Subiect "recalculare pensii" Deschis de cristiana ana la data: 01/08/2024 7:14am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare pensii
Scris de: cristiana ana la data: 01/08/2024 7:14am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,
Referitor la premii, bonusuri, al 13 lea salariu, beneficiu etc., la care ''s-a retint CAS'', cum le identific de pe statul de plata? Calculez la fiecare persoana, in fiecare luna lucrata, daca la aceste sume s-a retinut CAS ma refer la statele de plata mai vechi, care sunt intocmite inainte de anul 2001? Cum intocmesc adeverinta? De unde stiu ca la acele sume s-a retinut contributia pentru pensie? Multumesc!
Re: recalculare pensii
Scris de: Constanta la data: 01/09/2024 8:47am
Pentru contribuția personală la fondul de pensii, conform diferitelor procente în vigoare la data plății salariilor, se observă la fiecare persoană în parte pe statul de plată.

Pentru contribuția plătită de angajator, în mod normal trebuie să existe o notă de calcul asupra cărui total din statul de plată ( de obicei un centralizator) s-a aplicat procentul în vigoare pentru plata CAS.
Dacă nu există, se calculează din nou și se verifică ordinul de plată aferent.
Re: recalculare pensii
Scris de: la pensie la data: 01/09/2024 8:51am
Pentru informarea dv privind baza de calcul a pensiei in perioada inainte de 01 aprilie 2001 cititi anexa 15 la normele de plicare a legii pensiilor 263/2011 aprobate prin Hotararea de Guvern 257/2011.
In perioada inainte de 01 aprilie 2001 nu veti gasi pe statele de plata suma platita pentru contributie de asigurare sociala pentru venitul total realizat pentruca pentru acesta s-a platit CAS pentru intreg fondul de salarii. Pe statele de plata veti gasi o suma care s-a platit pentru pensie suplimentara care nu s-a platit pentru venitul total lunar.
Modelul adeverintei pe care trebuie sa o intocmiti se gaseste in anexa nr. 6 la legea pensiilor 360/2023.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1