Subiect "Depunere dosar pensie" Deschis de Patache Simona la data: 08/06/2024 7:55am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Depunere dosar pensie
Scris de: Patache Simona la data: 08/06/2024 7:55am
Gen:F
Data nasterii:14.08.1967
Stagiul de cotizare:peste 35
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, imi pteti spune va rog unde pot afla cand imi pot depune dosarul pentru pensie. Mentionez ca sunt angajata din august 1988 pana in prezent, fara intreruperi, si din 1990 pana in 2001 am beneficiat de grupa a II a de munca in procentaj de 100%. Va multumesc!
Re: Depunere dosar pensie
Scris de: la pensie la data: 08/07/2024 3:20am
Conform noii legi a pensiilor 360/2023 aveti dreptul la urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare, la varsta de 63 ani si 3 luni adica in data de 14 noiembrie 2030.
- Pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca.
Reducerea varstei de pensionare pentru stagiile lucrate in grupele de munca se face luand in calcul numarul de ani intregi lucrat in grupele de munca. Perioada lucrata de dv in grupa de munca este neclara deoarece asa cum ati mentionat dv pot fi 10 sau 11 ani lucrati in grupa de munca. Din aceasta cauza va vom da raspunsul pentru stagiul de cotizare de 10 ani lucrat in grupa de munca si in paranteze pentru 11 ani lucrat in grupele de munca.
Pentru stagiul de cotizare de 10 (11) ani lucrati in grupa II de munca aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani si 4 luni (3 ani si 8 luni) si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare, la varsta de 59 ani si 11 luni (59 ani si 7 luni) adica in data de 14 iulie 2027 (14 imartie 2027)
- Pensie anticipata, diminuata la varsta de 58 ani si 3 luni adica in data de 14 noiembrie 2025.
- Pensie pentru limita de varsta dupa varsta de 58 ani si 3 luni daca lucrati in continuare si realizati un stagiu de cotizare de 40 ani cumuland perioada lucrata cu stagiu de cotizare suplimentar de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1