Subiect "art 56 leste necesara adev optiune art 46.2?" Deschis de Ioana Dicu la data: 08/27/2024 4:49am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
art 56 leste necesara adev optiune art 46.2?
Scris de: Ioana Dicu la data: 08/27/2024 4:49am
Gen:f
Data nasterii:1964
Stagiul de cotizare:40
Alte date:
Intrebare:Buna ziua, va multumesc ca existati si ne ajutati in lamurirea unor probleme legate de aplicarea legislatiei. Intrebarea mea este: daca voi depune din 1 sept cerere de pensionare pe art.56 (indeplinesc, varsta 60 ani si stagiu 40 ani), trebuie sa depun si adeverinta din partea angajatorului ceruta de art 46 alin 2 pentru ca nu optez pentru continuarea activitatii pana la 70 ani? Art 61, alin 1 lit p)din norme prevede la punctul p) aceasta adeverinta, (desi in cererea formular anexa 3 la norme nu o mai regasesc ca cerinta). Voi incerca sa continui activitatea pe un alt contract in vederea cumularii pensiei cu salariul. Va multumesc!
Re: art 56 leste necesara adev optiune art 46.2?
Scris de: Marius la data: 08/27/2024 5:08am
In situatia dvs sunt si eu. Inca nu am ajuns la resurse umane, dar studiind normele de aplicare am gasit asta in art.19, referitor la cazul nostru care inca nu suntem la varsta standard de pensionare (vedeti litera c):
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplică în următoarele cazuri:
a) persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă standard de pensionare și stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.
Scris de: Ioana Dicu la data: 08/27/2024 5:16am
Marius :
In situatia dvs sunt si eu. Inca nu am ajuns la resurse umane, dar studiind normele de aplicare am gasit asta in art.19, referitor la cazul nostru care inca nu suntem la varsta standard de pensionare (vedeti litera c):
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplică în următoarele cazuri:
a) persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă standard de pensionare și stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.

Multumesc pentru raspuns, am vazut si eu acest articol dar nu stiu cum interpreteaza cei de la pensii, daca aveti mai multe informatii va rog sa mi le transmiteti si mie, am fost la ghiseu si la personal, fiind la inceout de aplicare a legii nu mi-au dat informatii.
Scris de: Marius la data: 08/27/2024 5:30am
Logica art.46 (2) ar fi din ceea ce am dedus eu, ca cei care doresc sa continue activitatea in baza aceluiasi CIM sa opteze pt aceasta. Adica sa nu primeasca pensia, sa mearga pe acelasi CIM si sa acumuleze puncte de stabilitate. Iar asta daca pensionabilul optează sa ramana in activitate, face cerere cu 30 se zile anterior implinirii varstei de pensie, ca altfel angajatorul ii incheie contractul in maxim 5 zile.

Eu deduc ca nu ne-ar trebui aceasta declaratie, dar nu m-ar mira sa ne ceara. Mie practic imi e indiferent ca nu mai lucrez dupa, dar sa nu ma puna pe drumuri si sa stau pe la cozi, ca banuiesc ca o sa fie o nebuniepe 02 sept pe la casele de pensie.

Deci urmaresc si eu subiesctul.
Scris de: la pensie la data: 09/04/2024 9:36am
Precizarea domnului Marius este corecta dar asa cum precizeaza doamna Dicu totul depinde de interpretarea functionarilor de la casa de pensii a prevederilor art 61 din normele de aplicare ale legii pensiilor 360/2023.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1