Subiect "Pensionare si recalculare" Deschis de Covatariu Larisa la data: 08/12/2024 8:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare si recalculare
Scris de: Covatariu Larisa la data: 08/12/2024 8:36am
Gen: F
Data nasterii: 19.08.1966
Stagiul de cotizare: 37ani
Alte date:
Intrebare: Daca depun dosarul pana la 1 septembrie, dupa implinirea varstei de 57ani si 11luni (5 ani mai devreme decat varsta standard de pensionare) si primesc decizia de pensionare, voi beneficia automat si de recalculare conform legii care va intra in vigoare?
Daca nu, cum ar trebui sa procedez sa primesc calculul exact pentru fiecare lege?
As dori sa aleg pensia cea mai avantajoasa daca exista varianta alegerii (daca nu beneficiez de recalculare ar fi posibilitatea depunerii dosarului dupa 1 septembrie, si anularea deciziei care vine pentru dosarul pus pe legea curenta)
Re: Pensionare si recalculare
Scris de: GicaH la data: 08/12/2024 8:52am
Covatariu Larisa :
Gen: F
Data nasterii: 19.08.1966
Stagiul de cotizare: 37ani
Alte date:
Intrebare: Daca depun dosarul pana la 1 septembrie, dupa implinirea varstei de 57ani si 11luni (5 ani mai devreme decat varsta standard de pensionare) si primesc decizia de pensionare, voi beneficia automat si de recalculare conform legii care va intra in vigoare?
Daca nu, cum ar trebui sa procedez sa primesc calculul exact pentru fiecare lege?
As dori sa aleg pensia cea mai avantajoasa daca exista varianta alegerii (daca nu beneficiez de recalculare ar fi posibilitatea depunerii dosarului dupa 1 septembrie, si anularea deciziei care vine pentru dosarul pus pe legea curenta)

Pensia de care vorbiți dumneavoastră este pensie anticipată penalizata, care după 1 septembrie a.c.se va numi pensie anticipata cu diminuare.
După 1 septembrie penalizarea, care va fi menținuta până la îndeplinirea drepturilor de pensionare la limită de vârstă, va fi în procent mai mic. Acum pe legea 263/2010 primiti indicele de corecție de 1.41, dar penalizarea se va menține în continuare cea de pe această lege, dacă hotărâți să vă pensionati.
După 1 septembrie a.c. toate pensiile se vor recalcula pe noua formula de calcul a pensiilor din noua lege care are în conținut totalul punctelor realizate până la 1 septembrie 2024 plus punctele de stabilitate pentru perioada contributivă de peste 25 de ani, total care se va înmulți cu VPR care anul acesta va fi de 81.
Scris de: Covatariu Larisa la data: 08/12/2024 9:15am
Deci recalcularea se face automat daca decizia de pensionare se acorda pe legea actuala de pana la 1 septembrie, insa procentul de penalizare/diminuare va ramane cel de pe legea pe care s-a acordat decizia ?
Daca inteleg corect, inseamna ca de recalcularea punctelor si sumei de acordat voi beneficia automat, insa procentul de diminuare este cel care ramane intact, si doar de asta ar trebui sa tin cont cand depun dosarul, inainte sau dupa 1 septembrie.
Avand in vedere ca procentul de diminuare va fi mai mic si recalcularea se face oricum, inseamna ca cel mai bine e sa anulez decizia curenta(cand vine), si sa depun din nou.
Scris de: GicaH la data: 08/12/2024 10:00am
Covatariu Larisa :
Deci recalcularea se face automat daca decizia de pensionare se acorda pe legea actuala de pana la 1 septembrie, insa procentul de penalizare/diminuare va ramane cel de pe legea pe care s-a acordat decizia ?
Daca inteleg corect, inseamna ca de recalcularea punctelor si sumei de acordat voi beneficia automat, insa procentul de diminuare este cel care ramane intact, si doar de asta ar trebui sa tin cont cand depun dosarul, inainte sau dupa 1 septembrie.
Avand in vedere ca procentul de diminuare va fi mai mic si recalcularea se face oricum, inseamna ca cel mai bine e sa anulez decizia curenta(cand vine), si sa depun din nou.

Dacă va hotărâți să nu o puneți în plată , puteți cere anularea chiar înainte de primirea) emiterea deciziei.
Trebuie sa cântăriți bine și să țineți cont de toate aspectele, inclusiv de faptul că acum vi se va calcula cu indice de corecție de 1,41, iar după 1 septembrie dacă din calcul pensia va fi mai mică decât cea de acum vi se va menține în plată cea mai favorabilă, care evident va fi cea mai mare.
Scris de: la pensie la data: 08/13/2024 9:07am
Daca cereti pensie inainte de 01 septembrie 2024 pensia va fi recalculata conform prevederilor noii legi a pensiilot dupa intrarea in vigoare a acesteea.
Nu exista o posibilitate ca sa beneficiati de un calcul dublu al pensiei conform prevederilor celor doua legi a pensiilor.
Daca am avea informatiile necesare am putea face noi un calcul aproximativ.
Neavand aceste informatii va vom face un calcul teorectic la care sa va raportati.
Astfel pentru o femeie care are aceiasi data de nastere cu cea a dv, are un stagiu de cotizare contributiv (lucrat) de 37 ani, fara stagii lucrate in grupele de munca si fara stagii de cotizare asimilate, calculul comparativ intre cele doua posibilitati este urmatorul:
In cazul depunerii dosarului inainte de 01 septembrie 2024
- Beneficiaza de un indice de corectie de 1,41 care majoreaza pensia cu 41 %
- Pensia anticipata partiala se diminuaza cu 24 %
In cazul depunerii dosarului dupa data de 01 septembrie 2024
- Prin modificarii modului de calcul a valorii pensiei beneficiaza de o majorare a pensiei cu 39 %
- Pensia anticipata se diminuaza cu 18 %.
= Beneficiaza de un punctaj de stabilitate, suplimentar, de 8,25 puncte care echivaleaza cu majorarea pensiei cu 669 lei
In acest caz teoretic nu se obtine un avantaj daca se depune dosarul de pensie inainte de 01 septembrie 2024.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1