Subiect "Legea 360/2023" Deschis de Sorina la data: 02/21/2024 11:53am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Legea 360/2023
Scris de: Sorina la data: 02/21/2024 11:53am
Gen:F
Data nasterii:21 mai 1964
Stagiul de cotizare:35 ani si 1 luna dupa legea 263/2010
Alte date:Pensionata anticipat partial in Ianuarie 2022 cu 27% procent de diminuare
Intrebari:

As avea urmatoarele intrebari referitoare la aplicarea noii legi 360/2023 si a normelor metodologice recent aprobate:

1. Sunt eligibila la reducerea varstei de pensionare la limita de varsta cu 6 luni, daca am nascut si crescut un copil pana la varsta de 16 ani? Daca da, pensia anticipata se va transforma automat in pensie la limita de varsta in 21 iulie 2026 in loc de 21 ianuarie 2027? Cand e nevoie sa depun o copie a certificatului de nastere al copilului si declaratia pe propria raspundere ca am crescut copilul pana la varsta de 16 ani?

2. Procentul de diminuare, de 27% se va schimba de la 1 septembrie 2024, conform noilor procente de penalizare prevazute in legea 360/2023? Daca da, cat o sa fie noul procent? Precizez ca am 4 ani perioada asimilata (cursuri de zi ale unei facultati). Conform noii legi sunt acesti ani adaugati la stagiul total de cotizare realizat? Noua decizie de pensionare va arata ca am un stagiu de 39 de ani si 1 luna? Daca da, avand mai mult de 5 ani peste stagiul complet de cotizare de 33 de ani si 8 luni, cum se va calcula procentul de diminuare?

3. Cei 4 ani asimilati sunt luati in calculul pensiei pentru limita de varsta in vederea stabilirii pensiei anticipate? Numarul total de puncte va creste la recalculare prin adaugarea acestor ani? Daca, da cu cate puncte?

4. Eu nu am incetat activitatea in ianuarie 2022. Am continuat sa lucrez pana in august 2023. La iesirea la pensie pentru limita de varsta pentru perioada ianuarie 2022 - august 2023 voi primi puncte de stabilitate atunci cand voi trece la pensie la limita de varsta?
5. Anii de facultate sunt inclusi in calculul punctelor de stabilitate?
Va multumesc.
Re: Legea 360/2023
Scris de: la pensie la data: 02/23/2024 7:38am
Fiind pensionata cu pensie anticipata partiala conform legii 263/2010 aveti stagiul complet de cotizare contributiv de 33 ani si 8 luni si deci aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 6 luni pentru nasterea si cresterea unui copil insa nu este recomandabil sa o cereti in data de 21 iulie 2026 pentruca aveti dreptul de o reducere a varstei de pensionare mai mare conform raspunsului la a doua intrebare.
Asa cum precizati dv la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor aveti stagiul complet de cotizare contributiv de 33 ani si 8 luni si cu stagiul de cotizare asimilat pentru facultate de 4 ani depasiti cu peste 5 ani acest stagiu si aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, nediminuata, conform art 56 din legea 360/2023.
3. La calculul pensiei pentru limita de varsta mentionata la punctul 2 veti primi 0,25 puncte pentru fiecare an de stagiu de cotizare asimilat pentru perioada facultatii.
4. si 5. La calculul pensiei pentru limita de varsta mentionata la punctul 2 veti primi un punctaj de stabilitate calculat in functie de stagiu de cotizare contributiv care depaseste 25 ani lund in calcul si perioada lucrata cand pensia anticipata partiala a fost suspendata insa fara a lua in calcul perioada facultatii.
Scris de: luciana la data: 02/23/2024 8:41am
Va rog frumos sa-mi raspundeti daca in cazul doamnei, tinand cont de art.57 din Legea 360/2023, care prevede:

Art. 57. - Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 56 nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

... si avand in vedere ca doamna este in pensie anticipata, mai poate solicita, in aceste conditii , pensie la limita de varsta conform art. 56 din aceeasi lege?
Adica, nu se considera ca la pensionarea anticipata a beneficiat deja de o reducere a vastei de pensionare?

Multumesc frumos pentru raspuns!
Scris de: la pensie la data: 02/25/2024 11:11am
Pentru doamna Luciana
Interpretati gresit expresia "cumulare".
In spiritul legii daca s-ar cumula cele doua reduceri ar trebui sa se obtina pensie anticipata la o varsta redusa cu 5 ani + 6 luni si pensie pentru limita de varsta la o varsta redusa cu 6 luni. Deoarece nu se cumuleaza cele doua reduceri se obtine pensie anticipata la o varsta redusa cu 5 ani si pensie pentru limita de varsta la o varsta redusa cu 6 luni.
Scris de: Sorina la data: 02/26/2024 1:21am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Multumesc mult pentru toate raspunsurile. Deci dvs. spuneti ca la data intrarii in vigoare a legii 360/2023 (1 septembrie 2024) as avea dreptul la pensie pentru limita de varsta deoarece la stagiul de cotizare realizat se vor adauga si cei 4 ani de facultate si am sa ajung la 39 de ani si 1 luna? Am o singura nelamurire. Art.56 din legea 360/2023 vorbeste despre 5 ani peste stagiu de cotizare contributiv. Anii de facultate nu sunt contributivi dar se adauga la stagiul de cotizare realizat si de aceea pot solicita iesirea la pensie la limita de varsta, la 1 septembrie 2024? Da da, ce ar trebui sa fac eu in acest sens? E nevoie de o solicitare scrisa din partea mea sau casa de pensii, care are la dosar adeverinta si foaia matricola de la facultate se va sesiza din oficiu si imi va transforma pensia anticipata partial in pensie la limita de varsta, incepand cu 1 septembrie 2024?
Multumesc.:
Scris de: luciana la data: 02/26/2024 3:59am
Conform:
Art. 56. - Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.
Va trebui sa solicitati prin cerere trcerea la pensie pentru limita de varsta in baza ( si fiind indeplinite cerintele)
Art. 51. - (1) Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5
... si depuneti (actele)/certificatul de nastere al copiluli(copiilor)

Daca nu cerem, nu ne da nimeni!...
Scris de: luciana la data: 02/26/2024 4:01am
Acum m-am lamurit,

Multumesc pentru raspuns!
Scris de: la pensie la data: 02/29/2024 3:57am
Pentru doamna Sorina
In art. 56 din noua lege a pensiilor 360/2023 se mentioneaza conditia de a fi contributivnumai la stagiul complet de cotizare nu si la cei 5 ani care depasesc stagiul complet de cotizare contributiv. DEci acesti 5 ani pot fi stagiu de cotizare asimilat
La acelasi articol nu se mentioneaza ca trecerea la pensie pentru limita de varsta conform acestui aticol se face din oficiu si deci trebuie sa depuneti cerere.
Scris de: Sorina la data: 02/29/2024 5:55am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Doamnelor, domnilor de la "lapensie.com" va multumesc de un milion de ori pentru raspunsurile prompte! E de apreciat cum faceti fata avalansei de intrebari si nu lasati nimic fara un raspuns!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1