Subiect "Art.56, update de la CNPP" Deschis de Irina la data: 09/02/2024 7:37am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Art.56, update de la CNPP
Scris de: Irina la data: 09/02/2024 7:37am
Gen: f
Data nasterii: 29.121964
Stagiul de cotizare: 33 ani si 11 luni
Alte date:
Intrebare: Am fost astazi sa depun cererea de trecere de la pensie anticipata partiala a limita de varsta, conform art.56 din legea noua (depasesc stagiu de oiare din anexa 5, mentionat mai sus, cu 5 ani-4 de acutate si unul contract cu casa de pensii).
Am vrbit cu o persoana din conducerea intitutiei care mi a spus ca nu se poate! Adica cei pensionati pe legea veche raman cu penalizarea pana la sfarsit, Doar cei ce depun acum dosarul de pensionare ar putea beneficia de acasta reducere de 5 ani.
Si nici pentru aceia nu e inca foarte clar pentru ca nu au norme de aplicare in speta resectiva.
Ce parere aveti?
Re: Art.56, update de la CNPP
Scris de: GicaH la data: 09/02/2024 7:46am
Irina :
Gen: f
Data nasterii: 29.121964
Stagiul de cotizare: 33 ani si 11 luni
Alte date:
Intrebare: Am fost astazi sa depun cererea de trecere de la pensie anticipata partiala a limita de varsta, conform art.56 din legea noua (depasesc stagiu de oiare din anexa 5, mentionat mai sus, cu 5 ani-4 de acutate si unul contract cu casa de pensii).
Am vrbit cu o persoana din conducerea intitutiei care mi a spus ca nu se poate! Adica cei pensionati pe legea veche raman cu penalizarea pana la sfarsit, Doar cei ce depun acum dosarul de pensionare ar putea beneficia de acasta reducere de 5 ani.
Si nici pentru aceia nu e inca foarte clar pentru ca nu au norme de aplicare in speta resectiva.
Ce parere aveti?

Păi poți cere suspendarea pensiei anticipate, apoi faci cerere de pensionare la limită de vârstă conform art.56 din lege.
Și mint, pentru că este specificat în norme.
Puteați depune cererea la registratura și ei erau obligați să admită sau sa respingă motivat cererea.
Aceasta cerere o puteți face și online pe adresa de email a CJP, iar după confirmarea primirii, dați telefon și cereți numărul de înregistrare.
Scris de: Irina la data: 09/02/2024 10:45am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Pot cere suspendarea, dar cand revin se reia aceiasi pensie pana la sfarsitul diminuari, asa mi a spus.
Scris de: Vladimira la data: 09/02/2024 4:37pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
"Articolul 120
(1) Pensiile anticipate și anticipate parțiale, stabilite potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3) - (4) și art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislației în vigoare, cu respectarea condiției privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii.
(2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1) în pensie pentru limită de vârstă se face prin eliminarea diminuării, după caz, și valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare și a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate și anticipate parțiale."
E articolul 120 din Norme, capitolul VI, Dispoziții tranzitorii.
Si mie mi s-a răspuns că nu e posibil să trec de la pensie anticipată (parțială) la pensie la limită de vârstă, am insistat să las cererea,... Am înțeles că răspunsul poate veni într-un termen de 45 de zile.
Scris de: Irina la data: 09/03/2024 4:29am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Cred ca nu avem sanse, deocamdata. E lege noua, iinterpetata cum vor ei, chiar abuziv, pentruu ca legiuitorul lasa loc de interpretare.
Cu siguranta dupa ce vor piede primul proces in instanta pe speta asta, lucrurile se vor svhimba. Dar pana atunci....
Scris de: ILIESCU GEORGE la data: 09/03/2024 6:05am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Si eu am depus cerere, in 02.09.2024. La ghiseul respectiv, nu stiau de prevederile art. 56. In schimb, cu o saptamana inainte (pana in 01.09.2024),la un alt ghiseu, mi-au spus ca asteapta un raspuns de la Bucuresti la intrebarea daca pot beneficia de prevederile art. 56 si cei aflati cu pensia in plata.
Astept!
Scris de: la pensie la data: 09/05/2024 2:18pm
Consideram ca aceasta interpretare a prevederilor art 56 din legea pensiilor 360/2023 este incorecta si si va fi contestata in justitie si va fi corectata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1