Subiect "ARTICOL 63 legea noua" Deschis de costea viorel la data: 01/29/2024 4:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
ARTICOL 63 legea noua
Scris de: costea viorel la data: 01/29/2024 4:34am
Gen:M
Data nasterii:22.03.64
Stagiul de cotizare: 39 ANI
Alte date:
Intrebare
Buna ziua
Va rog o interpretare a art 63 din legea noua a pensiilor ce reprezinta acei 5 ani de stagiu cotizare peste 35 ani stagiu complet de cotizare ( adica se va putea include in cei 5 ani stagii asimilate armata - facultate ) cu varsta de 60 ani se poate opta pentru pensie limita de varsta conform acestui articol nr 63

ART 63 .Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.
MULTUMESC MULT
Re: ARTICOL 56 legea noua
Scris de: costea viorel la data: 01/29/2024 5:06am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

RECTIFIC ART 56
MULTUMESC
Re: ARTICOL 63 legea noua
Scris de: GicaH la data: 01/29/2024 5:21am
costea viorel :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

RECTIFIC ART 56
MULTUMESC

Chiar scrie in text "stagiu contributiv", deci stagiul militar, sau studiile superioare nu sunt luate in calcul, fiind stagii necontributive.
Scris de: costea viorel la data: 01/29/2024 5:25am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
In textul legii scrie 35 ani stagiu contributiv si depasire cu 5 ani de stagiu cotizare
Acum cum se inteleg cei 5 ani ?
Scris de: nicolae la data: 01/29/2024 6:19am
costea viorel :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
In textul legii scrie 35 ani stagiu contributiv si depasire cu 5 ani de stagiu cotizare
Acum cum se inteleg cei 5 ani ?

Conform L.360/2023, art.3 lit. q), stagiu de cotizare - perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum și perioadele asimilate și perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii;
Scris de: la pensie la data: 01/29/2024 2:48pm
Noi consideram ca intrebarea domnului Costea este legitima, insa credem ca raspunsul va putea fi dat numai dupa publicarea Normelor de aplicare ale noii legi a pensiilor.
Scris de: Constanta la data: 01/30/2024 1:38pm
Părerea mea este că se vor încurca și în exprimarea textelor din Norme cu atâtea tipuri de stagii.

Inițial, în proiectul legii 360/2023 în anexa 5 în capul de tabel era menționat "stagiul complet de cotizare" la fel cum era menționat în Legea 263. În timpul discuțiilor pentru aprobarea legii, s-au "trezit" unii dintre legiuitori că trebuie modificat capul de tabel menționând "stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV" ! Prin adăugarea cuvântului contributiv în anexa 5 a legii, legiuitorul a contribuit cu vârf și îndesat la "ușurarea" de stagiu a pensionarilor cât și la ușurarea guvernanților de greutatea ce o au pe umeri cu masa de pensionari.

Cine dorește să vadă documentele modificatoare să intre pe site-ul Camerei Deputaților să urmărească fișa legii 360/2023.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1