Subiect "Art. 15 Lg360/2023" Deschis de Iftene Ovidiu la data: 01/18/2024 6:39am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Art. 15 Lg360/2023
Scris de: Iftene Ovidiu la data: 01/18/2024 6:39am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua si scuze pt interventie , eu cred ca stagiile suplimentare de la grupele de munca superioare sa fie asimilate ca si stagiu contributiv deoarece la art. 15 din Lg 360/2023 scrie clar ca stagiile din grupele de munca deosebite/speciale constituie stagiu de cotizare in conditii normale , iar daca nu ar fi luate in calcul s-ar contrazice articolele intre ele.
Re: Art. 15 Lg360/2023
Scris de: la pensie la data: 01/18/2024 9:13am
Suntem de acord cu dv ca in art 15 din legea pensiilor 360/2023 se precizeaza ca "perioadele suplimentare acordate pentru perioadele lucrate in grupele de munca constituie stagii in conditii normale". Insa asteptam ca in normele de aplicare a legii pensiilor 360/2023 sa fie precizat mai clar ca aceste perioade constituie " stagiu de cotizare contributiv" cum sunt considerate stagiile de cotizare in conditii normale, pentru a fi siguri ca acestea se cumuleaza la stagiul de cotizare contributiv care constituie conditie pentru acordarea unor drepturi.
Scris de: petrica la data: 01/18/2024 5:52pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Această problemă o tot ridică unii care nu citesc atent legea. Citiți vă rog articolul 88. Perioadele suplimentare nu se consideră "stabilitate", de acord cu asta. Dar ți se acordă aceste puncte suplimentare. Pentru grupa 1 și pentru condiții speciale, ți se acordă un punct pe an. Să zicem că ai lucrat 10 ani în grupa 1 și conform legii ai ieșit la pensie la 60 de ani, în loc de 65 , acumulând în plus pentru acești 10 ani, 5 puncte conf. art. 88. Deci pentru 5 ani stați acasă, ți se acordă 5 puncte, câte un punct pe an.
Scris de: petrica la data: 01/18/2024 5:56pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Această problemă o tot ridică unii care nu citesc atent legea. Citiți vă rog articolul 88. Perioadele suplimentare nu se consideră "stabilitate", de acord cu asta. Dar ți se acordă aceste puncte suplimentare. Pentru grupa 1 și pentru condiții speciale, ți se acordă un punct pe an. Să zicem că ai lucrat 10 ani în grupa 1 și conform legii ai ieșit la pensie la 60 de ani, în loc de 65 , acumulând în plus pentru acești 10 ani, 5 puncte conf. art. 88. Deci pentru 5 ani stați acasă, ți se acordă 5 puncte, câte un punct pe an.
Scris de: GicaH la data: 01/19/2024 3:19am
petrica :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

Eu cred ca prin aceasta postare ați vrut sa fiti ironic, dar situația nu sta așa.
Cei ce au lucrat, dupa cum scrieti dumneavoastră in exemplu, 10 ani in conditii speciale, sau grupa 1 inainte de 01.04.2001, au muncit in conditii foarte grele si ca o compensare li s-a dat un stagiu suplimentar de 6 luni/an(nu 1 an/an cum din greșeală ați scris, apoi la calcul v-ați corectat) si o reducere de 6 luni/an reducerea vârstei standard de pensionare la limită de vârstă.
Acești pensionari nu sunt pensionați speciali, chiar daca condițiile de munca se numesc condiții speciale de muncă si au contribuit si unii chiar mai contribuie la aceste sporuri printr-un procent de 8%, platit de angajator la stat.
Scris de: Iftene Ovidiu la data: 01/19/2024 7:36am
petrica :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

Pt dl Petrica ,
In primul rand eu nu m-am referit la bani ci la recunoasterea stagiului suplimentar ca si vechime/contributivitate pt ca asta ma intereseaza pe mine si pe foarte multi forumisti de aici , in al doilea rand ar fi indicat sa lucrati si dvs vreo 18 ani in conditii speciale si deosebite iar apoi sa va vad daca mai comentati asa , iar pt acele stagii in grupe superioare sunt platite in plus lunar cotele de contributii !
Scris de: la pensie la data: 01/19/2024 9:49am
Avand in vedere prevederile art 15 din legea pensiilor 360/2023 intrebarea domnului Iftene este indreptatita si va rugam sa incetati disputa.
Pe acest forum acceptam raspunsuri care se refera la intrebarile postate fara aprecieri facute la raspunsurile celorlati si ne rezervam dreptul sa intervenim daca se creaza astfel de dispute.
Scris de: petrica la data: 01/28/2024 2:57pm
petrica :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Mă tem că n-am fost înțeles, celor care au lucrat în grupa întâi (înainte de 2001) și în condiții speciale (după 2001, această grupă de muncă și-a schimbat denumirea), li se acordă 0,5 puncte pe an, ceea ce înseamnă că pentru anii stați acasă, după cum se vede în exemplu meu, acești pensionari primesc un punct pe an, asta a fost și ideea legiuitorului.
Scris de: petrica la data: 01/28/2024 3:20pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:În noua lege a pensiilor 360/2023 se spune:"locuri de muncă în condiții speciale - locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților." Deci nu e vorba de pensie specială. Din 2001, denumirea "grupa 1 de muncă" și-a schimbat denumirea în "locuri de muncă în condiții speciale".
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1