Gen:F
Data nasterii:21 mai 1964
Stagiul de cotizare:35 ani si 1 luna dupa legea 263/2010
Alte date:Pensionata anticipat partial in Ianuarie 2022 cu 27% procent de diminuare
Intrebari:
As avea urmatoarele intrebari referitoare la aplicarea noii legi 360/2023 si a normelor metodologice recent aprobate:
1. Sunt eligibila la reducerea varstei de pensionare la limita de varsta cu 6 luni, daca am nascut si crescut un copil pana la varsta de 16 ani? Daca da, pensia anticipata se va transforma automat in pensie la limita de varsta in 21 iulie 2026 in loc de 21 ianuarie 2027? Cand e nevoie sa depun o copie a certificatului de nastere al copilului si declaratia pe propria raspundere ca am crescut copilul pana la varsta de 16 ani?
2. Procentul de diminuare, de 27% se va schimba de la 1 septembrie 2024, conform noilor procente de penalizare prevazute in legea 360/2023? Daca da, cat o sa fie noul procent? Precizez ca am 4 ani perioada asimilata (cursuri de zi ale unei facultati). Conform noii legi sunt acesti ani adaugati la stagiul total de cotizare realizat? Noua decizie de pensionare va arata ca am un stagiu de 39 de ani si 1 luna? Daca da, avand mai mult de 5 ani peste stagiul complet de cotizare de 33 de ani si 8 luni, cum se va calcula procentul de diminuare?
3. Cei 4 ani asimilati sunt luati in calculul pensiei pentru limita de varsta in vederea stabilirii pensiei anticipate? Numarul total de puncte va creste la recalculare prin adaugarea acestor ani? Daca, da cu cate puncte?
4. Eu nu am incetat activitatea in ianuarie 2022. Am continuat sa lucrez pana in august 2023. La iesirea la pensie pentru limita de varsta pentru perioada ianuarie 2022 - august 2023 voi primi puncte de stabilitate atunci cand voi trece la pensie la limita de varsta?
5. Anii de facultate sunt inclusi in calculul punctelor de stabilitate?
Va multumesc.