Subiect "Reducerea varstei de pensionare" Deschis de Badea ioana la data: 01/05/2024 9:41am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Reducerea varstei de pensionare
Scris de: Badea ioana la data: 01/05/2024 9:41am
Gen: Feminin
Data nasterii: 1.10.1965
Stagiul de cotizare: 30 ani
Alte date:grupa a II-a de munca
Intrebare: Buna ziua, doresc sa stiu daca beneficiez de reducerea rezultata din anii de grupa, respectiv 13 ani din cei 30 lucrati.
Va multumesc
Re: Reducerea varstei de pensionare
Scris de: la pensie la data: 01/05/2024 11:31am
Conform noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei standard de pensionare pentru stagiul lucrat in grupa de munca la varsta de 62 ani si 10 luni adica in data de 01 august 2028.
- Pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 4 luni pentru stagiul de cotizare de 13 ani intregi lucrat in grupa II de munca asimilata cu grupa conditii deosebite, la varsta de 58 ani si 6 luni, adica dupa data de 01 aprilie 2024, atunci cand realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 34 ani si 4 luni.
Pentru realizarea stagiului complet de cotizare contributiv se iau in calcul :
- Stagiul de cotizare lucrat de 30 ani
- Stagiul de cotizare suplimentar de 3 ani si 3 luni acordat pentru stagiul de cotizare de 13 ani lucrat in grupa II. Pentru a fi siguri ca acest stagiu de cotizare se ia in calcul asteptam normele de aplicare a noii legi a pensiilor.
-Stagiu de cotizare de 1 an si 1 luna pe care trebuie sa-l mai lucrati in continuare
Scris de: GicaH la data: 01/06/2024 3:45am
la pensie :
Conform noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei standard de pensionare pentru stagiul lucrat in grupa de munca la varsta de 62 ani si 10 luni adica in data de 01 august 2028.
- Pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 4 luni pentru stagiul de cotizare de 13 ani intregi lucrat in grupa II de munca asimilata cu grupa conditii deosebite, la varsta de 58 ani si 6 luni, adica dupa data de 01 aprilie 2024, atunci cand realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 34 ani si 4 luni.
Pentru realizarea stagiului complet de cotizare contributiv se iau in calcul :
- Stagiul de cotizare lucrat de 30 ani
- Stagiul de cotizare suplimentar de 3 ani si 3 luni acordat pentru stagiul de cotizare de 13 ani lucrat in grupa II. Pentru a fi siguri ca acest stagiu de cotizare se ia in calcul asteptam normele de aplicare a noii legi a pensiilor.
-Stagiu de cotizare de 1 an si 1 luna pe care trebuie sa-l mai lucrati in continuare

Dar, avand in vedere ca indepliniti drepturile de pensionare in aprilie 2024, cand inca este in vigoare legea 263/2010, in care stagiul suplimentar pentru grupe de munca se ia in calcul, precum si indicele de corecție de 1.41, nu cred că are rost sa consultati Normele Metodologice de aplicare a Legii 360/2023, lege care va intra in vigoare de la 1 septembrie 2024.
Scris de: GicaH la data: 01/06/2024 3:51am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Scuze, acum am realizat ca mai aveți nevoie de un stagiu de 1 an si 1 luna, pentru a realiza stagiul complet de cotizare, deci vă veți putea pensiona doar pe legea noua 360/2023 și atunci trebuie să vedeți ce vor specifica Normele metodologice de aplicare a Legii. Vă urez noroc.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1