Subiect "Pensia facultativa" Deschis de Iurea Ana la data: 08/23/2024 10:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensia facultativa
Scris de: Iurea Ana la data: 08/23/2024 10:09am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua anul acesta ma m pensionat la limita de varsta si pe decizia de pensie scrie pensie facultativa 2..probabil mi a fost retinuta din salar in anii 1978 ..1989 .As dori sa va intreb ce inseamna pensie facultativa ?
Re: Pensia facultativa
Scris de: la pensie la data: 08/28/2024 3:09am
In vederea asigurarii mijloacelor de trai la o anumita varsta, la care scade capacitatea de munca, au fost constituite fonduri de pensii la care s-a platit contributie.
Initial au fost organizate fonduri de pensii diferite pe sectoare de activitate, administrate de stat.
In sistemul public de pensii, care face obiectul de discutie pe acest site, s-a organizat un fond de pensii, obligatoriu, administrat de stat numit pilonul I de pensii.
Contributia la pilonul I de pensii a fost platita astfel :
- in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 integral de angajator
- in perioada aprilie 2001 - desembrie 2017 o parte de angajator si o parte de angajat
- incepand cu ianuarie 2018 integral de angajat
Ulterior, incepand cu anul 2008 a fost organizat un fond de pensii pentru care s-a platit obligatoriu contributie, administrat privat, care s-a numit pilonul II de pensii.
Contributia pentru acest pilon de pensii a fost retinuta din contributia platita la pilonul I de pensii
Dupa modelul pilonului II de pensii, diferite banci si-au constituit propriile fonduri de pensie la care aderarea a fost facultativa iar pentru pensiile acordate din aceste fonduri se foloseste denumirea de pensie facultativa.
Contributia pentru aceasta pensie a fost platita de cel care a optat pentru aceasta pensie, adica de angajat daca el a optat sau de angajator daca el a optat pentru angajati, ca o forma de retibutie suplimentara.
Re: Pensia facultativa
Scris de: Marius la data: 08/28/2024 3:32am
Iurea Ana :

si pe decizia de pensie scrie pensie facultativa 2..probabil mi a fost retinuta din salar in anii 1978 ..1989 .As dori sa va intreb ce inseamna pensie facultativa ?

In anii la care faceti referire mai exista un fond pt. pensia suplimentara.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1