Subiect "Pensie anticipață" Deschis de Ion Maria la data: 08/02/2024 4:19am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipață
Scris de: Ion Maria la data: 08/02/2024 4:19am
Gen: F
Data nasterii: 1.12.1964
Stagiul de cotizare:36,6
Alte date: Facultate zi 4 ani, un copil.
Intrebare: 1. In acest moment am depus dosarul de pensionare anticipată in iunie 2024 si aștept decizia. In cazul in care decizia este primită înainte de 01.09.2024, pot sa depun solicitarea pt trecerea la pensie anticipată fără penalizare cf. art 56 / noua lege după 1.09.2024 ? Trebuie sa suspend decizia actuala s-au este un proces normal in acest caz? Mentionez ca mai trebuie sa depun si documente doveditoare pentru veniturile netrecute in CM si incasate înainte de 2001. Care este procedura recomandata in acest caz?
2. In acest moment, termenul meu pentru pensie la limita de vârstă este 09/2027. Cf. Noii legi , in cazul in care am un copil, înțeleg ca termenul devine 03/2027. In cazul in care, după recalculare, punctajul obținut este mai mare decât cel actual, se modifica si procentul de penalizare in funcție de noua lege si noul termen pt limita de vârstă? Mulțumesc
Re: Pensie anticipață
Scris de: la pensie la data: 08/02/2024 7:56am
1 Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti varsta standard de pensionare de 62 ani si 9 luni si stagiul complet de cotizare de 33 ani si 11 luni
Dupa intrarea in vigoare a acesteea aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art 56 avand varsta mai mare de 57 ani si 9 luni si stagiul de cotizare lucrat cumulat cu stagiul de cotizare asimilat mai mare de 38 ani si 11 luni.
Opinia noastra este ca sa procedati astfel :
- Sa cereti pensie pentru limita de varsta conform art 56 din noua lege a pensiilor 360/2023 la intrarea in vigoare a acesteea
- Sa nu cereti anularea deciziei de pensionare cu pensie anticipata partiala, chiar daca nu ati incetat activitatea pentruca aceasta va fi anulata din oficiu la transformarea ei in pensie pentru limita de varsta.
Depuneti adeverinta cu salariile brute castigate inainte de 01 aprilie 2001
2 Pensia acordata conform art 56 din noua lege a pensiilor este pentru limita de varsta nedimiuata si nu se mai pune in discutie dimiuarea pensiei dupa acordarea acestei pensii.
Diminuarea pensiei anticipate partiale se va mentine pana la data intrarii in plata a pensiei pentru limita de varsta.
Scris de: Ion Maria la data: 08/20/2024 9:25am
Gen:F
Data nasterii: Dec 1964
Stagiul de cotizare: 36.7+4 ani facultate
Alte date: 1 copil
Intrebare:Mentionez ca am primit decizia de pensionare anticipată incepnd cu iunie 2024 si aștept încă sumele in plata. Contractul de munca a fost încheiat cu 31.05.2024. In continuare mai am de depus adeverințe cu veniturile suplimentare înainte de 2001.
1. In acest caz recomandați o prioritate anume intre cerere pt pensie la limita vârstă cf art 56 si cerere de recalculare cf noilor venituri?
2. In cazul in care se accepta cererea de pensionare la limita de vârstă ( art 56) , se aplica suma recalculata după noua formula s-au suma rezultată din decizia pe care am primit o deja? Daca numărul de puncte recalculat este mai mic decât cel calculat cf legii vechi, cum se procedează? Mulțumesc
Scris de: la pensie la data: 08/22/2024 10:20am
1. Nu recomandam sa faceti legatura intre cererea de pensie pentru limita de varsta conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 si depunerea adeverintei pentru salariile brute din perioada inainte de 01 aprilie 2001
2. Noi consideram ca la trecerea la pensie pentru limita de varsta, conform art 56 din noua lege a pensiilor, trebuie sa se pastreze punctajul calculat pentru perioada contributiva prin decizia pentru pensie anticipata partiala (respectiv valoarea pensiei recalculate la 01 septembrie 2024, pentru care ati primit decizia) la care se adauga punctele aferente perioadei asimilate (facultatii) calculate conform noii legi a pensiilor. Deci nu ar fi motiv sa scada valoarea pensiei. Daca totusi valoarea pensiei va fi mai mica mai intai cereti explicatii la Casa de pensii si apoi va hotarati sa actionati in justitie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1