Subiect "Recalculare pensie de invaliditate" Deschis de Alina la data: 03/05/2024 11:07am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Recalculare pensie de invaliditate
Scris de: Alina la data: 03/05/2024 11:07am
Gen:feminin
Data nasterii:08.08.1966
Stagiul de cotizare: M-am angajat în februarie 1992,am ieșit la pensie medical in aprilie 2022.Am lucrat in gr.1 de munca 7 ani și 8 luni.
Alte date:Facultate la zi de 5 ani.
Intrebare:As vrea să știu dacă la recalcularea pensiei din septembrie se folosește punctajul aflat pe decizia de pensie actuala,la care se adaugă punctele de stabilitate.Nu am înțeles dacă mai beneficiez de mărirea punctajului datorata grupei 1 de munca,cum era în legea veche a pensiilor.Va mulțumesc foarte mult pentru toate informațiile!
Re: Recalculare pensie de invaliditate
Scris de: Maria Stanciu la data: 03/07/2024 1:17pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Conform 360/2023
Articolul 144
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154.
(2) Numărul total de puncte realizate prevăzut la alin. (1) se obține prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate în baza art. 85 alin. (3).”
Deci la recalcularea de la 1.09.2024 se păstrează nr de puncte realizate de pe decizia de pensionare se adună cu numărul de puncte de stabilitate apoi se înmulțește cu VPR 81
În numărul de puncte realizate se regăsește sporul de punctaj pentru anii de grupa și punctajul pentru anii asimilați . Pensia de invaliditate este calculată la fel ca pensia de limită de vârstă.
Re: Recalculare pensie de invaliditate
Scris de: Alina la data: 03/07/2024 2:55pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Mulțumesc frumos!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1