Subiect "Pensie la limita de varsta" Deschis de Constantin la data: 08/20/2024 1:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie la limita de varsta
Scris de: Constantin la data: 08/20/2024 1:27am
Gen:M
Data nasterii:1961
Stagiul de cotizare:21 ani si 8 luni
Alte date:
Intrebare:Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am primit Decizia de pensie recalculata.Am un numar de puncte de 18,11981 si inmultiti cu valoarea punctului de referinta de 81 a reiesit o pensie de 1468 lei.Inainte de recalculare aveam o pensie de 1484 lei.Ramane in plata ,cuantumul pensiei mai avantajos adica cea de 1484.Intrebarea mea vine in legatura cu indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025.Pensiile ar trebui indexate cu valoarea inflatiei din anul 2023,adica cu 10,4 %.In cazul meu pentru ca la recalculare a iesit o pensie cu 16 lei mai putin si s-a mentinut in plata cea mai avantajoasa,pensia mea va mai fi indexata cu acel indice de 10,4? Va intreb acest lucru pentru ca am citit ca cei care la recalculare au o pensie mai mica decat cea in plata,ei vor vedea majorarea doar pe hârtie, până când vor recupera, de la suma recalculată, mică, la suma pe care o au în plată.Daca am aceasta mica diferenta intre pensii de 16 lei,voi beneficia si eu de aceasta indexare de 10,4 % si in ce cuantum.Va multumesc anticipat.
Re: Pensie la limita de varsta
Scris de: Marius la data: 08/20/2024 5:05am
Constantin :
Alte date:
Intrebare:Daca am aceasta mica diferenta intre pensii de 16 lei,voi beneficia si eu de aceasta indexare de 10,4 % si in ce cuantum.Va multumesc anticipat.

In cazul dvs formula de calcul are 2 termeni, unul constant care este numarul de puncte de 18,11981 si unul variabil care este VPR, care anul asta e 81. Indexarea va fi asupra acestui VPR care ca fi cu, sa speram 10.4 % mai mare.
In rest inmultiti dvs, daca valoarea iese mai mare decat pensia in plata, ramane valoarea astfel calculata.
Scris de: GicaH la data: 08/20/2024 5:28am
Marius :
Constantin :
Alte date:
Intrebare:Daca am aceasta mica diferenta intre pensii de 16 lei,voi beneficia si eu de aceasta indexare de 10,4 % si in ce cuantum.Va multumesc anticipat.

In cazul dvs formula de calcul are 2 termeni, unul constant care este numarul de puncte de 18,11981 si unul variabil care este VPR, care anul asta e 81. Indexarea va fi asupra acestui VPR care ca fi cu, sa speram 10.4 % mai mare.
In rest inmultiti dvs, daca valoarea iese mai mare decat pensia in plata, ramane valoarea astfel calculata.

Este foarte simplu, iultesti punctele total realizate cu 90( valoarea care cred că va fi după 1 ianuarie 2025) și obții 1631 lei.
De ce ai auzit și citit este vorba de cei cu diferente mari la indicele de corecție de 1,41.
Scris de: la pensie la data: 08/22/2024 8:15am
Raspunsul domnului Marius este corect.
Ce ati auzit nu se aplica in cazul dv.
In anul 2024 inmultind punctajul dv cu valoarea punctului de referinta 81 lei rezulta o pensie mai mica decat cea pe care o aveti acum in plata si in acest caz se pastreaza pensia in plata care este mai mare
In anul 2025 va creste valoarea punctului de referinta care fiind inmultit cu punctajul dv va rezulta o pensie mai mare decat cea in plata. In acest caz se va plati pensia mai mare adica cea calculata pentru anul 2025.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1