Subiect "recalculare pensie" Deschis de NELY G. la data: 12/28/2023 1:49pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare pensie
Scris de: NELY G. la data: 12/28/2023 1:49pm
Gen:F
Data nasterii:16.01.1961
Stagiul de cotizare:42ani,7 luni di 7zole
Alte date:9 ani 1 luna si 14 zile in gr. II ; 2 ANI si 3 Lunirevin
Intrebare:Sunt in pensie din aug.2021 la limita de vârstă.Intrebare mea este :pentru cei care suntem deja in pensie se va mai recalcula pensia in septembrie sau raminem cu cresterea de 13.8% fin ianuarie ?La tv se aud multe discutii din care inteleg ca nu se maiprimeste nimic.Ce va fii va rog sa imi raspundeti.O seara frumoasa .
Re: recalculare pensie
Scris de: la pensie la data: 12/29/2023 3:26am
Noi va putem spune decat ce este prevazut in legislatia pensiilor nu si daca aceste prevederi vor fi respectate.
In luna septembrie 2024 este prevazut ca sa intre in vigoare noua lege a pensiilor 360/2023 si cu aceasta ocazie pensia dv va fi recalculata astfel :
1. La data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor prevazuta in data de 01 septembrie 2024 se va face prima recalculare a pensiei prin aplicarea noii metode de calcul a valorii pensiei.
Noua metoda de calcul a valorii pensiei consta in inmultirea punctajului anual calculat la ultima decizie, la care se cumuleaza punctajul suplimentar de stabilitate calculat conform noii legi a pensiilor, cu valoarea punctului de referinta care in anul 2024 este de 81 lei.
2. In o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor se face recalcularea punctajelor realizate in perioada inaintea datei de 01 aprilie 2001 prin luarea in calcul a salariilor brute (inclusiv prime, sume pentru ore suplimentare sau sume castigate in acord) celor care depun adeverinte pentru dovedirea acestor salarii.
Scris de: Lucian la data: 12/31/2023 5:50am
Gen:
Data nasterii: 3.09.1957
Stagiul de cotizare:45 ani, 4 luni, 9 zile
Alte date:numar total de puncte realizate 68,59, lucrat in gr.1 10 ani , lucrat in gr.2 8 ani si 6 luni, pensionar din 2016.
Intrebare:Din ce am inteles din noua lege a pensiilor calculul in cazul meu se va face in felul urmator :numarul total de puncte realizat(68.59 in cazul meu) se va aduna cu punctele de stabilitate (15,25 in cazul meu) si ve vor inmultii cu VPR adica 81, deci (68,59+15,25)*81 =6791, aceasta imi va fi pensia ??? bineinteles ca din ea va fi scazut impozitul. Daca considerati ca , calculul e corec va rog sa mi spuneti , daca nu unde gresesc? Am vazut din raspunsurile date la intrebari similare ca spuneti ca punctele de contributivitate se vor recalcula in baza noii legi, dar rezultatul poate fi semnificativ diferit fata de ce este acum (68,59 in cazul meu ) ??? va multumesc si apreciez activitatea dv.
Scris de: la pensie la data: 12/31/2023 8:37am
Pentru domnul Lucian
Metoda de calcul folosita de dv este conform celei prevazute in noua lege a pensiilor 360/2023 adica :
1. La data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, prevazuta in data de 01 septembrie 2024, se va face prima recalculare a pensiei prin aplicarea noii metode de calcul a valorii pensiei.Noua metoda de calcul a valorii pensiei consta in inmultirea punctajului anual calculat la ultima decizie, la care se cumuleaza punctajul suplimentar de stabilitate calculat conform noii legi a pensiilor, cu valoarea punctului de referinta care in anul 2024 este de 81 lei.
In cazul dv :
(68,59 puncte + punctele de stabilitate) X 81 lei
Semnele de intrebare se pun la modul de calcul al punctelor de stabilitate adica :
- Punctele de stabilitate se calculeaza pentru stagiul de contributivitate iar dv nu credem ca aveti stagiul de contributie (perioada in care ati platit contributie la pensie) de 45 ani. Presupunem ca in stagiul de contributie ati inclus si stagiul militar (1 an si 4 luni) si stagiul suplimentar pentru grupele de munca (7 ani).
- Din legea noua a pensiilor rezulta clar ca stagiul militar nu se ia in calcul la acordarea punctelor de stabilitate. In ceiace priveste luarea in calculul punctelor de stabilitate a stagiilor suplimentare pentru grupele de munca, dupa opinia noastra legea este neclara si asteptam elaborarea normelor de aplicare a noii legi a pensiilor.
- Facand abstractie de cele spuse mai sus calculul punctelor de stabilitate facut de dv este gresit deoarece pentru un stagiu de cotizare contributiv mai mare decat 25 ani cu 20 ani este :
5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 10 X 1 = 16,25 puncte.
In ceiace priveste recalcularea punctelor realizate de dv de 68,59 puncte credem ca ati inteles gresit. Noi sustinem ca in o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor se face recalcularea punctajelor realizate in perioada inaintea datei de 01 aprilie 2001 prin luarea in calcul a salariilor brute (inclusiv prime, sume pentru ore suplimentare sau sume castigate in acord) celor care depun adeverinte pentru dovedirea acestor salarii. Acestea nu au fost luate in calculul pensiei dv din anul 2016.
Deci daca depuneti adeverinte cu aceste venituri dupa aceasta recalculare, care se face conform prevederilor actualei legi a pensiilor 263/2010,veti beneficia de un punctaj mai mare decat cel mentionat de dv de 68,59 puncte.
Scris de: Lucian la data: 12/31/2023 1:41pm
la pensie :
Pentru domnul Lucian
Metoda de calcul folosita de dv este conform celei prevazute in noua lege a pensiilor 360/2023 adica :
1. La data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, prevazuta in data de 01 septembrie 2024, se va face prima recalculare a pensiei prin aplicarea noii metode de calcul a valorii pensiei.Noua metoda de calcul a valorii pensiei consta in inmultirea punctajului anual calculat la ultima decizie, la care se cumuleaza punctajul suplimentar de stabilitate calculat conform noii legi a pensiilor, cu valoarea punctului de referinta care in anul 2024 este de 81 lei.
In cazul dv :
(68,59 puncte + punctele de stabilitate) X 81 lei
Semnele de intrebare se pun la modul de calcul al punctelor de stabilitate adica :
- Punctele de stabilitate se calculeaza pentru stagiul de contributivitate iar dv nu credem ca aveti stagiul de contributie (perioada in care ati platit contributie la pensie) de 45 ani. Presupunem ca in stagiul de contributie ati inclus si stagiul militar (1 an si 4 luni) si stagiul suplimentar pentru grupele de munca (7 ani).
- Din legea noua a pensiilor rezulta clar ca stagiul militar nu se ia in calcul la acordarea punctelor de stabilitate. In ceiace priveste luarea in calculul punctelor de stabilitate a stagiilor suplimentare pentru grupele de munca, dupa opinia noastra legea este neclara si asteptam elaborarea normelor de aplicare a noii legi a pensiilor.
- Facand abstractie de cele spuse mai sus calculul punctelor de stabilitate facut de dv este gresit deoarece pentru un stagiu de cotizare contributiv mai mare decat 25 ani cu 20 ani este :
5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 10 X 1 = 16,25 puncte.
In ceiace priveste recalcularea punctelor realizate de dv de 68,59 puncte credem ca ati inteles gresit. Noi sustinem ca in o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor se face recalcularea punctajelor realizate in perioada inaintea datei de 01 aprilie 2001 prin luarea in calcul a salariilor brute (inclusiv prime, sume pentru ore suplimentare sau sume castigate in acord) celor care depun adeverinte pentru dovedirea acestor salarii. Acestea nu au fost luate in calculul pensiei dv din anul 2016.
Deci daca depuneti adeverinte cu aceste venituri dupa aceasta recalculare, care se face conform prevederilor actualei legi a pensiilor 263/2010,veti beneficia de un punctaj mai mare decat cel mentionat de dv de 68,59 puncte.

Multumesc pentru raspunsul competent , revin cu niste precizari care poate vor clarifica situatia :
In decizia mea de pensionare scrie :nr.total de puncte realizate 68,59 din care 53,79 puncte realizate in sistemul public -conditii normale de munca, 4,26 puncte nr. de puncte corespunzatoare pensiei suplimentare, 10,53 puncte suplimentare pentru grupe/conditii de munca. Ultimele doua categorii le elimin (dar cu speranta ca in urma elaborarii normelor de aplicare ale legii ele vor fi luate in considerare) si ramin 53,79 puncte de contributivitate + 16,25 puncte de contributivitate adica 70,04 puncte si inmultit cu 81 aceasta ar fi pensia, ar fi ok acum , multumesc !
Scris de: Lucian Negoescu la data: 01/01/2024 9:49am
Gen:masculin
Data nasterii:3.09.1957
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Multumesc pentru raspunsul competent , revin cu niste precizari care poate vor clarifica situatia :
In decizia mea de pensionare scrie :nr.total de puncte realizate 68,59 din care 53,79 puncte realizate in sistemul public -conditii normale de munca, 4,26 puncte nr. de puncte corespunzatoare pensiei suplimentare (eu nu inteleg , ce ar insemna ? , va rog daca puteti explica), 10,53 puncte suplimentare pentru grupe/conditii de munca. Ultimele doua categorii le elimin (dar cu speranta ca in urma elaborarii normelor de aplicare ale legii ele vor fi luate in considerare) si ramin 53,79 puncte de contributivitate + 16,25 puncte de stabilitate adica 70,04 puncte si inmultit cu 81 aceasta ar fi pensia, ar fi ok acum ?, multumesc !
Scris de: la pensie la data: 01/03/2024 7:36am
In raspunsul anterior v-am explicat ca la calculul pensiei conform noii legi a pensiilor se iau in calcul integral punctele anuale calculate conform actualei legi a pensiilor, in cazul dv 68,59 puncte la care se adauga punctele suplimentare pentru stabilitate, pentru stagiul lucrat peste 25 ani.
In ceiace priveste punctele de stabilitate avem unele incertitudini adica la calculul acestora se ia in calcul perioada lucrata efectiv peste 25 ani, nu se ia in calcul stagiu militar, facultatea, perioada de pensie de invaliditate si nu stim daca in acest calcul se ia stagiul de cotizare suplimentar pentru grupele de munca si pentru aceasta asteptam elaborarea normelor de aplicare a noii legi a pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1