Subiect "pensie si salariu" Deschis de ionescu tanta la data: 01/04/2024 1:10am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie si salariu
Scris de: ionescu tanta la data: 01/04/2024 1:10am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Mi-am depus dosarul de pensionare la limita de varsta in octombrie 2023.De asemenea am facut cerere de prelungire a activitatii pana la 65 ani.
In aceste conditii, pot cumula pensia cu salariul, in baza cererii de prelungire a activitatii, fara un nou contract de munca? Va multumesc anticipat.
Re: pensie si salariu
Scris de: GicaH la data: 01/04/2024 2:51am
ionescu tanta :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Mi-am depus dosarul de pensionare la limita de varsta in octombrie 2023.De asemenea am facut cerere de prelungire a activitatii pana la 65 ani.
In aceste conditii, pot cumula pensia cu salariul, in baza cererii de prelungire a activitatii, fara un nou contract de munca? Va multumesc anticipat.

Nu, angajatorul este înștiințat de catre CJP la emiterea deciziei de pensionare la limită de vârstă si este obligat sa inchida vechiul contract si daca doreste sa va mentina in activitate sa va incheie un nou contract de muncă.
Re: pensie si salariu
Scris de: la pensie la data: 01/04/2024 3:33am
Situatia dv este neclara deoarece conform art 56 alin (1) litera c) dil legea 53/2003, Codul muncii, contractul individual de munca incereaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare.
Tot conform acestui articol aveti dreptul sa cereti continuarea activitatii pana la 65 ani pe acelasi contract de munca fara a va pensiona.
Deci la primirea deciziei de pensionare trebuie sa optati pentru urmatoarele variante :
- Sa continuati activitatea si sa cumulati pensia cu salariu daca angajatorul este de acord si statutul ocupatiei admite acest lucru, insa cu incheierea unui alt contract de munca.
- Sa cereti anularea deciziei de pensionare daca angajatorul nu este de acord sau statutul ocupatiei nu admite continuarea activitatii pana la 65 ani si cumularea pensiei cu salariu. Insa aceasta varianta este mai dificila deoarece angajatorul are dreptul sa declare incetarea de drept a contractului de munca atunci cand este instiintat de casa de pensii ca a emis decizie de pensionare iar dv obtineti dovada anularii deciziei de pensionare dupa o perioada de cateva luni de la emiterea deciziei de pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1