Subiect "pensie anticipata partiala" Deschis de Sapatoru Dacia la data: 08/12/2024 4:44am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partiala
Scris de: Sapatoru Dacia la data: 08/12/2024 4:44am
Gen:F
Data nasterii:25.08.1963
Stagiul de cotizare:34 ani 7 luni 24 zile
Alte date: stagiu asimilat (ingrijire copil) 2 ani 7 luni 13 zile si facultate 5 ani si am beneficiat de reducerea cu 2 ani a varstei de pensionare pentru zona cu poluare , prevedere care este abrogata pe noua lege.
Intrebare: Conform Legii 263/2010 am primit decizia nr. 76855 din data de 25.07.2024 de pensionare anticipata partiala, fara penalizare cu un total de 43,94404 puncte realizate din care 42,04833 puncte realizate in sistemul public in conditii normale de lucru. Va rog sa imi spuneti daca pe noua lege 360/2023 as beneficia de pensie la limita de varsta, cu drept de munca si daca este mai avantajos din punct de vedere al cuantumului pensiei. In acest caz trebuie sa cer anularea deciziei pe legea 263? Multumesc frumos!
Re: pensie anticipata partiala
Scris de: GicaH la data: 08/12/2024 5:22am
Sapatoru Dacia :
Gen:F
Data nasterii:25.08.1963
Stagiul de cotizare:34 ani 7 luni 24 zile
Alte date: stagiu asimilat (ingrijire copil) 2 ani 7 luni 13 zile si facultate 5 ani si am beneficiat de reducerea cu 2 ani a varstei de pensionare pentru zona cu poluare , prevedere care este abrogata pe noua lege.
Intrebare: Conform Legii 263/2010 am primit decizia nr. 76855 din data de 25.07.2024 de pensionare anticipata partiala, fara penalizare cu un total de 43,94404 puncte realizate din care 42,04833 puncte realizate in sistemul public in conditii normale de lucru. Va rog sa imi spuneti daca pe noua lege 360/2023 as beneficia de pensie la limita de varsta, cu drept de munca si daca este mai avantajos din punct de vedere al cuantumului pensiei. In acest caz trebuie sa cer anularea deciziei pe legea 263? Multumesc frumos!

Pe nouă lege a pensiilor 360/2023, care intra in vigoare de la 1septembrie, nu mai exista pensie anticipata nepenalizată, deci pensia dumneavoastră se va transforma automat în pensie limită de vârstă, dar părerea mea este că va trebui totuși să faceți o cerere scrisa la CJP in sensul acesta, fiind foarte aglomerati funcționării in această perioadă.
Scris de: luciana la data: 08/12/2024 8:11am
"Pe nouă lege a pensiilor 360/2023, care intra in vigoare de la 1septembrie, nu mai exista pensie anticipata nepenalizată, deci pensia dumneavoastră se va transforma automat în pensie limită de vârstă, dar părerea mea este că va trebui totuși să faceți o cerere scrisa la CJP in sensul acesta, fiind foarte aglomerati funcționării in această perioadă."

Din pacate, cred ca trebuie sa va contrazic; doamna va trece automat la pensia pentru limita de varsta abia in luna februarie 2026, conform anexei 5.Pana atunci categoria de pensie anticipata pentru care are emisa decizia nu ii permite sa cumuleze pensia cu salariul.
Doamna in schimb indeplineste coditiile pentru ca in data de 2 sept 2024 sa depuna o cerere pentru a solicita pensie pentru limita de varsta in conformitate cu art.56 din L360, avand stagiul complet de cotizare depasit cu 6 ani 4 luni si 24 de zile. Si atunci va putea cumula pensia cu salariul.
Daca doamna nu doreste sa primeasca pensia anticipata nepenalizata, poate solicita anularea deciziei in 30 de zile de la emitere, deci are timp.
Scris de: GicaH la data: 08/12/2024 8:29am
luciana :
"Pe nouă lege a pensiilor 360/2023, care intra in vigoare de la 1septembrie, nu mai exista pensie anticipata nepenalizată, deci pensia dumneavoastră se va transforma automat în pensie limită de vârstă, dar părerea mea este că va trebui totuși să faceți o cerere scrisa la CJP in sensul acesta, fiind foarte aglomerati funcționării in această perioadă."

Din pacate, cred ca trebuie sa va contrazic; doamna va trece automat la pensia pentru limita de varsta abia in luna februarie 2026, conform anexei 5.Pana atunci categoria de pensie anticipata pentru care are emisa decizia nu ii permite sa cumuleze pensia cu salariul.
Doamna in schimb indeplineste coditiile pentru ca in data de 2 sept 2024 sa depuna o cerere pentru a solicita pensie pentru limita de varsta in conformitate cu art.56 din L360, avand stagiul complet de cotizare depasit cu 6 ani 4 luni si 24 de zile. Si atunci va putea cumula pensia cu salariul.
Daca doamna nu doreste sa primeasca pensia anticipata nepenalizata, poate solicita anularea deciziei in 30 de zile de la emitere, deci are timp.

Atunci ce pensie va avea doamna după 1 septembrie 2024, pentru că nu mai exista în noua lege "Pensie anticipată nepenalizată"?
Logic va răspund eu: "Pensie limită de vârstă".
Scris de: luciana la data: 08/12/2024 9:00am
Aveti dreptate si imi cere scuze.M-a indus in eroare un pic sintagma de pensie anticipata partial nediminuata.
Doamna deja beneficiaza de reducerea de 2 ani din varsta standard pentru ca a locuit in oras poluat.
Singurul neajuns cred ca este faptul ca, daca decizia emisa este pentru pensie anticipata partial, nu poate cumula pensia cu salariul pana cand nu are decizie pentru limita de varsta.
Ce parere aveti?!
Scris de: la pensie la data: 08/12/2024 9:58am
Art 144 alin (3) din noua lege a pensiilor ii da dreptate doamnei Luciana, adica exista pensie anticipata nediminuata si dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor 360/2023.
Insa consideram ca doamna Dacia poate rezolva situatia in care se afla asa cum o sfatuesc si domnul Gica si doamna Luciana depunand o cerere de pensie pentru limita de varsta, conform art 56 din noua lege a pensiilor, imediat ce intra in vigoare aceasta lege.
Scris de: luciana la data: 08/13/2024 2:14am
Ar mai fi un aspect de discutat in cazul doamnei, anume faptul ca in calculul punctajului pentru decizia actuala, nu i s-a luat in calcul perioada facultatii, aceasta fiind valorificata la limita de varsta.
Deci mai primeste ceva in plus; cred ca 0,25x5=1,25 puncte.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1