Subiect "stagiu cotizare persoane handicap" Deschis de Vladuleasa Gheorghe la data: 02/02/2024 2:24am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
stagiu cotizare persoane handicap
Scris de: Vladuleasa Gheorghe la data: 02/02/2024 2:24am
Gen:M
Data nasterii:1960
Stagiul de cotizare:38 ani
Alte date:
Intrebare:
In legea 263/2010 , in temeiul art. 58 cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare , stagiul de cotizare se reduce cu 10 ani.
In aceasta situatie punctajul obținut era mai mare cu 50%.
In noua lege pare să nu mai fie valabil acest lucru, sau mă inșel.
Mulțumesc
Re: stagiu cotizare persoane handicap
Scris de: la pensie la data: 02/02/2024 9:56am
Conform prevederilor art 58 litera b) din legea pensiilor 263/2010 persoanele cu handicap accentuat, daca au realizat in stare de handicap doua treimi din stagiu complet de cotizare, au urmatoarele drepturi :
- Reducerea cu 10 ani a varstei standard de pensionare
- Reducerea stagiului complet de cotizare la doua treimi. In cazul barbatilor nascuti incepand cu 01 ianuarie 1950 se reduce stagiul complet de cotizare de la 35 la 23 ani si 4 luni
Deoarece stagiul complet de cotizare redus se utilizeaza la calculul punctajului mediu prin reducerea acestuia punctajul mediu si indirect valoarea pensiei se majoreaza cu 50 % ca o compensare a efortului si a stagiului mic de lucru realizat de aceste persoane.
A fost abrogata conditia ca handicapul sa fie preexistent calitatii de asigurat.

Prin intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor 360/2023 persoanele cu handicap accentuat, daca au realizat in stare de handicap doua treimi din stagiu complet de cotizare, au urmatoarele drepturi :
- Reducerea cu 10 ani a varstei standard de pensionare
- Acordarea unui punctaj suplimentar de 0,25 puncte lunare pentru fiecare luna lucrata in stare de handicap accentuat.
- Se modifica modul de calcul a valorii pensiei prin introducerea valorii punctului de referinta, care este echivalenta cu reducerea stagiului de cotizare cu care se calcula punctajul mediu conform legii pensiilor 263/2010 de la 35 la 25 ani.
Ca o concluzie generala modificarile facute prin adoptarea legii pensiilor 360/2023 nu sunt dezavantajoase pentru persoanele cu handicap accentuat.
Scris de: Stanciu Maria la data: 02/04/2024 7:26pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: punctele suplimentare se acordă doar persoanelor care se pensionează după data de 1.09.2024 ? Pentru cei aflați în plata pensionați cu stagiu redus realizat sub grad de handicap grav sau accentuat există o măsură compensatorie în legea 360/2023 ?
Scris de: la pensie la data: 02/05/2024 2:41am
Pentru doamna Stanciu
Punctele de stabilitate se acorda tuturor pensionarilor care indeplinesc conditia de stagiu contributiv, indiferent de faptul ca beneficiaza si de masura compensatorie de care amintiti..
Cei care au iesit la pensie inainte de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor vor primi puncte de stabilitate cu ocazia recalcularii pensiei conform prevederilor acesteea.
Din pacate nu sunt multi pensionari cu grad de handicap care indeplinesc conditia de stagiu de cotizare contributiv deoarece au beneficiat de reducerea varstei de pensionare.
Scris de: Stanciu Maria la data: 02/05/2024 1:59pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Mulțumesc pentru răspuns .
“Acordarea unui punctaj suplimentar de 0,25 puncte lunare pentru fiecare luna lucrata in stare de handicap accentuat.“ îl primesc și pensionarii aflați în plata la data de 1,09.2024 . Pensionarii cu stagiul realizat sub grad de handicap grav și accentuat au avut stagiul complet redus dar nu au avut un spor la nr de puncte. Prin noua formulă de calcul pensia lor stă pe loc mult timp pentru-că așa este majoritatea nu au puncte de stabilitate iar beneficiu stagiului complet redus se pierde . Poate nu am înțeles eu bine din această cauză insist primesc 0,25 și cei aflați în plată la 1.09.2024 ? Îmi cer scuze că insist .
Scris de: la pensie la data: 02/06/2024 2:05am
Din pacate nu va putem da un raspuns sigur la intrebarea dv deoarece in legea 360/2023 se prevede recalcularea pensiilor in plata folosind termenul general conform prevederilor legii.
Asteptam mai multe precizari in Normele de aplicare a legii pensiilor care urmeaza a fi publicate.
Opinia noastra este ca aveti dreptate ca punctele suplimentare primite pentru perioadele lucrate in stare de handicap grav si accentuat sunt o compensare a eliminarii avantajului dat de reducerea stagiului complet de cotizare la calculul pensiei, iar acest dezavantaj il au si cei care au iesit la pensie inainte de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1