Subiect "art. 51 Legea 360/2023" Deschis de AMELIA la data: 08/27/2024 4:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
art. 51 Legea 360/2023
Scris de: AMELIA la data: 08/27/2024 4:42am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua!
Referitor la art. 51(1) din Legea 360/2023 si art. 23 din NM de aplicare, in situatia in care solicit trecerea de la pensia anticipata partiala (obtinuta conform Legii 260/2010), la pensia pentru limita de varsta (in conformitate cu Legea 360/82023),pot beneficia de prevederile art. 23 din noua lege a pensiilor?
Multumesc!
Re: art. 51 Legea 360/2023
Scris de: Vladimira la data: 08/29/2024 2:49am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Mă interesează și pe mine răspunsul la întrebarea dumneavoastră deoarece sunt într-o situație similară. Căutând articolul 23 din Norme... (articol la care ați făcut referire), am citit și mi s-a părut că articolul 22 (2) ar mai lămuri lucrurile. Dar, în plus, noi nu cerem cumulare, cred că nu suntem în situația cumulării, cerem trecerea de la pensia anticipată la cea la limită de vârstă diminuată. Deci nu știu care ar fi rezultatul,dar cred că cererea trebuie făcută.
Scris de: Carmen Sandulescu la data: 08/29/2024 8:56am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Trecerea de la pensie anticipata la limita de varsta cu aplicare art 51 (reducerea perioadei limitei de varsta, in functie de nr de copii)

Sunt la pensie anticipat de cateva luni. Am fost la CP Sect 1, pentru a depune cerere ptr trecerea la limita de varsta, in conditiile art 51 (reducerea cu 6 luni pentru nasterea si cresterea unui copil).
Conform vechii legi, octombrie este luna ptr trecerea mea la limita de varsta.
Nu au vrut sa imi accepte dosarul, pe motiv ca nu pot beneficia de preverile art 51, fiind la pensie anticipat (as avea doua beneficii: pensie anticipata si reducere de limita de varsta :( )

Stiti cumva care este art din norme care clarifica art 51 din lege ? In lege nu exista vreo restrictie ...
Multumesc mult !
Scris de: Carmen Sandulescu la data: 08/29/2024 9:22am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Cred ca acest articol, din norme, este foarte clar: chiar si in cazul pensiilor anticipate, dupa vechea lege, reducerea art 51, se aplica ...

Art 120
(1) Pensiile anticipate și anticipate parțiale, stabilite potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3) - (4) și art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislației în vigoare, cu respectarea condiției privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii.
(2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, și valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare și a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate și anticipate parțiale.
Scris de: la pensie la data: 09/04/2024 9:10am
Prevederile art 120 din normele de aplicare ale legii pensiilor 360/2023, invocat de catre doamna Sandulescu, sunt foarte clare in privinta faptului ca femeile care au nascut si crescut copii au dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare chiar daca la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor beneficiau de pensie anticipata sau anticipata partiala obtinuta conform legii pensiilor 263/2010.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1