Subiect "Reducerea varstei de pensionare" Deschis de Tudor Samir Bujorel la data: 01/29/2024 10:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Reducerea varstei de pensionare
Scris de: Tudor Samir Bujorel la data: 01/29/2024 10:36am
Gen:Masculin
Data nasterii:14.05.1968
Stagiul de cotizare:27 ani lucrati efectiv
Alte date:-4 ani si 7 luni grupa II in procent de 90%
-18 ani si 5 luni conditii deosebite de munca in proent de 100%
- 4 ani conditii normale de munca
In afara anilor lucrati efectiv:
- 5 ani -facultate la zi
- 1 an si 4 luni -armata
Intrebare:La ce vârstă pot ieși la pensie după noua lege a pensiilor?
Mulțumesc!
Re: Reducerea varstei de pensionare
Scris de: la pensie la data: 01/30/2024 10:15am
Conform noii legi a pensiilor 360/2023 aveti dreptul la urmatoarele drepturi la pensie :
- pensie pentru limita de varsta fara reducerea varstei standard de pensionare la varsta de 65 ani adica in data de 14 mai 2033
- Pentru stagiul de cotizare de 4 ani si 7 luni lucrat in grupa II de munca in procent de 90 % asimilat cu conditii deosebite si 18 ani si 5 luni lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 7 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta dupa varsta de 58 daca realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani
La calculul stagiului de cotizare contributiv se ia in calcul :
- Stagiul de cotizare lucrat efectiv de 27 ani
- Asteptam Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor 360/2023 sa vedem daca la stagiul de cotizare contributiv se ia in calcul si stagiul de cotizare suplimentar de 6 ani care vi se acorda pentru stagiul de cotizare de 18 ani lucrat in conditii deosebite. Opinia noastra este ca se va lua in calcul.
Nu se iau in calcul perioadele necontributive ale stagiului militar si facultatii.
Daca se va lua in calculul stagiului de cotizare contributiv si stagiul de cotizare suplimentar pentru grupa de munca mai aveti nevoie sa lucrati 2 ani pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 7 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1