Subiect "recalculare" Deschis de bogdan la data: 08/14/2024 3:42pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare
Scris de: bogdan la data: 08/14/2024 3:42pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:va salut, ce inseamna indice de corectie, cu ce influenteaza cresterea pensiei?? cei care au iesit la pensie in anii 90 nu stiu despre ce e vorba si nu au avut indicele ala, va rog explicati dvs. cu ce influenteaza recalcularea pesniei, daca persoana X are 33 puncte de ex si 33 de ani vechime? acel indice de corectie ar mari pensia pe langa acele puncte de stabilitate?
Re: recalculare
Scris de: Anton Aurel la data: 08/15/2024 2:27am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Nu vă mai gândiți la așa ceva. De la întâi septembrie va dispărea.
Scris de: bogdan la data: 08/15/2024 8:59am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:va multumesc!
Scris de: Dan la data: 08/15/2024 10:25am
bogdan :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:va multumesc!

Asa este, nu va mai gânditi la acel indice de corectie.
Sa facem simplu:
33 de puncte + puncte de stabilitate (4,75)= 37.75 puncte
37.75 x 81(VPR) = 3078lei pensie bruta de la 01.09.2024, minus 108 lei impozit (peste ce depaseste 2000 lei)
Pensie neta: 3078-108= 2970 lei.
Scris de: Constanta la data: 08/15/2024 10:36am
bogdan :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:va salut, ce inseamna indice de corectie, cu ce influenteaza cresterea pensiei?? cei care au iesit la pensie in anii 90 nu stiu despre ce e vorba si nu au avut indicele ala, va rog explicati dvs. cu ce influenteaza recalcularea pesniei, daca persoana X are 33 puncte de ex si 33 de ani vechime? acel indice de corectie ar mari pensia pe langa acele puncte de stabilitate?

Cei care au ieșit în '90 la pensie, trebuiau să aibă un stagiu complet de cotizare de 25 ani femeile și 30 ani bărbații.( In general)
Deci numărul de puncte de contributivitate se împărțea la 25, respectiv 30.

Dacă o persoană (femeie )a contribuit astfel încât să obțină 50 de puncte, acestea se împărțeau la 25 și ieșea punctajul mediu anual de 2 puncte.

Acum, o persoană (femeie) trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare CONTRIBUTIV, de aproape 33 de ani.
Dacă această persoană a contribuit la sistemul de pensii astfel încât să obțină TOT 50 DE PUNCTE, aceste 50 de puncte se împart la 33 de ani, de unde rezultă un punctaj mediu anual de 1,5151 puncte !!!!!!

Noroc cu indicele de corecție de 1.41 care se aplică la punctajul mediu anual, adică 1,5151 x 1,41 => 2,136 puncte. Pentru că altfel , pensionarul de azi ar fi avut pensia mai mică decât cel care a ieșit în 1990 la pensie.

Există o diferență de 0,136 puncte care o încasează "în plus" pensionarul de azi.

De ce?

Pentru că începând cu 2018 toate contribuțiile au fost incluse în salariul de bază!!!! Și salariatului i s-a reținut integral 25% ( pentru munca in condiții normale ( contribuția la CAS ( pensie)!

AM SCRIS CA SĂ SE ÎNȚELEAGĂ CĂ CEI CARE AU BENEFICIAT DE INDICELE DE CORECȚIE, NU AU AVUT EXTRA BENEFICII așa cum se dorește a se înțelege.

Mai am de comentat, da' nu mai am timp și chef.
Scris de: constanta la data: 08/15/2024 10:43am
bogdan :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:

Dacă cel care a ieșit în '90 este bărbat, în 90 cele 33 de puncte s-au împărțit la un stagiu de 30 de ani, și a obținut punctajul mediu de 1,1 puncte.

Dacă ar fi ieșit astăzi la pensie, cele 33 de puncte s-ar fi împărțit la 35 de ani, și ar fi obținut un punctaj de 0,9428, dacă nu i s-ar fi aplicat indicele de corecție.

Ați înțeles acum ce înseamnă indicele de corecție?!?!

CORECȚIA PENSIEI CA URMARE A CREȘTERII STAGIULUI DE COTIZARE COMPLET!!!
Scris de: Constanta la data: 08/15/2024 10:55am
Și, vă mai fac un calcul scurt!

Presupunem că două persoane au contribuit la sistemul de pensii pe perioada activității astfel încât fiecare a totalizat un număr de 100 de puncte.

Dar!
Persoana A , a realizat 100 de puncte potrivit contributivității în 25 de ani.

Persoana B , a realizat 100 de puncte potrivit contributivității în 50 de ani.

Persoana A rămâne cu 100 de puncte.

Persoana B primește în plus puncte de stabilitate pentru că a lucrat cu 25 de ani în plus față de persoana A, un număr de (5x0,5) + (5x0,75) + (15 x 1) = 2,5+3,75+15= 21,25 puncte, realizând în total 121,25 puncte.

UNDE ESTE ECHITATEA?!?! Dacă A a fost mai dăștept și bine plătit, sau nu a fost plătit LA NEGRU, de ce să aibă pensia mai mică decât cel care a muncit la negru 50 de ani, nu a achitat contribuțiile potrivit venitului încasat, și a mai și frecat menta cine știe pe unde de a stat atâta timp în câmpul muncii.

E "perfectă" echitatea legii 360!
Scris de: la pensie la data: 08/16/2024 9:16am
Raspunsul si calculul domnului Dan este corect.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1