Subiect "spor la salariu" Deschis de ELENA COPORAN la data: 01/22/2024 1:29am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
spor la salariu
Scris de: ELENA COPORAN la data: 01/22/2024 1:29am
Gen:F
Data nasterii:1963
Stagiul de cotizare:27
Alte date:
Intrebare:In cartea de munca din 1992 pana in 1999 am trecute 2 valori in rubrica "Retributia tarifara lunara". din 1992 pana in 1993 inclusiv in dreptul celei de-a doua suma scrie prescurtarea sp. Din 1994 sunt trecute tot doua sume, dar la cea de adoua nu mai este scrisa prescurtarea sp. In raportul descaracat de pe contul meu facut la casa nationala de pensii sunt trecute in raportul privind informatii din carnetul demunca la sporuri, numai sumele ce au in dreptul lor prescurtarea sp. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac ca la calculul drepturilor de pensie sa fie luate in considerare si celelate sporuri care nu au specificat in dreptul lor sp. Multumesc!
Re: spor la salariu
Scris de: la pensie la data: 01/22/2024 8:15am
In perioada 1992-1993 in carnetul de munca este trecut salariul tarifar si probabil sporul de vechime.
In perioada dupa anul 1993 sporul a fost inclus in salariu si s-au trecut doua sume sub forma de fractie din care suma mai mica este salariul tarifar iar suma mai mare este salariul tarifar la care s-au adaugat sporurile cu caracter permanent.
In ambele perioade conform actualei legi a pensiilor se iau in calcul salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent de vechime, pentru orele de noapte, pentru conditii de munca si altele insa nu se iau in calcul primele si sumele castigate in acord.
Dupa datele funizate de dv rezulta ca aveti dreptul sa iesiti la pensie cu pensie pentru limita de varsta dupa data de 01 septembrie 2024 cand este prevazut sa intre in vigoare noua lege a pensiilor 360/2023.
Conform noii legi a pensiilor in perioada inainte de 01 aprilie 2001 trebuie sa se ia in vigoare salariul brut in care sunt incluse toate sporurile, primele si sumele castigate in acord, care nu sunt inscrise in carnetul de munca. Pentru aceasta trebuie sa cereti la angajator (angajatori) adeverinta (adeverinte) conform modelului din anexa 6 la noua lege a pensiilor si sa o (le) depuneti la dosarul de pensionare.
Scris de: ELENA COPORAN la data: 01/23/2024 8:27am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
In cartea de munca sun trecute 2 sume una sub alta fara linie de fractie: ex prima suma este de 351074, iar sub ea 297520 - asta incepand cu 01.07.1994.

Dupa cum ati spuns suma mai mica ar fi cea fara sporuri si cea mai mare ar fi cea cu sporuri, iar eu in program ar trebui sa pun numai 351074 fara nicio alta suma la sporuri fixe.

Multumesc!
Scris de: la pensie la data: 01/23/2024 9:49am
Da. Introduceti suma mai mare fara alte sporuri in coloana suma fixa.
Scris de: Ion la data: 01/23/2024 12:02pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:în același situație sunt și eu.
Începând 01.04.1991 pana în data de 01.04 1995 în cartea de munca este trecuta o singura valoare. După această dată apar trecute doua valori.
Vreau sa întreb în perioada cu o singură valoare la calcularea punctelor de pensie s-a ținut cont de sporul de vechime, sporul de periculozitate. etc.
Am făcut adresă la angajator și nu am primit răspuns.
Ce pot sa fac?
Mulțumesc!
Scris de: la pensie la data: 01/23/2024 1:21pm
Carnetele de munca trebuiau completate conform unor instructiuni care au fost modificate in timp. Din pacate aceste instructiuni nu au fost respectate de toti functionarii care completau carnetele de munca si din aceasta cauza nu putem aprecia toate situatiile prezentate de dv.
Conform art 154 alin (2) din noua lege a pensiilor 360/2023 pensiile in plata la data intrarii in vigoare a acesteea se vor recalcula luandu-se in calcul salariile brute castigate inainte de aprilie 2001 care contin toate sporurile, primele si sumele castigate in acord. Pentru a se face aceasta recalculare pensionarii trebuie sa prezinte o adeverinta al carei model este dat in anexa 6 a noii legi a pensiilor 360/2023. Aceasta adeverinta pe care angajatorul este obligat sa o elibereze trebuie sa contina separat toate componentele salariului brut.
Deci solutia de a vedea componetele salariilor din perioada anterioara lunii aprilie 2001 cereti angajatorului o adeverinta conform modelului din anexa 6 a noii legi a pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1