Subiect "cumul pensie alte venituri" Deschis de Bandur Gheorghina la data: 01/10/2024 2:58am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cumul pensie alte venituri
Scris de: Bandur Gheorghina la data: 01/10/2024 2:58am
Gen:F
Data nasterii: 1965
Stagiul de cotizare: 39 ani 6 luni
Alte date: Pensie anticipata partial din anul 2023 nepusa in plata
Intrebare:
Buna ziua
Intentionez sa pun in plata pensia anticipate partial dupa data de 01.09.2024 (cand voi avea un stagiu de cotizare contributiv de 41 de ani) sau sa solicit pensie la limita de varsta in temeiul art. 56 din Legea 360/2023 (depinde de norme) si am unele nelamuriri cu privire la cumulul pensiei cu alte venituri.
1. Potrivit art. 105 din Legea 360/2023: ”În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum şi persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, şi care datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora,
Avand in vedere ca potrivit Codului fiscal, pensionarii nu datoreaza CAS pentru veniturile din activitati independente si faptul ca pentru veniturile din chirii, dividente nu se datoreaza contributii sociale,
Va rog sa exprimati un punct de vedere cu privire la cumulul pensiei cu venituri din chirii sau dividende sau cumulul pensiei cu venituri dintr-o activitate independenta pentru care pensionarii nu datoreaza CAS.

2. Potrivit art. 46 alin. 2 din Legea 360/2023 care a intrat in vigoare la 01.01.2023 (2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Avand in vedere Comunicatul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud - Referitor la Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1089 din 04.12.2023, precizări cu privire la cumulul pensiei cu salariul, potrivit caruia prevederile art. 46 alin.(2) din Legea nr.360/2023 nu se aplică în cazul persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vârstă standard de pensionare şi stagiu minim de cotizare/ stagiu minim de cotizare contributiv, anterior datei de 01.01.2024, persoanelor care au deja calitatea de pensionar precum şi celor care se vor pensiona ulterior datei de 01.01.2024 cu reducerea vârstei standard de pensionare.,
Va rog sa ma lamuriti ce se intelege din acest text. Daca prevederile art. 46 alin. 2 nu se aplica persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vârstă standard de pensionare şi stagiu minim de cotizare/ stagiu minim de cotizare contributiv, anterior datei de 01.01.2024, persoanelor care au deja calitatea de pensionar precum şi celor care se vor pensiona ulterior datei de 01.01.2024 cu reducerea vârstei standard de pensionare, inseamna ca acestea pot cumula pensia cu salariul.
Re: cumul pensie alte venituri
Scris de: GicaH la data: 01/10/2024 3:55am
Bandur Gheorghina :
Gen:F
Data nasterii: 1965
Stagiul de cotizare: 39 ani 6 luni
Alte date: Pensie anticipata partial din anul 2023 nepusa in plata
Intrebare:
Buna ziua
Intentionez sa pun in plata pensia anticipate partial dupa data de 01.09.2024 (cand voi avea un stagiu de cotizare contributiv de 41 de ani) sau sa solicit pensie la limita de varsta in temeiul art. 56 din Legea 360/2023 (depinde de norme) si am unele nelamuriri cu privire la cumulul pensiei cu alte venituri.
1. Potrivit art. 105 din Legea 360/2023: ”În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum şi persoanele care desfăşoară activitate în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, şi care datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora,
Avand in vedere ca potrivit Codului fiscal, pensionarii nu datoreaza CAS pentru veniturile din activitati independente si faptul ca pentru veniturile din chirii, dividente nu se datoreaza contributii sociale,
Va rog sa exprimati un punct de vedere cu privire la cumulul pensiei cu venituri din chirii sau dividende sau cumulul pensiei cu venituri dintr-o activitate independenta pentru care pensionarii nu datoreaza CAS.

2. Potrivit art. 46 alin. 2 din Legea 360/2023 care a intrat in vigoare la 01.01.2023 (2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Avand in vedere Comunicatul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud - Referitor la Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1089 din 04.12.2023, precizări cu privire la cumulul pensiei cu salariul, potrivit caruia prevederile art. 46 alin.(2) din Legea nr.360/2023 nu se aplică în cazul persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vârstă standard de pensionare şi stagiu minim de cotizare/ stagiu minim de cotizare contributiv, anterior datei de 01.01.2024, persoanelor care au deja calitatea de pensionar precum şi celor care se vor pensiona ulterior datei de 01.01.2024 cu reducerea vârstei standard de pensionare.,
Va rog sa ma lamuriti ce se intelege din acest text. Daca prevederile art. 46 alin. 2 nu se aplica persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vârstă standard de pensionare şi stagiu minim de cotizare/ stagiu minim de cotizare contributiv, anterior datei de 01.01.2024, persoanelor care au deja calitatea de pensionar precum şi celor care se vor pensiona ulterior datei de 01.01.2024 cu reducerea vârstei standard de pensionare, inseamna ca acestea pot cumula pensia cu salariul.

Dupa parerea mea, nu puteti trce la pensie limită de vârstă dupa 1 septembrie 2024, decat daca îndepliniți condițiile de pensionare la limită de vârstă conform legii 263/2010 pe baza careia v-ați pensionat initial anticipat partial, chiar daca nu ați pus-o in plata.
In legătură cu cumularea pensiei cu salariu pentru vei pensionați la limită de vârstă anterior si ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cred ca legea este ambiguă, fapt ce da ocazia unor aplicari diferite si gresite a legii. Poate dupa publicarea Normelor de aplicare a Legii 360/2023 vor fi facute clarificări, cu toate ca in lege este specificata data de 1 ianuarie 2024.
Scris de: la pensie la data: 01/10/2024 5:33am
1. Am mai discutat cu dv referitor la dreptul dv de a cere pensie pentru limita de varsta conform art 56 din noua lege a pensiilor 360/2023 si am precizat opinia noastra in acest sens. Adica dupa opinia noastra aveti dreptul la transformarea pensiei dv in pensie pentru limita de varsta numai atunci cand realizati varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni. Daca opinia noastra este gresita vom vedea dupa publicarea Normelor de aplicare a noii legi a pensiilor.
Referitor la dreptul de a cumula pensia cu salariul conform art 105 din noua lege a pensiilor ati citat partial prevederile acestuia nu si faptul ca pensionarii cu pensie anticipata, diminuata, nu au acest drept iar cum am precizat mai sus dv aveti pensie anticipata pana la varsta standard de pensionare.
2, Referitor la Comunicatul Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud referitor la prevederile art 46 din noua lege a pensiilor mi se pare logic adica :
Art 46 din legea pensiilor 360/2023 spune ca persoanele care indeplinesc conditiile pentru pensionare cu pensie pentru limita de varsta sau care le vor indeplini pana la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor au dreptul sa opteze pentru pensionare sau continuarea activitatii, iar cei care s-au pensionat sau se vor pensiona pana intra in vigoare noua lege a pensiilor nu mai au acest drept pentruca au optat pentru pensionare.
Scris de: Bandur Gheorghina la data: 01/10/2024 6:12am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc pentru raspuns, insa in ipoteza in care raman la pensie anticipata dupa intrarea in vigoare a legii, in conditiile art. 105 din lege, pot cumula pensia cu activitati independente (conform Codului fiscal pensionarii nu au obligatia de a plati CAS) sau cu venituri din chirii sau dividente pentru care nu se datoreaza contributii de asigurari sociale.
Scris de: la pensie la data: 01/10/2024 8:30am
Pensionarii cu pensie anticipata au dreptul sa cumuleze pensia cu venituri realizate din activitati independente ( incadrate in art 6 alin 1 litera f ) si dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor 360/2023.
Art 101 alin (1) litera j) prevede ca pensia anticipata se suspenda numai in cazul cand pensionarul cu pensie anticipata realizeaza venituri din activitati dependente incadrate in art 6 alin 1 literele a), b) sau d).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1