Subiect "dosar pensionare" Deschis de Ovidiu Matyas la data: 02/15/2024 4:11am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
dosar pensionare
Scris de: Ovidiu Matyas la data: 02/15/2024 4:11am
Gen:B
Data nasterii:14.10.1962
Stagiul de cotizare:41 ani
Alte date:7 ani gr.II, stagiul militar efectuat.
Intrebare: Va rog frumos sa-mi spuneti cum se aplica cele doua variante ale legii (cea in vigoare si cea viitoare) si daca in cazul iesirii la pensie anticipata cf. legii actuale se acorda indicele de 1.41
Re: dosar pensionare
Scris de: GicaH la data: 02/15/2024 6:21am
Ovidiu Matyas :
Gen:B
Data nasterii:14.10.1962
Stagiul de cotizare:41 ani
Alte date:7 ani gr.II, stagiul militar efectuat.
Intrebare: Va rog frumos sa-mi spuneti cum se aplica cele doua variante ale legii (cea in vigoare si cea viitoare) si daca in cazul iesirii la pensie anticipata cf. legii actuale se acorda indicele de 1.41

Pana la 1 septembrie 2024 se pensioneaza pe legea 263/2010 cu indice de corecție de 1.41, iar dupa 1 septembrie 2024 se vor pensiona pe legea nouă 360/2023.
Re: dosar pensionare
Scris de: la pensie la data: 02/16/2024 2:58am
Raspunsul domnului Gica este corect cu mici corecturi :
Actuala lege a pensiilor se aplica pana in data de 31 august 2024 si conform aceasteea se acorda indice de corectie iar noua lege a pensiilor se aplica incepand cu data de 01 septembrie 2024 si conform acesteea nu se acorda indice de corectie.
Aceasta eroare o facem si noi frecvent.
In privinta iesirii dv la pensie aveti urmatoarele drepturi :
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010, care este in vigoare pana la 31 august 2024, cat si a noii legi a pensiilor 360/2023, aveti urmatoarelor drepturi la pensie :
- pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani adica in data de 14 octombrie 2027.
- pensie pentru limita de varsta cu reducerea cu 2 ani si 4 luni a varstei standard de pensionare pentru stagiul de 7 ani lucrat in grupa de munca, la varsta de 62 ani si 8 luni, adica in data de 14 iunie 2025.
De pensia anticipata beneficiati in mod diferit in functie de legea pensiilor astfel :
Conform actualei legi a pensiilor 263/2010 aveti urmatoarele drepturi la pensie anticipata :
- Pensie anticipata, nediminuata, daca aveti un stagiu de cotizare de 43 ani luand in calcul stagiul de cotizare lucrat si stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 9 luni acordat pentru stagiu de cotizare lucrat in grupa de munca, fara perioada stagiului militar.
- Pensie anticipata partiala diminuata imediat daca aveti un stagiu de cotizare mai mic de 43 ani luand in calcul stagiul de cotizare lucrat si stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 9 luni acordat pentru stagiu de cotizare lucrat in grupa de munca, fara perioada stagiului militar.
Conform noii legi a pensiilor 360/2023 aveti dreptul la pensie anticipata nediminuata daca aveti un stagiu de cotizare de 40 ani luand in calcul stagiul de cotizare lucrat si urmeaza sa vedem daca se ia in calcul si stagiu de cotizare suplimentar de 1 an si 9 luni acordat pentru stagiu de cotizare lucrat in grupa de munca. Perioada stagiului militar nu se ia in calcul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1