Subiect "recalculare pensie invaliditate" Deschis de UG la data: 01/11/2024 5:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare pensie invaliditate
Scris de: UG la data: 01/11/2024 5:34am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date: pensie invaliditate gr III din 2018, ulterior si in prezent contract de munca 4 ore
Intrebare:

Care este opinia dvs in legatura cu recalcularea pensiei de invaliditate prin adaugarea perioadelor asimilate si a veniturilor si stagiilor de cotizare, mai precis as dori sa solicit recalcularea pensiei de invaliditate conform art 107 alin 3 din Legea 263/2010 prin adaugarea perioadei asimilate - cf art 49 alin 1 a), respectiv prin cumularea veniturilor din pensii cu veniturile din salarii conform art 97 alin 2 si adaugarea stagiului de cotizare realizat pana in prezent (adica pana la data cererii de recalculare - anterior datei de 1.09.2024!). Eu nu am gasit nicio interdictie de recalculare a pensiei de invaliditate in legea 263, din contra prevederea din art 107 alin 3 se mentine identic formulata si in legea 360/2023, ca fiind singurul articol prin care se poate solicita orice tip de pensie. Ce parere aveti? Casa de pensii imi va primi acest tip de cerere si ii va da curs?

Mentionez ca am depasit stagiul complet de cotizare cu stagiul realizat ulterior datei pensionarii si doresc sa am o decizie actualizata, atat din acest punct de vedere cat si din punctul de vedere al cuantumului pensiei de invaliditate cu includerea veniturilor realizate pana in prezent.
Re: recalculare pensie invaliditate
Scris de: la pensie la data: 01/11/2024 9:20am
Asa cum interpretam noi prevederile legii actuale a pensiilor 263/2010 pensiile de invaliditate acordate conform acestei legi pot fi recalculate in urmatoarele cazuri :
Conform art 107 alin (3) din legea pensiilor 263/2010 prin adaugarea de venituri sau stagii de cotizare realizate inainte si nevalorificate la stabilirea initiala a pensiei. Nu este cazul dv pentruca veniturile si stagiile pentru care cereti recalcularea nu sunt inainte de 2018.
Conform art 62 alin (1) din normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 la schimbarea gradului de invaliditate. Nu este cazul dv.
Conform art 97 alin (1) litera a) si alin (2) la transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta. Nu este cazul dv.
Deci noi consideram ca daca cereti recalcularea pensiei de invaliditate pentru introducerea in calcul a veniturilor si stagiului de cotizare realizat dupa pensionarea cu pensie de invaliditate inainte de indeplinirea conditiilor pentru pensie pentru limita de varsta, cererea va fi respinsa.
Scris de: UG la data: 01/11/2024 12:04pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Imi cer scuze ca insist, probabil ca imi scapa mie ceva si nu inteleg ce, va rog sa ma ajutati sa inteleg, care este prevederea care limiteaza aplicarea art 97 doar la data pensionarii pentru limita de varsta si nu si pe durata pensiei de invaliditate.
Opinia dvs. este ca numai la transformarea pensiei de invaliditate in pensie de limita de varsta se recalculeaza conform art 97 alin (1) litera a) si alin (2), insa art 97 si nici alt articol de la Sectiunea 6 "Calculul pensiilor" (art 94-102), nu face referire la faptul ca art 97 se aplica numai la trecerea la pensia de limita de varsta.
Eu am gasit doar art. 82 care spune doar ca " La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta" si nimic altceva.

Va multumesc.
Scris de: la pensie la data: 01/12/2024 7:44am
Unele prevederi ale legii pensiilor, privind unele drepturi, se nominalizeaza cine au aceste drepturi si inseamna ca cei nenominalizati nu au acel drept.
In cazul recalcularii pensiei de invaliditate se nominalizeaza dreptul de recalculare a pensiei de invaliditate in cazul in care se modifica gradul de invaliditate.
Daca doriti sa primiti un raspuns autorizat intrebati pe site-ul Casei nationale de pensii publice (CNPP).
Scris de: UG la data: 01/12/2024 10:32am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Eu am incredere in raspunsul dvs. Urmaresc de ceva timp acest forum si apreciez munca pe care o faceti, sa mai aduceti putina lumina in acest domeniu. Sunt prea multe cuvinte "nescrise" in articolele din legea pensiilor si va multumesc ca existati si ca putem sa obtinem o parere avizata.

Legat de art 62 din Norme Legea 263, sa inteleg totusi ca se recalculeaza pensia la schimbarea de grad prin actualizarea punctajului din cumularea veniturilor din pensie cu cele din salarii pe perioada pensiei de invaliditate de pana la schimbarea gradului, dar nu si prin valorificarea stagiului de cotizare sau perioadei asimilate?
Scris de: la pensie la data: 01/13/2024 10:04am
Recalcularea pensiei de invaliditate in cazul schimbarii gradului de invaliditate se face in mod diferit daca iesirea initiala la pensie s-a facut inainte de intrarea in vigoare a actualei legi a pensiilor sau dupa insa aceasta se refera la mentinerea sau eliminarea stagiului potential/.
In ceiace priveste luarea in calculul punctajului pensiei a perioadei cat s-a beneficiat de pensie de invaliditate inainte de schimbarea gradului de invaliditate se stabileste ca aceasta perioada nu se ia in calcul la recalcularea cauzata de schimbarea gradului de invaliditate prin urmatoarele articole de la normele de aplicare ale noii legia pensiilor :
- Art 62 pentru pensiile de invaliditate acordate dupa intrarea in vigoare a legii 263/2010
- Art 132 pentru pensiile de invaliditate acordate conform legislatiei anterioare legii 263/2010
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1