Subiect "Pensie limită vârstă" Deschis de Paladi Elena la data: 01/07/2024 12:08pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie limită vârstă
Scris de: Paladi Elena la data: 01/07/2024 12:08pm
Gen:Feminin
Data nasterii:martie 1970
Stagiul de cotizare:27,7 în creștere
Alte date:grupa a doua 8 ani
Condiții speciale 5 ani
Conditii deosebite 8 ani
Intrebare:Vă rog să imi spuneți cand aș putea ieși la pensie pe noua lege și dacă stagiul suplimentar de la grupe se ia in considerare pt a realiza cei 35 de ani?
Menționez că am un copil. Vă mulțumesc!
Re: Pensie limită vârstă
Scris de: la pensie la data: 01/08/2024 8:36am
Conform noii legi a pensiilor aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca la varsta standard de pensionare de 65 ani in luna martie 2035.
- Pentru stagiile de 8 ani lucrati in grupa II, 5 ani lucrati in conditii speciale si 8 ani lucrati in conditii deosebite beneficiati de un stagiu suplimentar de 7 ani si 2 luni. Dupa interpretarea noastra a prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 acest stagiu de cotizare suplimentar se ia in calculul stagiului complet de cotizare contributiv care este conditie pentru acordarea reducerii varstei standard de pensionare. Asteptam publicarea normelor de aplicare ale noii legi a pensiilor pentru a vedea daca avem dreptate.
- Pentru stagiile de 8 ani lucrati in grupa II, asimilat cu conditii deosebite, 5 ani lucrati in conditii speciale si 8 ani lucrati in conditii deosebite beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare de 7 ani si 10 luni.
- Pentru nasterea si cresterea pana la varsta de 16 ani a unui copil aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare de 6 luni.
- Cele doua reduceri ale varstei de pensionare de 7 ani si 10 luni si de 6 luni se pot cumula si rezulta o reducere a varstei de pensionare de 8 ani si 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani si 8 luni adica in luna noiembrie 2026 daca aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani
Scris de: Tohanean la data: 01/09/2024 6:17am
la pensie :
Conform noii legi a pensiilor aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca la varsta standard de pensionare de 65 ani in luna martie 2035.
- Pentru stagiile de 8 ani lucrati in grupa II, 5 ani lucrati in conditii speciale si 8 ani lucrati in conditii deosebite beneficiati de un stagiu suplimentar de 7 ani si 2 luni. Dupa interpretarea noastra a prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 acest stagiu de cotizare suplimentar se ia in calculul stagiului complet de cotizare contributiv care este conditie pentru acordarea reducerii varstei standard de pensionare. Asteptam publicarea normelor de aplicare ale noii legi a pensiilor pentru a vedea daca avem dreptate.
- Pentru stagiile de 8 ani lucrati in grupa II, asimilat cu conditii deosebite, 5 ani lucrati in conditii speciale si 8 ani lucrati in conditii deosebite beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare de 7 ani si 10 luni.
- Pentru nasterea si cresterea pana la varsta de 16 ani a unui copil aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare de 6 luni.
- Cele doua reduceri ale varstei de pensionare de 7 ani si 10 luni si de 6 luni se pot cumula si rezulta o reducere a varstei de pensionare de 8 ani si 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani si 8 luni adica in luna noiembrie 2026 daca aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani
Scris de: Tohanean la data: 01/09/2024 6:23am
Ati mentionat anterior la intrebarea mea ca NU SE POT CUMULA reducerile datorita cresterii unui copil cu altele....Aici spuneti ca le poate cumula. Nu mai inteleg....Rog lamurire.Multumesc.

(- Pentru stagiile de 8 ani lucrati in grupa II, asimilat cu conditii deosebite, 5 ani lucrati in conditii speciale si 8 ani lucrati in conditii deosebite beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare de 7 ani si 10 luni.
- Cele doua reduceri ale varstei de pensionare de 7 ani si 10 luni si de 6 luni se pot cumula si rezulta o reducere a varstei de pensionare de 8 ani si 4 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani si 8 luni adica in luna noiembrie 2026 daca aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani)
Scris de: la pensie la data: 01/09/2024 10:47am
In raspunsul dat dv v-am explicat ca dv beneficiati de doua reduceri ale varstei de pensionare :
- Conform art 51 din noua lege a pensiilor 360/2023 pentru nasterea si cresterea unui copil si conform art 56 di aceeasi lege pentru depasirea cu 5 ani a stagiului complet de cotizare contributiv
- In art 57 din noua lege a pensiilor se prevede ca reducerea varstei de pensionare de la art 56 nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere a varstei de pensionare acordata de aceasta lege
Deci raspunsul nostru dat dv a fost conform prevederilor art 57 din noua lege a pensiilor

In raspunsul dat doamnei Paladi am mentionat ca beneficiaza de :
- O reducere a varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupele de munca. Aceasta reducere se acorda conform art 48 din noua lege a pensiilor.
- O reducere a varstei de pensionare pentru nasterea si cresterea unui copil conform art 51 din noua lege a pensiilor.
- In art 54 alin (2) nin noua lege a pensiilor se prevede ca reducerea varstei de pensionare de la art 48 si 51 pot fi cumulate. Deci raspunsul nostru dat doamnei Paladi a fost conform prevederilor art 54 alin (2) din noua lege a pensiilor
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1