Subiect "decizie pensie anticipata partiala" Deschis de ileana la data: 08/21/2009 7:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
decizie pensie anticipata partiala
Scris de: ileana la data: 08/21/2009 7:13am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
La 1 iunie 2009 am indeplinit conditiile pt. a iesi la pensie anticipata partiala. Eu as vrea sa mai lucrez inca un an-un an jumate dar, dupa cum stii, de la anul se modifica legea pensiilor in sensul ca se vor mari penalizarile pt. pensiile anticipate.
Eu as vrea sa obtin in aceasta toamna decizia de pensionare conform legii actuale dar sa nu inchei contractul de munca si deci decizia de pensionare nu va intra la plata. Credeti ca este posibil sa pastrez decizia de pensionare in stand-by, sa o am ca o rezerva in caz de ceva neplacut si sa o activez (adica sa intre in plata) mai tarziu ?
In Codul Muncii, la art.56 este mentionat ca un contract de munca inceteaza de drept la primirea deciziei de pensionare.
Ce ma sfatuiti?
Multumesc
Re: decizie pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 08/22/2009 3:02am
In principiu este corect si realizabil acest rationament avand in vedere urmatoarele argumente:
- Credem ca prevederea din codul muncii nu se refera la pensionarea anticipata ci la pensia la limita de varsta care intra automat in plata de la data aparitiei deciziei.
- Legea 19/2000 prevede ca pensia anticipata partiala intra in plata la data de depunere a dovezii ca ati incetat activitatea, deci theoretic daca nu depuneti dovada nu intra in plata pensia. Dar trebuie sa fiti atenta ca sa nu depuneti aceasta dovada dupa ce se modifica modul de calcul al pensiei pentruca in acest caz va trebui sa va recalculeze pensia conform reglementarile modificate.
- Pensia anticipata partiala se poate suspenda si pe perioada cat este in plata daca pensionarul se angajaza cu contract de munca asa cum prevede art 92 alin (1) litera b din legea 19/2000. Caz in care pensionarul are obligatia sa instiinteze Casa de Pensii ca a fost angajat.
Noi credem ca trebuie sa asteptati pana cand apare noua lege a pensionarii unice (care se va aplica probabil mai tarziu in 1 ianuarie 2010), care va contine probabil si modificari privind pensile anticipate si de invaliditate, si atunci pe baza acestor prevederi sa luati o hotarare.
Scris de: ileana la data: 08/22/2009 8:46pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Asta inseamna ca, indiferent de data cand iese decizia de pensionare anticipata partiala, pensia va fi recalculata conform viitoarei legi,cu penalizari mai mari? Si aceasta recalculare se va face pt. toti cei iesiti la pensie anticipata partiala conform actualei legi?
Multumesc,
Scris de: la pensie la data: 08/24/2009 2:52am
Ne cereti sa analizam prevederile unei legi care nu a aparut inca.
In ceeace priveste recalcularea pensiilor care sunt in plata nu credem ca va fi facuta insa trebuie sa faceti distinctia, care uneori se face in prevederile unei legi prin formularea “pensile in plata la data intrarii in vigoare a legii ….”
Iar in cazul in care o pensie are decizie fara a intra in plata poate fi judecata diferit de cele aflate deja in plata.
Dar repetam noi credem ca de la aparitia noii legi pana la intrarea ei in vigoare veti avea timp sa o studiati si sa luati o hotarare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1