Subiect "stagiul de cotizare contributiv" Deschis de Nicula Liliana Elena la data: 08/02/2024 5:46am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
stagiul de cotizare contributiv
Scris de: Nicula Liliana Elena la data: 08/02/2024 5:46am
Gen:F
Data nasterii:1967
Stagiul de cotizare:angajata la 24.10.1990 neintrerupt pana in prezent
Alte date:2 copii N 1992 si 1997 si facultate la zi 5 ani 1985-1990
Intrebare: 1. perioada de concediu pentru ingrijire copil la cei doi copii constituie stagiu contributiv, sau nu?
2. Cei 5 ani de facultate reprezinta 5 ani de stagiu necontributiv sau se scad vacantele scolare?
3. Este corect ca ma pot pensiona la limita de varsta fara penalizare dupa 1 nov. 2025?
Re: stagiul de cotizare contributiv
Scris de: la pensie la data: 08/05/2024 4:06am
1. In acea perioada pentru crestere copil nu se acorda concediu pe o perioada mare (in afara concediului de maternitate) ci trebuia sa se opteze pentru program redus sau pentru intreruperea activitatii.
Daca s-a optat pentru program redus acea perioada se considera stagiu de cotizare contributiv iar daca s-a optat pentru intreruperea activitatii nu se considera stagiu de cotizare.
Perioada facultatii se considera stagiu de cotizare asimilat, necontibutiv, in intregime, inclusiv vacantele.
Va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta, fara diminuare, conform art 56 din noua lege a pensiilor 360/2023 cu reducerea varstei standard de pensionare cu maxim 5 ani daca realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani. Din pacate nu va putem preciza varsta standard de pensionare deoarece aceasta depinde de anul si luna de nastere iar dv ati dat numai anul nasterii.
Scris de: Nicula Liliana Elena la data: 08/05/2024 4:19am
Data nasterii:21.01.1967
Stagiul de cotizare:35+5
Alte date:2 copii
Intrebare:
Implinesc 58 de ani in ianuarie 2025 si voi cumula 35 ani vechime neintrerupta (contributivi)la 30octombrie 2025.
Deci, adunand cei 5 ani de facultate inteleg ca voi putea beneficia de pensie la limita de varsta fara penalizare dupa 1 noiembrie 2025.
Multumesc frumos
Scris de: Nicula Liliana Elena la data: 08/05/2024 4:23am
Data nasterii:21.01.1967
Stagiul de cotizare:35+5
Alte date:2 copii
Intrebare:
Implinesc 58 de ani in ianuarie 2025 si voi cumula 35 ani vechime neintrerupta (contributivi)la 30octombrie 2025.
Deci, adunand cei 5 ani de facultate inteleg ca voi putea beneficia de pensie la limita de varsta fara penalizare dupa 1 noiembrie 2025.
Multumesc frumos
Scris de: la pensie la data: 08/06/2024 9:08am
In acest caz va incadrati la punctul 3 din raspunsul de mai sus adica :
Va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta, fara diminuare, conform art 56 din noua lege a pensiilor 360/2023 cu reducerea varstei standard de pensionare de 63 ani cu maxim 5 ani atunci cand realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani completat cu 5 ani de stagiu de cotizare asimilat pentru facultate.
Scris de: Nea suca la data: 08/06/2024 11:06am
Luați în considerare și posibilitatea cumpărării a 10 luni de vechime , astfel încât la 01 ianuarie să realizați și condiția de 35 ani contributivi. O să îmi spuneți că valorează prea mult, dar în zece luni de pensie ii recuperați, cu vârf, mai ales dacă aveți posibilitatea de cumul pensie cu salariu. Analizați !
Scris de: Florin Oltean la data: 08/07/2024 2:50am
Nea suca :
Luați în considerare și posibilitatea cumpărării a 10 luni de vechime , astfel încât la 01 ianuarie să realizați și condiția de 35 ani contributivi. O să îmi spuneți că valorează prea mult, dar în zece luni de pensie ii recuperați, cu vârf, mai ales dacă aveți posibilitatea de cumul pensie cu salariu. Analizați !

se poate cumpara vechime daca s-a lucrat neintrerupt ?
Scris de: la pensie la data: 08/07/2024 3:46am
Se poate cumpara stagiu de cotizare pentru perioada trecuta dupa varsta de 18 ani in care nu s-a realizat stagiu de cotizare contributiv sau stagiu de cotizare asimilat (facultate) care dupa calculele noastre este de cca 8 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1