Subiect "Recalculare" Deschis de Constanta la data: 01/08/2024 12:05am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Recalculare
Scris de: Constanta la data: 01/08/2024 12:05am
Cum se recalculează pensia de invaliditate în cazul în care se solicită recalcularea ca urmare a depunerilor de declarații rectificative ce influențează doar stagiul de cotizare, nu și cuantumul bazei de calcul a contribuției pentru asigurări sociale, pentru perioade anterioare emiterii deciziei de pensionare ?

În afara modificării stagiului de cotizare conform declarațiilor rectificative depuse după emiterea deciziei de pensionare, se adaugă și perioada asimilată de pensie de invaliditate atât la calculul punctajului cât și la calculul stagiului de cotizare asimilat?

Potrivit legii 263/2010, art.107 (3)

"Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia."

Pensia de invaliditate reprezintă perioadă asimilată.

La data depunerii declarațiilor rectificative, care influențează stagiul de cotizare, pensionarul a realizat stagiu asimilat.
Re: Recalculare
Scris de: Constanta la data: 01/08/2024 12:25am
Totodată:
Articolul 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare și perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
.....

(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condițiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prevăzute de prezenta lege.
Scris de: la pensie la data: 01/08/2024 9:42am
Regretam pentru faptul ca nu putem discuta situatii sau cazuri ipotetice.
Va rugam sa precizati cazul concret, continutul si data depunerii documentelor rectificative, pentru a putea face incadrarea in prevederile legale.
Scris de: Constanta la data: 01/08/2024 10:49am
la pensie :
Regretam pentru faptul ca nu putem discuta situatii sau cazuri ipotetice.
Va rugam sa precizati cazul concret, continutul si data depunerii documentelor rectificative, pentru a putea face incadrarea in prevederile legale.

Declarație rectificativă aferentă an 2004 pentru 11 zile de stagiu de cotizare ce nu au fost declarate inițial din eroare, depusă cu greu în noiembrie 2023 după multe intervenții, decizia de pensionare emisă în 2020.
Scris de: Constanta la data: 01/08/2024 11:15am
Potrivit normelor metodologice ale legii 263/2010

Articolul 62
(1) În cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie de invaliditate se deschid după data intrării în vigoare a legii, la schimbarea gradului de invaliditate stagiul potențial acordat la înscrierea inițială se menține, iar eventualele stagii de cotizare, precum și stagiile asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a) din lege, realizate după pensionare, nu se valorifică.

Deci, singura interdicție în care se menționează că nu se valorifică stagiul asimilat aferent pensiei de invaliditate realizat după pensionare, este în cazul în care la schimbarea gradului de invaliditate care intervine după intrarea în vigoare a legii 263/2010 pentru pensionarii de invaliditate aflați în plată în baza legislației anterioare, și cărora le rămân aceleași condiții de pensionare de care au beneficiat inițial.

Alte reglementări nu găsesc.
Scris de: la pensie la data: 01/09/2024 3:52am
Acum am inteles situatia.
In situatia dv se aplica prevederile art 107 din legea pensiilor 263/2010 in care primele aliniate se refera la erorile de calcul facute de Casa de pensii si ultimile aliniate se refera la cazurile in care recalcularea se face in urma depunerii unor documente suplimentare
Scris de: Constanta la data: 01/09/2024 4:52am
Am expus situația având în vedere că nu toată lumea urmărește legislația și cu siguranță mai sunt cazuri în care există neconcordanțe între declarațiile depuse și situația reală.
Iar prin solicitarea de depunere a declarațiilor rectificative, inclusiv pensionării de invaliditate pot solicita recalcularea pensiei.

Mai ales ținând cont de faptul că la 01-01-2018, Alineatul (3) din Articolul 107 , Sectiunea a 7-a , Capitolul IV a fost modificat de Punctul 97, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 103 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1010 din 20 decembrie 2017.

Anterior:

"(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.'

iar în prezent:

"(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia."
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1