Subiect "limita de varsta" Deschis de costea viorel la data: 02/19/2024 1:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
limita de varsta
Scris de: costea viorel la data: 02/19/2024 1:40am
Gen:
Data nasterii:22.03.64
Stagiul de cotizare: 38 ani contributivi
Alte date: armata 1 an si 5 luni
Intrebare:
buna ziua
Conform art 56 din legea noua pentru aplicare la limita de varsta ( 35 +5 ) ani pot cumpara 8 luni de zile vechime realizand un stagiu complet de 40 ani ?
Mentionez aceasta aplicare dupa 01.09.2024 pensie limita de varsta conform articolul 56 din legea noua .
Deci 38 ani contributivi + 1an si 5 luni armata + 8 luni cumparare vechime = 40 ani si 1 luna
multumesc
Re: limita de varsta
Scris de: Nicu la data: 02/19/2024 2:40am
costea viorel :
Gen:
Data nasterii:22.03.64
Stagiul de cotizare: 38 ani contributivi
Alte date: armata 1 an si 5 luni
Intrebare:
buna ziua
Conform art 56 din legea noua pentru aplicare la limita de varsta ( 35 +5 ) ani pot cumpara 8 luni de zile vechime realizand un stagiu complet de 40 ani ?
Mentionez aceasta aplicare dupa 01.09.2024 pensie limita de varsta conform articolul 56 din legea noua .
Deci 38 ani contributivi + 1an si 5 luni armata + 8 luni cumparare vechime = 40 ani si 1 luna
multumesc

Stagiul cumparat este stagiu contributiv si se valorifica la pensie limita de virsta
Scris de: costea viorel la data: 02/19/2024 3:37am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Multumesc dar la accesare limita vârstă conform Art 56 legea nouă se valorifică. ????
Scris de: Nicu la data: 02/19/2024 6:32am
costea viorel :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Multumesc dar la accesare limita vârstă conform Art 56 legea nouă se valorifică. ????

In opinia mea nu se poate cumpara "vechime in munca" pentru a intregi stagiul in vederea iesirii la pensie.Se poate cumpara "vechime in munca" pentru perioade lipsa din activitate care vor fi fructificate ca beneficiu valoric in bani la calcularea pensiei.
Scris de: costea viorel la data: 02/19/2024 6:52am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Da vechimea cumparata va fi pentru perioada fara activitate . De ex la art 56 se mentioneaza corect pensie limita de varsta si in lege si norme nu am gasit specificat nimic ca nu se poate utiliza vechimea cumparata /platita
Chiar si la pensia anticipata spune ca nu poti folosi vechimea cumparata pentru stagiul de cotizare contributiv ok dar nu spune pentru depasire adica stagiu de cotizare .
Dar vom vedea dupa publicare MO si instructiuni de la casa de pensii
Scris de: la pensie la data: 02/20/2024 8:50am
Am mai discutat aceasta problema cu dv la o intrebare anterioara dar cu date diferite la care v-am raspuns astfel :
Art 56 din legea 360/2023 nu este clar in privinta stagiului de cotizare de 5 ani care este necesar sa depaseasca stagiul complet de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani. Adica nu este clar daca acesta trebuie sa fie contributiv sau necontributiv.
Asteptam ca aceasta sa fie lamurita prin Normele de aplicare ale legii 360/2023, insa nu s-a lamurit.
Noi consideram ca depasirea stagiului complet de cotizare contributiv trebuie sa se faca cu 5 ani contributivi si deci stagiu de cotizare asimilat pentru perioada stagiului militar nu poate fi luat in calcul.
Stagiu de cotizare cumparat prin contract de asigurare sociala cu Casa de pensii este considerat stagiu de cotizare contributiv insa perioada cumparata nu trebuie sa se suprapuna cu o perioada in care s-a realizat stagiu de cotizare.
Scris de: Maria Stanciu la data: 02/20/2024 4:30pm
Gen:F
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Eu interpretez că sunt definiți
Deci la art 56 …. + 5 ani stagiu de cotizare ( nu scrie contributiv)
În normele de aplicare
Art 32
3) Perioada de stagiu de cotizare de până la 5 ani realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzută de art. 58 alin. (1) din lege, reprezintă stagiu de cotizare așa cum este definit la art. 3 lit. q) din lege, la care se adauga si perioadele suplimentare la vechimea în muncă/stagiu de cotizare prevăzute la art. 15 din lege.
Este drept că se referă la pensia anticipată dar este despre aceeași ani ( până în 5 anticipat peste / egal 5 ani Limită de vârstă.
Credeți că greșesc?
Scris de: la pensie la data: 02/21/2024 2:27am
Pentru doamna Stanciu
Aveti perfecta dreptate si va multumim pentru observatie.
Evident ca prevederea de la art 32 alin (3) din norme privind stagiul de cotizare ce depaseste stagiul complet de cotizare contributiv de la art 58 alin (1) din lege se aplica si perioadei de depasire mentionata la art 56 din lege.
Scris de: costea viorel la data: 02/21/2024 3:11am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua Pentru d-na STANCIU
Interpretare corecta a art 58 ( pensie anticipata la care se pastreaza aprox aceleasi conditii ca in legea veche ) Normal pentru art 56 cei 5 ani peste stagiu contributiv sunt stagiu de cotizare .
Vom vedea dupa aplicarea normelor in MO daca nu sufera modificari
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1