Subiect "Calcul pensie" Deschis de Iftene Ovidiu la data: 01/26/2024 9:01am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie
Scris de: Iftene Ovidiu la data: 01/26/2024 9:01am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Buna ziua , va rog frumos sa-mi spuneti modul de calcul pe noua lege a pensiilor 360/2023 si aici nu ma refer la punctele de stabilitate. Spre exemplu daca sunt 40,11111 puncte in care este inclus si indicele de corectie 0,25111 , acest indice sa scade intai din cele 40 de puncte si apoi se inmulteste cu VPR ? Va multumesc .
Re: Calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 01/26/2024 10:30am
Asa cum am inteles noi prevederile noii legi a pensiilor 360/2023 la intrarea in vigoare a acestei legi pensiile in plata se vor recalcula astfel :
1- Conform art 154 alin (1) din noua lege a pensiilor 360/2023 la intrarea in vigoare a acesteea se va acorda un punctaj anual care inmultit cu valoarea punctului de referinta sa rezulte o valoare neschimbata a pensiei in plata.
Adica in exemplu dv daca aveti stagiul complet de cotizare de 35 ani aveti punctajul mediu anual corectat de 1,14603 puncte si valoarea pensiei in anul 2024 pana in luna august de 2329 lei.
Deci in luna septembrie vi se va acorda un numar de puncte de 2329/81 adica 28,76309 puncte care inmultit cu VPR din anul 2024 de 81 lei rezulta o pensie pe luna septembrie neschimbata de 2329 lei
2- Conform art 154 alin (2) din noua lege a pensiilor 360/2023 in timp de 6 luni de la intrarea in vigoare a acesteea pensia dv se va recalcula conform prevederilor acestei legi.
Daca aceasta recalculare se va face in anul 2025 veti beneficia si de indexarea care se va acorda in luna ianuarie 2025.
Daca prin aceasta recalculare rezulta o valoare a pensiei mai mica decat cea in plata se va mentine valoarea pensiei in plata.
Asteptam publicarea Normelor de aplicare ale noii legi a pensiilor pentru a vedea daca am inteles corect aceste prevederi.
Scris de: petrica la data: 01/26/2024 3:59pm
Iftene Ovidiu :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Buna ziua , va rog frumos sa-mi spuneti modul de calcul pe noua lege a pensiilor 360/2023 si aici nu ma refer la punctele de stabilitate. Spre exemplu daca sunt 40,11111 puncte in care este inclus si indicele de corectie 0,25111 , acest indice sa scade intai din cele 40 de puncte si apoi se inmulteste cu VPR ? Va multumesc .
indicele de corecție nu mai este introdus în calcul, asta însemnând câteva puncte mai puțin. Scădeți așadar din punctajul mediu anul 0,25111 iar rezultatu înmulțiți-l cu 35, bănuiesc că 35 de ani este pentru Dvs stagiul complet de cotizare. Rezultatul îl comparați cu numărul de puncte, 40,11111 și vedeți câte puncte ați pierdut. Dacă stagiul este 25 procedați în consecință.
Scris de: GicaH la data: 01/27/2024 5:55am
petrica :
Iftene Ovidiu :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
indicele de corecție nu mai este introdus în calcul, asta însemnând câteva puncte mai puțin. Scădeți așadar din punctajul mediu anul 0,25111 iar rezultatu înmulțiți-l cu 35, bănuiesc că 35 de ani este pentru Dvs stagiul complet de cotizare. Rezultatul îl comparați cu numărul de puncte, 40,11111 și vedeți câte puncte ați pierdut. Dacă stagiul este 25 procedați în consecință.

Interpretați greșit, legea, indicele de corecție se/s-a calculat doar la punctajul mediu, nu a influențat in nici-un fel punctajul total, așa că nu are ce și cum să vă scadă.
Scris de: petrica la data: 01/28/2024 2:55am
GicaH :
petrica :
Iftene Ovidiu :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

Interpretați greșit, legea, indicele de corecție se/s-a calculat doar la punctajul mediu, nu a influențat in nici-un fel punctajul total, așa că nu are ce și cum să vă scadă.
Bun, de acord cu Dvs. Atunci vă rog să-mi spuneți unde se regăsește indicele de corecție în noua lege? Poate nu am citit-o eu cu atenție. :))
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1