Subiect "Pensie anticipata sau pensie limita de varsta" Deschis de Gheorghe Daniela la data: 03/06/2024 2:43am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata sau pensie limita de varsta
Scris de: Gheorghe Daniela la data: 03/06/2024 2:43am
Gen:F
Data nasterii:5.11.1968
Stagiul de cotizare: 38 ani (o sa-i fac in iulie)
Alte date:7 ani lucrati in proiectare (acord global) si restul ca economist.
Intrebare:Cand pot sa ies la pensie anticipat (fara penalizare) sau pensie limita de varsta? Multumesc frumos
Re: Pensie anticipata sau pensie limita de varsta
Scris de: Maria Stanciu la data: 03/07/2024 3:47pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Vârsta standard de pensionare conform anexei 5 a legii 360/2024 pentru dumneavoastră este 63 ani și 11 luni
Cred că dacă mai lucrați 2 ani ca să îndepliniți condițiile ( 35 de ani stagiu complet contributiv + 5 ani stagiu de cotizare)art 56 vă puteți pensiona la vârsta de 58 de ani și 11 luni , pensie de limită de vârstă .
Articolul 56
“Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.“
Re: Pensie anticipata sau pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 03/08/2024 4:09am
Raspunsul doamnei Stanciu este corect.
Conform noii legi a pensiilor 360/2023 si a datei de nastere aveti dreptul la urmatoarele drepturi de pensie :
- pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 63 ani si 11 luni adica in data de 05 octombrie 2032. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare contributiv (lucrat) de 15 ani.- pensie pentru limita de varsta, cu reducerea cu 5 ani a varstei standard de pensionare, dupa varsta de 58 ani si 11 luni, adica dupa 05 octombrie 2027 daca depasiti cu 5 ani stagiul complet de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani .
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1