Subiect "Indicele de corectie" Deschis de OVIDIU RADU la data: 08/20/2024 12:04pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Indicele de corectie
Scris de: OVIDIU RADU la data: 08/20/2024 12:04pm
Gen:M
Data nasterii:21/10/1955
Stagiul de cotizare:16 ani si 8 luni
Alte date:
Intrebare:
Sunt înscris pe site-ul lapensie.com
Nume : ovidiu radu
În ultima estimare apare încă acest indice de corecţie de 1,41 şi valoarea punctului de 2032
Întrebarea mea este dacă aceste două valori vor fi luate în considerare după noua lège în vigoare
Re: Indicele de corectie
Scris de: Alexandru la data: 08/20/2024 12:08pm
Nu.

Conteaza doar numarul total de puncte pe care-l obtineti (contributive+necontributive+stabilitate) care se va inmulti cu 81, cat e valoarea VPR in 2024.
Scris de: OVIDIU RADU la data: 08/20/2024 12:14pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Mulţumesc pentru răspuns Alexandru
Deci pensia mea actuală va diminua în mod substanţial
Care este regula pentru pensiile în plată ?
Scris de: OVIDIU RADU la data: 08/20/2024 12:17pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Deci ultima estimare făcută pe acest site nu trebuie luată în calcul
Scris de: Alexandru la data: 08/20/2024 12:33pm
Faceti si dumneavoastra o verificare - pe actuala lege, numarul total de puncte obtinut se imparte la 35 (stagiul complet de cotizare in cazul barbatilor) iar rezultatul il inmultiti cu indicele de corectie 1.41. Obtineti punctajul mediu anual pe care-l inmultiti mai departe cu 2032 pentru a afla pensia bruta.

Pe legea noua, numarul total de puncte obtinut in program se aduna cu punctele de stabilitate si necontributive, iar rezultatul se inmulteste cu 81.

Exemplu, daca ati avea 35 puncte, pensia de acum cu indice de corectie 1.41 ar fi 2866.
Pe legea noua va raman cele 35 puncte si presupunand ca nu mai primiti niciun punct de stabilitate/necontributivitate ar fi 2835.
Scris de: GEORGIAN VALENTIN VASILE la data: 08/20/2024 4:29pm
Daca ai absovit Facultatea de Instalatii Bucuresti in 1980 trimite-mi te rog un email unde poti fi contactat.
Scris de: OVIDIU RADU la data: 08/20/2024 4:49pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

adresa mea e-mail:

ovidiu.radu@orange.fr
Scris de: GicaH la data: 08/21/2024 5:46am
OVIDIU RADU :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Mulţumesc pentru răspuns Alexandru
Deci pensia mea actuală va diminua în mod substanţial
Care este regula pentru pensiile în plată ?

Se încasează cuantumul cel mai avantajos pensionarului.
Scris de: OVIDIU RADU la data: 08/21/2024 10:07am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
OK,am înțeles Alexandru
Mulțumesc pentru răspuns
Pentru că am văzut că sunteți f. bine informat îmi permit să vă mai pun o întrebare :
Cum se calculează punctele de necontributivitate ?
În cazul meu : am 5 ani de facultate şi 9 luni de armată
Se adaugă la cele 35 de puncte ( e doar un exemplu,bineînțeles) ?
Scris de: OVIDIU RADU la data: 08/21/2024 11:47am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

OK,am înțeles Alexandru
Mulțumesc pentru răspuns
Pentru că am văzut că sunteți f. bine informat îmi permit să vă mai pun o întrebare :
Cum se calculează punctele de necontributivitate ?
În cazul meu : am 5 ani de facultate şi 9 luni de armată
Se adaugă la cele 35 de puncte ( e doar un exemplu,bineînțeles) ?
Actiuni: Raspunde aici Comenteaza cu ghilimele acest mesaj
Scris de: Nelu la data: 08/21/2024 12:24pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Pt.dl.Ovidiu Radu

Facultatea si armata se valorifica la pensia la limita de varsta dar nu apare punctaj separat ci numai ca si perioada (asimilata).
Personal m-am pensionat anticipat partial apoi la limita de varsta si facand diferenta de punctaj am obtinut 3,21 puncte.
Pentru facultate (1970-1975) am obtinut 2,90 puncte iar pentru armata (1976-1977) 0,31 puncte. Defalcarea 2,90+0,31 am facut-o cu ajutorul programului ( la pensie.com )
Scris de: la pensie la data: 08/23/2024 3:26am
Am verificat datele introduse de dv in programul de calcul de pe site si avem urmatoarele observatii :
Indicele de corectie de 1,41 nu apare automat ci l-ati introdus dv sau cel care a introdus datele. Acest indice de corectie este introdus corect daca ati iesit la pensie dupa 01 ianuarie 2020 si daca ati dorit sa verificati calculul pensiei primite conform actualei legi a pensiilor.
2. La introducerea datelor in program am observat urmatoarele erori :
- In luna septembrie 1975 ati selectat codul "F", trebuie simbolul "-", deoarece anul universitar incepe la 01 octombrie.
- In luna iulie 1976 ati selectat codul "O", trebuie simbolul "F".
- In luna iulie 1979 ati selectat codul "L" si ati introdus salariu. Perioada facultatii este recunoscuta ca stagiu de cotizare asimilat daca pe perioada acesteia nu se lucreaza. Si deci pentru a fi recunoscuta perioada facultatii ca stagiu de cotizare asimilat trebuie sa renuntati la suma castigata in aceasta luna.
In cazul dv pe perioada facultatii si a stagiului militar la calculul punctajelor din acea perioada, daca au fost recunoscute, s-a luat in calcul salariul minim pe economie din perioada respectiva, Punctajul anual din perioada asimilata se adauga la punctajul realizat in perioada lucrata.
La recalcularea pensiilor din luna septembrie a acestui an, conform noii legi a pensiilor, in cazul dv se inmulteste numarul de puncte anuale mentionate in program la "punctaj total" sau de pe decizia de pensionare pentru limita de varsta. Dv nu primiti puncte de stabilitate pentruca acestea se acorda numai celor care au un stagiu de cotizare contributiv (lucrat) de minim 25 ani fara a lua in calcul stagiul de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca si nici stagiile de cotizare asimilate.
Veti vedea ca dupa aceasta recalculare pensia dv nu scade mult
Scris de: ovidiu radu la data: 08/23/2024 12:22pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru râspuns
Dupâ recalculare, conform observatiilor d-dtrâ, pensia nu scade
Dar va scâdea dupâ noua formulâ a noii legi
Astept noua decizie