerea în plată
Scris de: la pensie la data: 12/28/2023 10:43am
Indexarile anuale pe anii 2023 si 2024 se aplica valorii punctului de pensie care se foloseste la calculul tuturor pensiilor in plata la data platii pensiei.
Deci in cazul dv daca ati decide incetarea activitatii si punerea in plata a pensiei anticipate partiala pensia nu va mai fi calculata cu valoarea punctului de pensie din anul 2022 de 1586lei ci valoarea punctului de pensie din anul 2024 de 2032 lei care contine indexarile din anul 2023 si 2024. Insa nu vi se va recalcularea pensiei pentru stagiul lucrat dupa depunerea cererii de pensionare, deoarece acest stagiu va fi luat in calcul la trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie pentru limita de varsta.
In luna septembrie 2024 este prevazut ca sa intre in vigoare noua lege a pensiilor si cu aceasta ocazie pensia dv va fi recalculata fie ca este in plata fie ca este suspendata.
Recalculareapensiei dv se va face si la data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor cat si la data transformarii pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta astfel :
1. La data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor prevazuta in data de 01 septembrie 2024 recalcularea pensiei prin aplicarea noii metode de calcul a valorii pensiei fara a se recalcula diminuarea.
Noua metoda de calcul a valorii pensiei consta in inmultirea punctajului anual calculat la ultima decizie, la care se cumuleaza punctajul suplimentar de stabilitate calculat conform noii legi a pensiilor, cu valoarea punctului de referinta care in anul 2024 este de 81 lei.
2. In o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor se face recalcularea punctajelor realizate in perioada inaintea datei de 01 aprilie 2001 prin luarea in calcul a salariilor brute (inclusiv prime, sume pentru ore suplimentare sau sume castigate in acord) celor care depun adeverinte pentru dovedirea acestor salarii.
3. La data indeplinirii conditiilor de pensionare cu pensie pentru limita de varsta se recalculeaza pensia prin eliminarea diminuarii si luarea in calcul a eventualelor stagii de cotizare asimilata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1