Subiect "Proiect de modificare l.360/2023" Deschis de Constanta la data: 06/02/2024 2:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Proiect de modificare l.360/2023
Scris de: Constanta la data: 06/02/2024 2:27am
Ce vrea să spună inițiatorul USR prin proiectul de modificare a legii?

3. La articolul 84, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(1¹), cu următorul cuprins:

"(1¹) În cazul beneficiarilor care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupele I și/sau a II-a de muncă, respectiv în condiții speciale și/sau deosebite de muncă, precum și a beneficiarilor de pensie pentru invaliditate, conform legilor aflate în vigoare la momentul pensionării, valoarea punctului de referință prevăzută la art.83 alin.(1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul stagiului de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare, după caz, prevăzute de legea în vigoare la data pensionării."


Proiect depus la Senat în data de 29 mai a.c.

Articolul 83 din lege:
(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Articolul 84 din lege
(1) Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv nivelul 25.

Mai menționez că sunt depuse 9 proiecte de modificare a legii 360/2023.
Cel mai interesant mi se pare cel prin care pentru femeile care au născut și crescut copii se modifică sintagma "stagiul complet de cotizare contributiv" prin sintagma "stagiul militar de cotizare contributiv".
Proiect care deja a intrat în dezbatere și s-au depus avize favorabile! Proiect depus de liberali!
Re: Proiect de modificare l.360/2023
Scris de: Nicu la data: 06/02/2024 3:57am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Eu unul neavind foarte multa scoala nu inteleg :" nivelul stagiului de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare, după caz, prevăzute de legea în vigoare la data pensionării.".
Ma abtin sa comentez,daca o are.
Cu siguranta initiatorul are o explicatie
Re: Proiect de modificare l.360/2023
Scris de: Vio la data: 06/02/2024 4:29am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Textul propus de USR pare sa fie conceput de cineva care nu stăpânește termenii specifici acestei legi, dar eu interpretez ca propunerea lor este ca majoritatea acelor pensii la care se referă să SCADĂ, deoarece, mă îndoiesc ca ar avea multe persoane acel stagiu de la numitor mai mic de 25.

Referitor la propunerea PNL, eu am înțeles ca aceștia au propus înlocuirea “complet” cu “minim”, ceea ce lărgește mult aria de aplicare, pe lângă faptul ca au propus și majorarea perioadelor cu care se poate reduce vârsta de pensionare. Părerea mea este ca ar fi o altă inechitate. Ce principiu al contributivității se are în vedere și cum se stimulează contributivitatea, dacă o persoană cu 15 ani de contributivitate va avea aceleași drepturi cu o persoană cu 35 de ani și peste?
Re: Proiect de modificare l.360/2023
Scris de: Constanta la data: 06/02/2024 5:18am
Mulțumesc pentru răspunsuri!
Am crezut că nu reușesc eu să înțeleg ceea ce nu se poate înțelege din propunerea USR.

Și da! În multe cazuri ar crește numărul de ani la care s-ar împărți!

Cred că habar nu au nici de matematică și nici de prevederile precedente ale legislației pensiilor.


În ceea ce privește înlocuirea lui "complet" cu "minim", din punctul meu de vedere este ok.

În cazul de cum se prezintă în prezent legea cu privire la acest aspect, mă îndoiesc că sunt foarte multe persoane care se încadrează în "complet" pentru a beneficia de facilitate, și nici nu stimulează creșterea natalității, așa cum se dorește.

Doar înlocuind "complet" cu "minim" ar creea oarecare condiții.
Re: Proiect de modificare l.360/2023
Scris de: Constanta la data: 06/02/2024 5:20am
"sintagma "stagiul militar de cotizare contributiv"."
Ha! Ce-a ieșit scris de mine!
Nu militar ci minim trebuia să iasă scris.
Re: Proiect de modificare l.360/2023
Scris de: mihai la data: 06/03/2024 3:25am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Pare ca modificarea ceruta de usr se refera la numitorul din formula de calcul a vpr , adica acesta sa fie 20 sau 15 functie de stagiul de cotizare al celor care au lucrat in conditii special sau deosebite .
Re: Proiect de modificare l.360/2023
Scris de: la pensie la data: 06/03/2024 3:59am
In ceiace priveste propunerile de modificare le prevedrilor noii legi a pensiilor nu suntem mirati ca exista asa multe initiative avand in vedere ca suntem in perioada electorala. Din pacate aceste cereri nu sunt facute de profesionisti si din aceasta cauza,voit sau fara voie, modificarile permit interpretari diferite.
La exemplele date doamna Constanta mai adaugam si noi un exemplu de propunere de modificare care se doreste sa se faca, aceia de reintroducerea in noua lege a prevederii art 65 alin (5) din legea 263/2010. Aceasta da dreptul pensionarii cu reducerea cu 2 ani a varstei standard de pensionare celor care au locuit in zone cu poluare remanenta. Fara comentarii.
Referitor la propunerea de modificarea modului de calcul a VPR pentru anumite categorii de pensionari este de luat in seama si consideram ca este de dorit sa fie data mai multa atentie acestei modificari, mai ales la formulare.
Mai precis in legea veche stagiul complet de cotizare a fost redus sub 25 ani datorita conditiilor de munca art 56, 57 si 58 din legea pensiilor 263/2010 (sector minier in subteran, incetarea activitatii in sectorul minier, zone cu radiatii, conditii de handicap grav si acentuat si nevazatori).
In aceste cazuri recalcularea prin introducerea VPR, calculat prin impartirea valorii punctului de pensie la 25, este dezavantajos.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1